Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 13.10.2018. 10:30

Brati ili pričekati s berbom maslina? Pročitajte preporuke!

Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja - druga preporuka!

Foto: Pixabay/ulleo
  • 3.193
  • 149
  • 0

Berba maslina u nekim hrvatskim maslinarskim područjima je započela. Iako još nije trenutak optimalne berbe, ona je počela, ponegdje zbog objektivnih razloga, kao što je napad štetnika tj. posljedice napada maslinove muhe i već ranije nastalih šteta od svrdlaša.

Plod masline u svim maslinarskim područjima Hrvatske je još nezreo za berbu tj. akumulacija ulja nije završila. Prema prošlogodišnjim rezultatima i njihovom usporedbom, većina sorti nije ni upola akumulirala ulja u odnosu na količinu ulja u isto vrijeme prošle godine.

Zbog (ne)zrelosti ploda masline za preradu u ulje, stvarna količina ulja jako varira prema eventualnoj preradi tj. randmanu. Razlog tome je što se stvarna količina ulja u plodu pri stvaranju ulja nalazi u citoplazmi biljne stanice, tj. molarna masa molekule ulja je mala i teško ju je ekstrahirati. Pri približavanju optimalnoj tehnološkoj zrelosti, ulje će se početi nakupljati u vakuolnom dijelu stanice i time povećavati masu. I tek tada uljare će moći efikasno izdvojiti ulje i randmani će biti realniji.

Tomislav Filipović: Masline željno iščekuju kišu da bi krenule akumulirati ulje. Maslinari polako, dajte joj priliku!

Npr. Oblica s područja Šibenika trenutno ima oko 12-13% ulja u plodu, uz randman od 8 - 9%, a trebao bi biti oko 11% u dobro podešenoj uljari s iskorištenjem oko 90%. Dakle, pojavljuje se nedostatak ulja od 1-2 %, kojem nije razlog uljara, nego tehnološki nezreo plod.

 Detaljne preporuke se nalaze u dokumentu ispod teksta. 

 TABLICA: Akumulacija ulja u plodovima maslina za razdoblje od 10. listopada 2018. i preporuka berbe

Za maslinare, koji su pravovremeno tretirali svoje masline protiv štetočinja (bolesti i štetnici) i odradili sve potrebne agrotehničke zahvate te je plod zdrav i u kondiciji, preporuka je da se još ne kreće u berbu.


Dokumenti


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Masline Tehnološka zrelost Druga preporuka


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]