Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egzotično voće
  • 26.12.2017. 16:30

Budina ruka, kavijar limun noviteti na europskom tržištu

Zahtjevi potrošača su sve veći pa se na europsko tržište sve više probijajaju egzotični citrusi.

Foto: Pixabay/anajohar
  • 1.721
  • 43
  • 0

Klementine, navele, limuni - većina citrusa više se ne može smatrati egzotičnim. Ipak, postoji još nekoliko egzotičnih sorti unutar kategorije agruma kao što je kaffir limeta, yuzu limun i kumkvat. Tu je i citrus Budina ruka koji se čini najzanimljiviji. Zato marokansko seosko domaćinstvo, Terra Citrus, pokušava osvojiti europsko tržište ovim egzotičnim voćem.

Nedaleko od povijesnog grada Fesa, u sjevernom Maroku, na obalama rijeke Sebou, leži 82 hektara plantaže Terra Citrus. Ova obiteljska tvrtka usredotočena je na tradicionalne citruse, osobito naranče, a svoj asortiman dijele u tri kategorije.

Tri kategorije citrusa

Prva skupina uključuje poznato egzotično voće, poput limete čija potrošnja raste u Europi. No, tu se moraju natjecati s meksičkim i brazilskim proizvodima. Tržište je već prilično razvijeno, ali postoje mogućnosti na ekološkom tržištu.

Druga kategorija sastoji se od egzotičnog voća namijenjenog svježem tržištu, kao što su Finger limuni i Budina ruka, a u toj kategoriji je i kumkvat. Tržište ovih agruma raste, ali jedina je prepreka cijena. Primjerice, Finger limuni nazivaju se i citrusni kavijar. Za njima postoji sve veća potražnja u kulinarstvu.

Konačno, postoji skupina koja je uglavnom namijenjena kuharima i industriji. Najpoznatiji proizvod u ovoj kategoriji je yuzu. Čak i ako bi ga prodavali za 1 EUR, tržište bi bilo premalo. Unutrašnjosti tog voća je puno koštica s vrlo malo soka koji je izuzetno kiseo. No, profesionalni kuhari znaju što učiniti s tim plodom pomoću kojega kreiraju neobična kulinarska jela pa su spremni kupiti yuzu.

Započeli organsku proizvodnju

Polovica plantaže od 82 hektara Terra Citra namijenjena je raznim vrstama egzotičnih vrsta citrusa. 40 hektara zasađeno je limetom, a ostatak egzotikom kao što su Yuzu, Kaffir lime, Sudachi, Finger lime, Meyer citrus, Budina ruka, kumkvat i nekoliko drugih vrsta. Prije dvije godine na toj su farmi započeli i s ekološkom proizvodnjom i to Yuzua i limete.

Foto: Pixabay/anajohar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P