Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativne kulture
  • 28.05.2015. 18:50

Alternativne kulture na malim površinama

Poljoprivrednici sve više tradicionalne i neprofitabilne kulture kao što su kukuruz i pšenica, zamjenjuju onima, možda manje poznatima, ali isplativijima. Neki ih nazivaju i alternativnima, a njihova proizvodnja bila je temom tribine koja je u organizaciji ORaH-a održana u Osijeku.

  • 1.827
  • 88
  • 0

Uspijevaju li u Hrvatskoj alternativne poljoprivredne kulture? Poduzetnici, pioniri u takvoj vrsti proizvodnje, kažu da uspijevaju. Kroz široku lepezu proizvoda mogu se pronaći kulture kojima odgovaraju specifična tla svake naše regije. Stoga je stranka Održivi Razvoj Hrvatske ORaH, u Osijeku održala tribinu pod nazivom Uzgoj alternativnih kultura na malim površinama, još jednu u nizu iz ciklusa S.O.S. za Slavoniju.

"Postoje kulture kojima odgovaraju planinska područja i visine od 1.000 do 2.000 metara, pa do kultura koje uživaju u ravnicama slavonske zemlje. Za svaku kulturu postoji proizvodna tehnologija sa svojim prednostima i manama te većim ili manjim ulaganjima. Bez obzira uzgajaju li se na otvorenom ili zatvorenom prostoru, staklenicima ili plastenicima, prostranim livadama ili planinama. S obzirom da se uzgajaju ekološki, iziskuju puno više posla, pa je i cijena njihovih proizvoda nešto viša, no plasman bolji i sigurniji, jer sve više kupaca traži upravo takve proizvode", kazao je Igor Filko, predstavnik osječke organizacije Oraha.

Neke od njih su primjerice, stevia, plavi krastavac, papaya, kumquat, pepino, mangosteen, curuba, tamarillo, naši, avokado, mango, kaki, litchi, cherimoja, asimina, kabocha, prinčeva kruna, passion fruit - marakuja, jeju dinja, peruanska jagoda, tikvice kiwano, goji bobice ljubičasta mrkva, maca, granadilla, carambola, tamarind, plavi krumpir, maca, mediteranske kapare i rogač, proizvodnjom kojih se već godinama bavi Ivan Šulog iz Donje Bistre, mjesta nedaleko od Zagrebe, a koji je ovom prilikom i Slavoncima pričao o tome kako je počeo i opstao kao hrvatski proizvođač egzotičnoga voća.

Kooperantski ugoj dohodovnih kultura

Također je istaknuta potreba udruživanja proizvođača takvih eko poljoprivrednih proizvoda kao i mogućnost dobivanja EU potpora.

"Tehnologija postoji, Eko i GlobalGap certifikati standarda su dostupni, zemlju imamo, sadnice su dostupne i omogućava se poduzetnicima, OPG-ovima i poljoprivrednicima da kroz kooperantske ili partnerske odnose započnu s uzgojem alternativnih, ali dohodovnih kultura. Tehnologija i broj kultura šire se iz godine u godinu, a za rad je dovoljna i zastarjela tehnologija, jer naglasak je na ručnome radu, budući da se, primjerice, ne smiju štititi kemijskim sredstvima", istaknuo je Igor Filko, te dodao kako proizvodnja alternativnih kultura može postati jednim od važnijih razloga koji će mlade ljude zadržati na selu.

Gradska organizacija OraH-a Osijek ovom je prigodom obilježila i Dan biološke raznolikosti, te su svim posjetiteljima tribine podjeljene sadnice bosiljka iz ekološkog uzgoja.


Povezane biljne vrste

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Bosiljak

Bosiljak

Sinonim: Bosilj, bazilika, bosiljak sarmaš, krupan bosiljak, bažulek | Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potječe iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]

Goji bobice

Goji bobice

Sinonim: - | Engleski naziv: Goji berries | Latinski naziv: Lycium barbarum, Lycium chinense

Goji bobice tradicionalno potječu iz Kine, a zbog velikog broja blagotvornih utjecaja na ljudsko zdravlje smatraju se supervoćem. U liječenju su se tradicionalno koristile u... Više [+]

Nashi

Nashi

Sinonim: Azijska kruška | Engleski naziv: Nashi | Latinski naziv: Pyrus L.

Nashi (Naši) je nova voćna vrsta, podrijetlom iz Azije. Njezini su plodovi slični jabukama, boja je smeđkasta do zlatnožuta s iznimkom japanske vrte nashija, koja je žutozelena.... Više [+]

Tagovi

ORaH Alternativne kulture Osijek S.O.S. za Slavoniju Planinska područja Ravnice Ekološki uzgoj Igor Filko Udruženja EU potpore Eko i GlobalGap certifikati Dan biološke raznolikosti Bosiljak Goji bobice Nashi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]