Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cernik 2019.
  • 08.03.2019. 13:30
  • Brodsko-posavska, Cernik

Cernik postaje edukacijski centar za stare sorte?

U akciju "Sačuvajmo stare sorte Cernik 2019.“ koju je pokrenula udruga vinogradara i voćara Cernik uključuje se sve više mladih iz Hrvatske, ali i susjednih država, a ove godine po prvi put je sudjelovalo i 12 osnovnih i jedna srednja škola kojima su organizatori donirali sadnice starih sorti voća

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.762
  • 312
  • 0

Nedavno održana četvrta razmjena plemki starih sorti voća, šumskih voćkarica, vinove loze te sjemenja starih sorti povrća, ljekovitog i začinskog bilja okupila je u Cerniku više od 60 sudionika iz cijele Hrvatske, ali i drugih država: Bosne i Hercegovine, Njemačke, Slovenije i Srbije. Kao zanimljivost spominjemo da su u Cerniku bile i dvije Švicarke, dvije Francuskinje i jedan mladi čovjek iz Brazila, koji se bave permakulturom i biodinamičkom poljoprivredom. 

Vitomir Žakić, načelnik Općine Cernik i dopredsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik, izrazio je zadovoljstvo što se ova manifestacija razvija u pozitivnom smjeru i što Cernik postupno stvara pretpostavke da raznim akcijama i projektima postane svojevrsni edukacijski centar za stare sorte koji bi mogao pomoći i stručnjacima i znanstvenicima i istraživanju i čuvanju starih sorti.

Stare sorte definitivno imaju budućnost 

U sklopu stručno-edukativne manifestacije Sačuvajmo stare sorte "Cernik 2019.“ održana je tribina na temu "Važnost očuvanja starih sorti“. O "Odabiru zdravstveno ispravnih i poželjnih kultivara starih sorti“ govorio je Željko Burazović, pročelnik Odjela za poljoprivredu, Brodsko-posavske županije, a Vehid Ibraković, profesor Srednje škole Matije Antuna Reljković iz Slavonskog Broda istaknuo je važnost uključivanja škola i mladih u očuvanje starih sorti voća i povrća. Diplomirani inženjer Danijel Čiček iz Zavoda za voćarstvo Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu upoznao je nazočne sa očuvanjem tradicionalnih i autohtonih sorti voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj, a dr. Gordana Đurić sa Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banja Luci govorila je o očuvanju i održivom korištenju genetičkih resursa voćaka i vinove loze u tom institutu. 

Doniranje sadnica školama 

Prof. dr. Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u Cerniku koji je govorio je o genetičkim resursima starih sorti u Srbiji, vrlo se pohvalno izrazio o manifestaciji Sačuvajmo stare sorte i dodao da je jedinstvena takve vrste na prostorima bivše države. Doc. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu upoznala je nazočne s Nacionalnim programom očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu, a mr. sc. Dominik Vuković, voditelj Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta iz Osijeka najavio je doniranje sadnica školama i potpisivanje ugovora o suradnji s Udrugom vinogradara i voćara iz Cernika.

"Drago nam je da smo našom manifestacijom koja traje tek nekoliko godina potaknuli dosta mladih iz cijele Hrvatske, ali i država u okruženju, na cijepljenje, razmnožavanje i očuvanje starih sorti voća i povrća. Lijepo je što to podržavaju i škole, nadamo se još većoj potpori mjerodavnih ministarstava i institucija“, istaknuo je Zvonko Živković, predsjednik Udruge vingradara i voćara Cernik, koja se zauzima i uređenje i opremanje manjeg pogona za preradiu plodova starih sorti.   

Nakon velike razmjene plemki i sjemenja raznovrsnog voća, vinove loze i povrća, zaljubljenici u stare sorte voća krenuli su u akcije cijepljenja i precjepljivanja te sjetve povrća. Mali voćnjaci već su posađeni i u školskim voćnjacima i vrtovima.

Organizatori su vrlo zadovoljni neočekivanim posjetom zaljubljenika u stare sorte i već za jesensku manifestaciju - izložbu plodova starih sorti – razmislit će o mogućnosti proširenja na dvodnevno druženje i osmišljavanju novih sadržaja.

"Najveća važnost ovakve manifestacije je da se očuvaju naše stare sorte. Na ovakvim okupljanjima dolazi do popularizacije voćarstava, dizanja svijesti kod ljudi da u svom vrtu mogu sami  bez kemije proizvesti organsko voće za svoju obitelj, prijatelje. Svi bismo se trebali malo vise potruditi oko sirenja pozitivne energije na druge ljude da i oni sami požele sudjelovati, širiti stare sorte. Osobno, u srednjoj životnoj dobi shvatio važnost toga. To nije lagan zadatak, ali uz ljubav i volju, sve se da napraviti“, kaže Tomislav Grubanović iz Privlake. 

Oplemenjvanje voćnjaka širom Europe 

I Jasmin Lesičar iz Vrbovca je zadovoljan. "Ovogodišnja razmjena plemki u Cerniku bila je više od same razmjene. Za mene je to bio važan susret s dragim prijateljima, te upoznavanje istomišljenika s kojima sam do sad komunicirao samo putem društvenih mreža. Iz Cernika smo se vratili bogatiji, ne samo za pokoju 'novu' staru sortu, nego i nova poznanstva te iskustva drugih čuvara starih sorti.

"Odličan skup, omogućio nam je da se družimo, menjamo iskustva, i nastavimo svoju borbu za očuvanje starinskih i otpornih sorti i tipova voćki. Bio sam bio iznenađen imenima - stručnjacima koji su uzeli učešće i držali predavanja na skupu u Cerniku", rekao je i gost iz Rume u susjednoj Srbiji Miroslav Šarac. Poznati voćar Đorđe Dokmanović iz Moravica u Gorskom Kotaru je naglaso: "Događaj u Cerniku za mene je potvrda da granice ne postoje i da zajednički možemo oplemeniti naše voćnjake kroz razmjenu plemki koje su nam djedovi ostavili u naslijeđe. U budućnosti se nadam gostima i iz Austrije, Italije i Mađarske i svih susjednih država.

Ivica Kadić iz Gottingena u Njemačkoj ne žali kilometara za doći u Cernik. "Neizmjerno mi je drago na ovoj inicijativi o očuvanju starih sorti voća za koju prevalim 1.200 kilometara. Trudim se prenijeti dio genskog materijala starih sorti iz Njemačke, da bismo obogatili sortiment starih sorti jabuka, krušaka trešanja i šumskih voćkarica. Nadam se, kao i mnogi posjetitelji i izlagači da će iduća razmjena malo duže trajati, a trebat će nam i malo više prostora, jer je odaziv zaljubljenika u stare sorte velik“.

Cernik stvara pretpostavke za postati svojevrsnim edukacijskim centrom za stare sorte

Tomislav Panenić, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Vlaović, također član tog Odbora istaknuli su da će se i oni zauzeti za predlaganje zakonskih okvira za bolji status i starih sorti i njihovih čuvara na temelju prijedloga koje im je uputila grupa praktičara, stručnjaka i znanstvenika okupljenih oko cerničkog projekta "Sačuvajmo stare sorte“. 

Važno je istaknuti da su organizatori te manifestacije: Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko-posavska županija, Udruga vinogradara i voćara Cernik, LAG Zapadna Slavonija, Udruga Živa Zemlja iz Nove Gradiške i OPG Hudolin iz Dragalića pokrenuli veću akciju darivanja sadnica starih sorti voća školama. Sadnice su dobili osnovne škole iz Adžamovaca, Bebrine, Cernika, Davora, Dragalića, Nove Gradiške, Nove Kapele, Okučana, Rešetara, Starog Petrovog Sela i Zapruđa te Srednje škole Matija Antun Relković iz Slavonskog Broda. Sadnice su darovali Poljoprivredni institut iz Osijeka, Udruga vinogradara i voćara Cernik, Branko Sokić iz Cernika, Ivan Šajfar iz Starog Petrovog Sela, Božo Vuković iz Novske i tvrtka "Žakić-commerce“.


Fotoprilog


Tagovi

Cernik Stare sorte Čuvanje starih sorata


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

4. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u Gospodarskom centru u Osijeku. Bilo je riječi o rezultatima poljoprivrede, uručeni su ugovori poljoprivrednicima, HAPIH je obilježio petu godišnjicu, a bilo je prilike i kušati domaće delicije