Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stare sorte
  • 24.10.2018. 13:30

Cernik u mirisima starih sorti: Spašavanje i očuvanje starih otpornih vrsta voća

Ova crvena prekrasno miriše, ova šarena pršti od soka kada ju zagrizete, ova nepoznata imena jako je zagonetna, više volim kiselkastije… Nažalost, u našem kraju ove jeseni propast će puno ovakvih zdravih plodova u zapuštenim starinskim voćnjacima, samo su neki komentari izlagača i posjetitelja, pomalo bajkovite izložbe plodova starih sorata jabuka, krušaka, šumskih voćkarica, povrća, ljekovitog bilja i prerađevina od njih u atriju starog i prilično oronulog Kulmerova dvorca u Cerniku.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 2.053
  • 120
  • 0

I jedno i drugo, i stare sorte i taj dvorac, treba spašavati i čuvati od propadanja. Da su i htjeli, Cerničani nisu mogli odabrati bolji i reprezentativniji prostor za prvu izložbu plodova starih sorata koja je okupila zaljubljenike i entuzijaste iz cijele Hrvatske. A o cerničkoj tradiciji uzgoja najbolje svjedoči podatak da je samo grofovska obitelj Kulmer nekada na tom području imala oko 900 hektara vinograda i voćnjaka

Izložbu su u sklopu tradicionalne manifestacije Dani cerničkog portugisca uspješno organizirali cernička Udruga vinogradara i voćara čijih se šezdesetak članova ističe brojnim aktivnostima, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija uz potporu Općine Cernik i Brodsko-posavske županije te njihovih turističkih zajednica.

Bogatstvo starih sorti voća

"Jako smo zadovoljni ovom izložbom. Uspjeli smo okupiti najznačajnije zaljubljenike u stare sorte i stručnjake iz cijele Hrvatske. S njima smo počeli uspješno surađivati krajem zime ove godine kada smo organizirali prvu razmjenu sjemenja i plemki starih sorata voća, šumskih voćkarica, povrća i ljekovitog bilja u Cerniku. Ova izložba logičan je nastavak te akcije projekta "Sačuvajmo stare sorte“, željeli smo vidjeti kako ti plodovi izgledaju, koje sorte odabrati za razmnožavanje i sadnju, a kao Udruga sve veći naglasak dajemo i na preradu pa nas zanima u što sve preraditi te zdrave plodove, kako organizirati njihov plasman, kako pomoći zainteresiranim mlađim ljudima da se prihvate proizvodnje i ostanu na selu“, kaže Zvonko Živković, tajnik Udruge voćara i vinogradara Cernik. Dodaje da je Udruga ove godine nabavila sušaru za voće, a želja im je nabaviti i strojeve, opremu i ambalažu za preradu voća u sokove, jabučni ocat i druge prerađevine.

Voće obilno rodilo 

Atrij Kulmerova dvorca zračio je s puno pozitivne energije, i ugodnog ozračja, u lijepom druženju, razgovorima, razmjeni iskustava, dogovorima oko razmjene sorata, planovima. Đorđe Dokmanović došao je u Cernik čak iz Moravica u Goskom kotaru s prijateljima Miloradom Lazićem iz Gline i Stjepanom Vukasovićem iz Petrinje. Dokmanović je donio najveću kolekciju plodova starih sorata.

"Prezadovoljan sam ovom izložbom na kojoj smo se okupili mi istinski zaljubljenici. Izlažem 77 sorata, od toga provjerenih 60 sorata s nazivima, a ovi ostaliplodovi mogli bi biti neki varijeteti i klonovi. Uglavnom su to stare kasne otporne sorte jabuka i krušaka. Za mene voćara-kolekcionara ovo jedna od najboljih voćarskih godina, jer je u Gorskom kotaru voće obilno rodilo. Nažalost, većina toga propada u zapuštenim starinskim voćnjacima, a moglo bi se iskoristiti za prirodne sokove, jabučni ocat, rakije“, kaže Đorđe Dokmanović, upozoravajući na jedan od konkretnih problema. Dodaje da su njegovi voćnjaci na nadmorskoj visini od šestotinjak metara.

O starim sortama jabuka: božićnicama, kožarama, ivanlijama,  mašankama, kardinalima, adamovim zvijezdama, ljepocvjetkama… kruškama: mačjim glavama, pastorčicama, tepkama, zimikama i drugima i prerađevinama od njih razgovarali smo i puno saznali i od drugih velikih zaljubljenika u stare sorte. Izlagali su i Mirko Veić iz Mihaljevaca kod Požege, Jasmin i Ivan Lesičar iz Vrbovca, Ivica Kadić i Đuro Božić iz Gradišta kod Županje, Tomislav Grubanović iz Privlake, Radmila i Mladen Katić iz Požege, Natalija i Marko Turas iz Lipovljana, Ljiljana Severović iz Žumberka, članice Žive zemlje iz Nove Gradiške: Mirjana Latinović, Blanka Sremac, Hijacinta Alasić i Nevenka Kobela Milinčević, članovi Udruge vinogradara i voćara Cernik: Mirela Andrašić, Zvonko Vincetić, Marko i Luka Zec i Marko Bradašić, Antun Čutuk iz Svete Nedjelje, Davor Golub iz Našica, Anđelko Škorić iz Koške. Svoje učeničke zadruge predstavile su i dvije osnovne škole: "Vladimir Nazor“ iz Adžamovaca i "Matija Gubec“ iz Cernika, a slike s motivima od sušenog cvijeća izložila je Sanja Podkonjak iz Cernika.

Predstavile su se i učeničke zadruge 

U sklopu izložbe bilo je još nekoliko zanimljivih prezentacija. Mr. Dominik Vuković, predstojnik Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta iz Osijeka govorio je o prekograničnom programu suradnje osječkog Instituta i Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje s Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada, vrijednim 525 tisuća eura. U sklopu tog projekta istražuju se i stare sorte jabuka na području pet slavonskih županija.

Goran Jelinić, načelnik općine Brodski Stupnik i voditelj Lokalne akcijske grupe Posavina predstavio je vrijedan projekt "Poljoprivredni inkubator Brodski Stupnik“ vrijedan oko 31 milijun kuna, s naglaskom na planove prerade voća i povrća, što će mnogo značiti za poljoprivrednike ovog dijela Brodsko-posavske županije. 

Neiskorišteni potencijal proizvodnje zdrave hrane

O zanimljivoj temi traženja i uzgoja tartufa u Slavoniji i u kontinentalnom dijelu Hrvatske govorili su Davor Gašpar, proizvođač sadnica za plantažni uzgoj tartufa iz Zagreba i Matija Josipović, autor 6 knjiga o gljivama i predsjednik Centra za istraživanje gljiva "Russula“ iz Novske. Punu potporu cerničkom projektu "Sačuvajmo stare sorte“ dali su Davor Vlaović, zastupnik u Hrvatskom saboru i Željko Burazović, pročelnik Odjela za poljoprivredu Brodsko- posavske županije i Marija Milašin u ime Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

"Ova izložba starih sorata u Cerniku pokazuje da imamo puno neiskorištenih potencijala u proizvodnji zdrave hrane i da smo na dobrom putu da to povežemo i s turističkom ponudom, odnosno ruralnim turizmom, jer za to imamo vrijednih potencijala. Želja nam je da se u to uključi više mladih poduzetnih ljudi“, rekao je Vitomir Žakić, načelnik Općine Cernik. Dodao je da se akcija nastavlja početkom sljedeće godine novom razmjenom sjemenja i plemki starih sorata, ali i nekim drugim korisnim i vrijednim sadržajima.


Fotoprilog


Tagovi

Cernik Stare sorte Portugisac


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.