Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinove loze
  • 16.05.2023. 13:10

Zbog obilne kiše vinova loza trpi stres, a prijete i bolesti

Proizvođači trebaju vrlo ozbiljno uzeti u obzir rane probleme te intervenirati čim to vremenske prilike dozvole. Poželjni su i aminokiselinski pripravci radi ublažavanja stresa.

Foto: Matko Begović/PIXSELL
  • 1.008
  • 110
  • 0

Velike količine kiše koje su padale (i padaju) u vinogradarskim podregijama južne, srednje i sjeverne Dalmacije, Hrvatskog primorja te Istre, praćene nižim noćnim, ali i nižim srednjim dnevnim temperaturama, ugrozile su normalan razvoj vinove loze. 

Pojava plamenjače

Trenutne vremenske prilike i fenofaza razvoja gdje su puči lista otvorene, omogućile su ranu infekciju plamenjačom u pojedinim vinogorjima. Tako je u vrgoračkom području koje je trenutno pod vodom (naslovna fotografija) već bila zabilježena sekundarna infekcija ovom bolešću.

Proizvođači trebaju vrlo ozbiljno uzeti u obzir navedene, rane probleme, te intervenirati prskanjem čim to vremenske prilike dozvole.

Plamenjača vinove loze

Za položaje gdje su zadovoljeni klimatološki i razvojni uvjeti za infekciju plamenjačom, a nema vidljivih simptoma zaraze preporučujemo kontaktno-sistemični pripravak Mikal® Flash u kombinaciji s Nativo® WG kao pripravke koji svojim mehanizmom djelovanja omogućavaju ne samo efikasnu i sigurnu zaštitu kako od plamenjače tako i pepelnice, već i dugotrajnost u uvjetima očekivanog intenzivnijeg porasta vinove loze.

Zaštitite vinovu lozu od stresa

Tamo gdje su već vidljivi simptomi zaraze plamenjačom i došlo je do pojave prevlake na naličju lista, preporučujemo već u ovoj fazi razvoja loze intervenirati s pripravkom Mikal® Premium. Taj preparat ima sposobnost suzbijanja plamenjače kad je bolest već prisutna i spremna na daljnje širenje. On će plamenjaču zaustaviti i spriječiti širenje.

Svakako bi u sklopu redovite zaštite trebalo primijeniti aminokiselinski pripravaka radi eventualnog ublažavanja stresa kod biljke iz već navedenih agroklimatoloških uvjeta.

Preporuka za primjenu zaštitnih sredstava

Za više informacija o zaštiti vinove loze obratite se na mail: dean.crnosija@bayer.com ili broj: 098 419 229


Tagovi

Zaštita vinograda Vinova loza Dean Crnošija Bayer Plamenjača Pepelnica Bolesti Stres Kiša


Autor

Dean Crnošija

Više [+]

dipl. ing. agr., prodajni predstavnik tvrtke Bayer za vinogradarstvo i voćarstvo - Istra i Dalmacija


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nema ljepote do prirodne, a Hrvatska je bogata njima. Evo malo ugode za oko - NP Plitvička jezera. Snimila ŠČer na ekskurziji