• Timac Agro d.o.o.
  • 08.04.2021. 12:00

Aminokiseline kao brza pomoć biljkama nakon stresa izazvanog niskim temperaturama

Primjenom tekućeg biostimulatora neposredno nakon stresa omogućavamo biljci brži i lakši oporavak te nastavak fizioloških funkcija, savjetuju iz tvrtke Timac Agro.

Foto: Timac Agro
  • 1.138
  • 242
  • 0

U različitim dijelovima naše zemlje došlo je do smrzavanja cvjetnih pupova, cvjetova u različitim fenofazama ili tek zametnutih plodova. Biljke su doživjele stres, a najviše su stradale koštičave voćne vrste koje inače prve procvatu (marelica, breskva, šljiva, ponegdje i trešnja), a zatim i kruške. 

Razina štete ovisi o temperaturama pa su tako od -1 do 2 °C ugroženi zametnuti plodovi, do -2 otvoreni cvjetovi, a temperature od -5 do -8 stupnjeva dovode do smrzavanja neotvorenih cvjetova ovisno o vrsti.

Za brži i lakši oporavak od stresa, iz tvrtke Timac Agro d.o.o. preporučuju korištenje tekućeg biostimulatora Fertileader Vital.

Za kritične fenofaze 

Glavna snaga ovog proizvoda je Seactiv-kompleks koji sadrži aminokiseline i glycine-betaine kao antistresnu tvar. Specijaliziran je za kritične fenofaze poput rasta izboja, cvatnje, formiranja i sazrijevanja. Pored dušika, fosfora i kalija sadrži i sve značajne mikroelemente poput bora, bakra, željeza, molibdena i cinka.

"Njegovom primjenom neposredno nakon stresa omogućavamo biljci brži i lakši oporavak te nastavak njezinih fizioloških funkcija unutar biljke. Regeneracija će biti još brža zahvaljujući mikroelementima“, navode iz tvrtke.

Inače, niti jedan biološki proces ne može se dovršiti bez sudjelovanja aminokiselina, njihovih sastavnica ili derivata, a mehanizam njihovih djelovanja je izgradnja proteina. 

Pomozite biljkama da se revitaliziraju nakon mraza (Foto: Timac Agro)

Mogu biti biljnog ili životinjskog porijekla. One biljnog porijekla, biljka brže apsorbira i unosi u biljni sok. Zahvaljujući svojstvu brzog prolaza kroz stanične membrane aminokiseline ulaze u procese metabolizma pa mogu u samo nekoliko sati utjecati na funkciju biljke.

Ubrzava oporavak biljke

Kada se biljka nalazi u stanju stresa ili u poteškoći da sintetizira aminokiseline, primjena gnojiva koje ih sadrže omogućava znatnu uštedu u energiji na razini stanice, ubrzava oporavak i uspostavljanje najpovoljnijih uvjeta za razvoj biljke.

Tablica 1. Razina štete na cvjetovima ovisno o negativnim temperaturama

Razina štete (posto)

Kruška (°C)

Jabuka (°C)

10

-2,7

-2,1

50

-3,2

-3,0

100

-4,0

-3,3

Izvor: Glasnik zaštite bilja 3/2014, str 55.

Za više informacija obratite se tvrtki Timac Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Timac Agro d.o.o. Fertileader Vital Biostimulator Aminokiseline Niske temperature Stres


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/