Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj badema
  • 29.04.2018. 13:30

Badem: Zdrav i hranjiv, a zapostavljen

Unatoč velikoj hranjivoj i dijetetskoj vrijednosti, kao i mnogim tvarima korisnim po ljudsko zdravlje, orašasto voće badem se rijetko uzgaja. Evo nekoliko savjeta stručnjaka za njegov uspješan uzgoj.

Foto: Flickr / PETER GREENWOOD
  • 1.740
  • 140
  • 0

Badem je dugovječna, orašasta voćna vrsta, koja dobro podnosi sušu, ali je zato osjetljiv na visoku relativnu vlažnost zraka. Kako objašnjava diplomirana inženjerka voćarstva i vinogradarstva Biljana Milosavljević, njegova jezgra je vrlo visoke nutritivne (hranjive) i dijetetske vrijednosti, jer sadrže 50-65% biljnog ulja (od čega 99,5% čine nezasićene masne kiseline), zatim 21% bjelančevina, 7% šećera, 3% celuloze i 2% mineralnih tvari. Tome treba dodati da je badem bogat vitaminom E, kao i drugim antioksidansima. 

Badem kao prevencija kardiovaskularnih bolesti

Kako tvrdi, dosadašnja klinička ispitivanja su potvrdila da svakodnevna konzumacija sirovog badema povećava razinu "dobrih bakterija" u probavnom traktu, smanjujući razinu lošeg kolesterola i pojavu kardiovaskularnih bolesti. Tijekom zimskog mirovanja, badem može podnijeti kraći period s temperaturama od -30°C, pa se uzgaja i u zemljama s hladnijom klimom.

Ova voćna vrsta cvjeta prije listanja, a vrijeme cvjetanja ovisi od sorte, podloge, geografske širine, nadmorske visine, temperature i vlažnosti tijekom zime i proljeća. Cvjetanje badema u prosjeku traje od pet do 25 dana, a počinje već pri temperaturama od 8°C do 10°C. U periodu kada je aktivnost medonosnih pčela smanjena, kako bi se osigurala dobra oplodnja, stručnjaci preporučuju unošenje bumbara i solitarnih pčela u nasad.

Kao pomoć oplodnji badema preporučuje se unošenje bumbara

Većina sorti badema su samobesplodne (autosterilne), a među pojedinim sortama utvrđena je intersterilnost, pa na to treba obratiti pažnju računa pri izboru sorti za uzgoj. Pojedine sorte, kao što su: troito, tuono, supernova, filippo ceo su samooplodne ili djelomično samooplodne, ali se zbog bolje oplodnje preporučuje uzgoj više sorti u nasadu koje cvjetaju istovremeno. Naglašava da zbog kratkog biološkog mirovanja, drvo badema često strada od kasnog proljetnog mraza, a stupanj oštećenja ovisi od faze u kojoj se cvjetovi nalaze, jačine mraza i dužine njegovog trajanja.

Plodovi badema imaju veliku upotrebnu vrijednost, a preduvjeti za uspješan uzgoj te orašaste voćke su dobar izbor lokacije, pravilan izbor sorti i primjena pune agrotehnike.


Povezana biljna vrsta

Badem

Badem

Sinonim: Bajam, mendula | Engleski naziv: Almond | Latinski naziv: Prunus amygdalus

Badem predstavlja cijenjeno, vrlo kalorično i hranjivo voće, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate,... Više [+]

Tagovi

Badem Voće Voćarstvo Uzgoj


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]