Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunja
  • 18.09.2023. 09:00

Berba dunje: Ni prekasno ni prerano?

Berba se obavlja tako što se plod obuhvati rukom, blago uvrne i okrene na gore. Tada treba paziti da se ne lome grančice na kojima se formiraju rodni pupoljci za narednu godinu.

Foto: Jovana Cvetković
  • 2.360
  • 184
  • 0

Određivanje vremena berbe dunje ovisi od namjene plodova kao i kod ostalih voćnih vrsta.

Oni namijenjeni konzumiranju treba brati u fiziološkoj zrelosti, a ako planiramo preradu treba ih obrati u punoj zrelosti. Berbom prije fiziološke zrelosti nastaju veliki gubici (do 1% dnevno), kvaliteta je slabija, plodovi se ne mogu dugo čuvati, a ako se čuvaju znatno je veći kalo - gubitak mase, ističe stručnjakinja za voćarstvo, Sanja Čokojević.

Kada ih kasno uberemo može doći do njihovog prekomjernog opadanja i pojave fizioloških bolesti. Kasno ubrani imaju manju skladišnu sposobnost što uzrokuje povećanje gubitaka pri čuvanju. Zbog toga pri kasnijoj berbi plodove treba što kraće čuvati i brže preraditi.

Kako se određuje vrijeme berbe?

Vrijeme berbe plodova dunje se u praksi određuje uglavnom po:

  • boji pokožice;
  • lakoći odvajanja plodova od grane;
  • boji sjemenjače sjemenke;
  • lakoći skidanja mrlja i primjenom refraktometra - određujemo sadržaj šećera u soku dunje.
Određivanje vremena berbe dunje ovisi od namjene plodova (Foto: G. Nastić)

Berba se obavlja tako što se plod obuhvati rukom, blago uvrne i okrene na gore. Tada treba paziti da se ne lome grančice na kojima se formiraju rodni pupoljci za narednu godinu, naglašava Čokojević.

Kako pakirati?

Ovo voće za upotrebu u svježem stanju treba pakirati u drvene gajbe u kojima su plodovi poredani u jednom sloju. Dunje namijenjene industrijskoj preradi beru se u boks palete ili u plastične jabučare, a transportiraju se u rasutom stanju.

Kao kod jabuke i kruške i kod dunje se lako javljaju mehanička oštećenja na kojima vrlo brzo potamni i oksidira te je neophodno poznavanje fizioloških bolesti na plodovima i mjera koje treba provesti u voćnjaku kako bi ih se izbjeglo, upozorava ova stručnjakinja za voćarstvo.

Ova voćka se čuva do tri mjeseca, na temperaturi od nula do dva stupnja, i relativnoj vlažnosti zraka od 90 posto, pod uvjetom da je zaštita u nasadu pravilno provedena, a plodovi tretirani fungicidima prije unošenja u hlađeno skladište. Oni se mogu relativno dobro čuvati u dobro prozračenim podrumima ili sličnim prostorijama, do početka siječnja pa čak i do ožujka, ovisno od sorte.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (kra­jem travnja ili početkom svibnja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Tagovi

Berba dunje Skladištenje dunje Dunja Čuvanje plodova Prerada plodova Sanja Čokojević


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Imamo pobjednike natječaja #RuralFoto! Čitatelji Agrokluba iz tri države izabrali su najbolje ruralne fotografije u kategorijama proizvodnja, selo, životinje i priroda, a ovo su autori koji stoje iza njih kojima su nagrade uručene na konfer... Više [+]