Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Pinkert
  • 09.11.2021. 09:00
  • Osječko-baranjska, Suza

Zoltan Pinkert: Uspješnu priču o vinu zaokružujemo novom kušaonicom

Cilj nam je biti "number one", baš kao što piše na našim buteljama, a s ovom vizijom vrlo blizu smo tome, kaže poznati baranjski vinar.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.499
  • 218
  • 3

Na 15 hektara zemlje raste vinova loza koja je temelj priče obitelji Pinkert iz Suze, malenog mjesta u Baranji u kojoj vinska povijest datira još od Rimskog carstva. Ljubav prema grožđu i vinu Zoltan Pinkert naslijedio je od svoga oca i djeda, a sve je krenulo još tamo 1986. godine sadnjom prva dva hektara graševine. 

"Nažalost, onda je došao Domovinski rat, sedam godina proveli smo u progonstvu. Nakon što smo se vratili, naravno to više nije bilo kako smo ostavili i morali smo krenuti iz početka. Iskrčili smo ta dva hektara i ponovno zasadili", prisjetio se naš sugovornik novih početaka. 

Danas je priča sasvim drugačija, a njihova vina slove kao jedna od najboljih u Baranji. Zašto je to tako, otkrio nam je i sam vinar koji je na razgovor s nama stigao iz nasada i s - traktora. 

"Uspjeli smo doći na najbolju lokaciju u Baranji, odmah smo pored Beljskih vinograda na Banovom brdu. Najdonji dio vinograda kreće tek od 190 metara nadmorske visine i ide sve do 210", objašnjava. A upravo su visinska razlika i nadmorska visina ključ dobre kvalitete grozdova te u konačnici i samih vina. "Proizvodnja nam je samim time sigurna", dodaje. 

Prodaja išla dobro i za vrijeme korone

Graševina im je najznačajnija sorta, a od bijelih uzgajaju još sauvignon blanc i muškat žuti, dok su kod crvenih zastupljene frankovka, merlot i cabernet sauvignon. Prije tri godine odlučili su se za sadnju i cabernet franca, a u planu im je, otkriva ovaj vinar, sadnja još nekih novih sorti. 

Graševina im je na prvom mjestu

Godišnje proizvedu oko 60 tisuća litara vina, od čega najveći dio prodaju na kućnom pragu. 

"Svake subote imamo jako lijep promet i trenutno nemamo, a nismo ni prošle godine, imali problema s prodajom", zadovoljno kaže Zoltan koji je cijelu proizvodnju prošle godine pažljivo isplanirao jer nije znao kada će i koliko dugo zbog pandemije biti zatvorena potencijalna tržišta. "Prošle godine manje je rodilo, ali i mi smo išli u manju proizvodnju što se pokazalo dobrim", ističe. 

Kazuje kako im je Muškat žuti najtraženija etiketa. Proizveli su oko 900 butelja i sve su, otkriva sugovornik, već u srpnju bile prodane. "Nisam se nadao tolikoj potražnji. Inače ga imamo do rujna, listopada", komentira vlasnik koji se osim vinogradarstvom bavi i ratarskim kulturama. 

Kreditom OTP banke izgradili kušaonicu i novi podrum

Cilj obitelji Pinkert stvaranje je zaokružene poslovne cjeline koja će rezultirati najboljom vinarijom ovog dijela Hrvatske. Zahvaljujući EU sredstvima, tijekom godina ulagali su u opremu, podizali kvalitetu i standarde, a prije par godina odlučili su se za proširenje podruma i kušaonice koja bi bila i svojevrstan restoran u kojem bi se nudila lokalna jela.

Cijela investicija financirana je iz dva fonda: Economica Hungarica je dala potporu za donji dio, koji obuhvaća podrum, prostor za punjenje, pranje, sušenje, etiketiranje, proizvodni pogon, skladište i laboratorij, dok je gornji kat, predviđen za kušaonicu, financiralo Ministarstvo poljoprivrede preko Natječaja za tip operacije 6.4.1. Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima. 

Glavna karika u provedbi bila je kreditna linija OTP banke, zahvaljujući kojoj financiraju radove, od rušenja stare zgrade do izgradnje trostruko većeg podruma u kojem će se odvijati proizvodnja. 

"Velika su to ulaganja i bilo nam je važno da nam neka banka izađe u susret", naglasio je naš sugovornik. 

Nova kušaonica i podrum kreditirani OTP bankom

Nažalost, sa samim radovima započeli su u prilično nezgodno vrijeme po investiciju. Pandemija je uzrokovala produljenje planiranih rokova, povećali su se troškovi zbog rasta cijena na tržištu, a radovi bi ipak trebali biti gotovi, nada se Pinkert, do proljeća iduće godine. 

"Naša želja je biti number one i tome težimo. Ako netko želi stati po butelju vina moći će, ako želi društvo dobit će ga. Gosta treba poslužiti maksimalno dobro", poručuje. 

Simbolika tulipana na boci

Za osebujan dizajn ambalaže, kojeg krasi tulipan, inspiraciju je dobila njegova kćer Kristina. Tulipan je jedini cvijet u obliku vinske čaše, pojašnjava, te je zbog toga izbor zaštitnog znaka bio za njih prilično jednostavan. Također, same boje cvijeta razlikuju se prema bojama vina. Tako bijela vina označava bijeli cvijet, a crvena, crveni tulipan. 

Tulipan je jedini cvijet u obliku vinske čaše, pojašnjava Zoltan Pinkert

Pored njega, ispod naziva vinarije i vina, dominira natpis – Nº1 Bouquet Baranje.

"Boja vina, jednostavnost, elegantnost i ljepota. Sve to treba biti u jednoj boci i točka", zaključuje. 


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija Pinkert Zoltan Pinkert Suza Kušaona Podrum OTP banka Graševina Kredit


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo