Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 13.10.2018. 10:30

Brati ili pričekati s berbom maslina? Pročitajte preporuke!

Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja - druga preporuka!

Foto: Pixabay/ulleo
  • 3.193
  • 149
  • 0

Berba maslina u nekim hrvatskim maslinarskim područjima je započela. Iako još nije trenutak optimalne berbe, ona je počela, ponegdje zbog objektivnih razloga, kao što je napad štetnika tj. posljedice napada maslinove muhe i već ranije nastalih šteta od svrdlaša.

Plod masline u svim maslinarskim područjima Hrvatske je još nezreo za berbu tj. akumulacija ulja nije završila. Prema prošlogodišnjim rezultatima i njihovom usporedbom, većina sorti nije ni upola akumulirala ulja u odnosu na količinu ulja u isto vrijeme prošle godine.

Zbog (ne)zrelosti ploda masline za preradu u ulje, stvarna količina ulja jako varira prema eventualnoj preradi tj. randmanu. Razlog tome je što se stvarna količina ulja u plodu pri stvaranju ulja nalazi u citoplazmi biljne stanice, tj. molarna masa molekule ulja je mala i teško ju je ekstrahirati. Pri približavanju optimalnoj tehnološkoj zrelosti, ulje će se početi nakupljati u vakuolnom dijelu stanice i time povećavati masu. I tek tada uljare će moći efikasno izdvojiti ulje i randmani će biti realniji.

Tomislav Filipović: Masline željno iščekuju kišu da bi krenule akumulirati ulje. Maslinari polako, dajte joj priliku!

Npr. Oblica s područja Šibenika trenutno ima oko 12-13% ulja u plodu, uz randman od 8 - 9%, a trebao bi biti oko 11% u dobro podešenoj uljari s iskorištenjem oko 90%. Dakle, pojavljuje se nedostatak ulja od 1-2 %, kojem nije razlog uljara, nego tehnološki nezreo plod.

 Detaljne preporuke se nalaze u dokumentu ispod teksta. 

 TABLICA: Akumulacija ulja u plodovima maslina za razdoblje od 10. listopada 2018. i preporuka berbe

Za maslinare, koji su pravovremeno tretirali svoje masline protiv štetočinja (bolesti i štetnici) i odradili sve potrebne agrotehničke zahvate te je plod zdrav i u kondiciji, preporuka je da se još ne kreće u berbu.


Dokumenti


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Masline Tehnološka zrelost Druga preporuka


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]