Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačene lubenice
  • 25.07.2018. 10:30

Bacili 25 tona lubenica jer ih nemaju kome prodati

Gdje pronaći volju za ostanak u ovoj državi i bavljenje poljoprivredom kada u 20. godini svoga života doživljavaš ovakve stvari, napisao je Antonio Gvozdić uz snimku bacanja lubenica i izazvao mnoštvo komentara. Što vi mislite o ovoj odluci?

Foto: benshots / bigstock
  • 16.736
  • 2.713
  • 1

Čak 25 tona lubenica završilo je jučer na zemlji. Bačeno. Na takvu odluku, obznanio je na Facebooku Antonio Gvozdić iz Soljana kod Županje, odlučili su se jer je nemaju kome prodati. 

"Gdje pronaći volju za ostanak u ovoj državi i bavljenje poljoprivredom kada u 20. godini svoga života doživljavaš ovakve stvari? Preko 25 tona lubenica danas smo morali baciti jer ih jednostavno nemamo kome prodati. U trgovačkim lancima se prodaju lubenice iz Maroka, Albanije, Grčke i ostalih zemalja. Razmislimo malo što kupujemo, pa će i oni razmisliti što će prodavati. Čitajmo deklaraciju proizvoda, kupujmo domaće proizvode jer je to jedini način za spas Hrvatske poljoprivrede", napisao je ogorčeni Antonio. 

Njegova odluka i objava snimke bacanja lubenica izazvala je mnoštvo komentara. "Najbolje što si mogao napraviti a to je da zaljuljaš stolice uvozničkoj bagri tkz. buyerima, a to je da ispred njihovih dućana si podijelio ljudima. Jer njima je najveća pljuska i panika, kada roba koju naruče iz vanka propadne.. a to bi se desilo da si je dijelio ispred dućana", "Zašto niste stali ispred nekog centra koji uvozi pa dijelili. Ovako ste samo štetu sebi napravili", "Na Jarunu prodaju lubenice 5 kn kilogram. Stalno ima posla. Treba se organizirati. Tražite tržište i način. Ovo je pretužno što radite. Nije dovoljno samo proizvesti i čekati", "Ali zašto bacati... ne razumijem... zašto se niste organizirali pa kroz mjesta prodavali ili na tržnici....dali, poklonili ljudima. Ovo je stvarno žalosno da se toliko lubenice baci...", tek su dio komentara. 

Bacio cijeli urod višnje jer ga nitko ne želi otkupiti!

Nažalost, ovo nije prvi put da se zbog nemogućnosti prodaje baca urod. Podsjećamo, Andrija Branković je na svom profilu uz fotografiju bačenih višanja koje je otkupljivač odbio primiti napisao: Ovo je slika i prilika stanja u našem voćarstvu. 

"Ovaj gospodin (moj poznanik) morao je baciti cijeli svoj urod višanja, jer je mnogima bolje uvoziti tuđu višnju, već napola prerađenu, nego otkupljivati našu domaću. Ista sudbina zatekla je mnoge proizvođače u Slavoniji, kao i moju obitelj samu. Višnja je bačena jer navodno nema dovoljno šećera u sebi i otkupljivač ju nije htio otkupiti. Mene zanima, je li moguće da takva višnja nema cijenu?! Zar se i od nje nešto ne može iskoristiti? Zar je moguće da je cilj uništiti domaću prozvodnju?. Da naglasim, ta višnja nije trula, samo joj fali malo šećera."

Propadaju lubenice na neretvanskim poljima, niti jedan proizvod ne mogu prodati!

Problem s prodajom lubenica imaju i neretvanski poljoprivrednici. Podsjećamo, "U dolini Neretve je poljoprivredna kataklizma jer se niti jedan poljoprivredni proizvod ne može prodati. Proizvođači su ogorčeni, vlada apatija i strah od onoga što bi im se moglo dogoditi. Veliki novac su uložili u poljoprivrednu proizvodnju, a svoje proizvode ne mogu prodati", rekao je agronom Željko Bjeliš.


Tagovi

Lubenice Bacanje lubenica Soljani


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰