Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 23.11.2020. 10:30

Deveta preporuka: Za berbu su spremne Krvavica i Lastovka

Većina sorata masline postigla je optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje, navodi se u devetoj preporuci.

Foto: Katja Šimac
  • 329
  • 86
  • 0

Objavljena je i deveta preporuka tehnološke zrelosti maslina. 

Podsjećamo, i ove godine provodi se praćenje zrelosti (točan rok berbe maslina za preradu u ulje) u područjima RH, i to na devet područja uzgoja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije – Konavle.

Praćenje roka berbe počelo je 7. rujna i nastavilo se svakih sedam dana, do zaključno danas, 23. studenoga.

Većina sorata postigla tehnološku zrelost 

Berba u svim hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima traje i bliži se svome kraju. Većina sorata postiglo je optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.

U priloženoj Tablici 9. (dokument ispod teksta) maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline, kojim će odlučiti kada je optimalan rok za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da ga maslina stvara u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima) te nije za brati.

Ponavljanjem vrijednosti ulja u suhoj tvari uzastopnog mjerenja i stabilizacija mase, znak je optimalnog roka berbe i tehnološke zrelosti ploda za preradu u ulje.

Akumulirana najveća količina ulja u suhoj tvari 

Optimalnu tehnološku zrelost posljednjih sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazale su dvije sorte u cijelom uzgojnom području Republike Hrvatske.

Prema prošlogodišnjim rezultatima mjerenja i usporedbom sorta Krvavica na promatranom području Šibensko-kninske županije spremna je za branje. Također, na području Srednje i Juže Dalmacije sorta Lastovka spremna je za branje.

Te su sorte akumulirale najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim agroklimatskim uvjetima.

Izvor: www.savjetodavna.hr


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Berba maslina Preporuka Tehnološka zrelost


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.