Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 12.11.2019. 15:00

Berba maslina traje, spremna je i sorta Leccino

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva objavila je petu preporuku u sklopu projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina". 

Foto: Depositphotos/siculodoc
  • 815
  • 94
  • 0

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva objavila je petu preporuku u sklopu projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina". 

Stanje na terenu 

→ Praćenje tehnološke zrelosti maslina tj. optimalnog roka berbe maslina za preradu u ulje provodi se i ove godine u 9 maslinarskih područja RH: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Cres, Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko- kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije Konavle. Praćenje optimalnog roka berbe počelo je 19. kolovoza 2019. i nastavilo se svakih 14 dana do 30. rujna 2019. Od 07. listopada pa do 25. studenoga 2019. uzorkovanje se provodi svakih sedam dana.

→ Berba u svim hrvatskim maslinarskim područjima još uvijek traje. "Tehnološka zrelost" tj. optimalna berba i prerada u ulje većine promatranih sorti maslina je počela s rokom uzorkovanja plodova maslina 28. listopada 2019.

→  Preporuka za maslinare Južne Dalmacije: praćena sorta Leccino spremna je za branje, a lokaliteti na kojima su vršena uzorkovanja su otok Vis i Orebić na Pelješcu

→  Također, za sortu Leccino, prema sadašnjoj analizi i usporedbi s vrijednostima iz prošle godine, optimalnu tehnološku zrelost i preradu u ulje očekuje se za 7 dana u područjima Zapadna obala Istre (Sjeverni i Južni dio) te Sjeverna Dalmacija, Zadarska županija, gdje je bila provedena analiza uzoraka. Maslinari, koji imaju veći broj stabala, mogu krenuti s berbom.

Rezultati NIR analize plodova maslina zadnja dva rokova uzorkovanja mogu se vidjeti ovdje

Izvor: www.savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Maslina Berba maslina Tehnološka zrelost