Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EMA
  • 13.03.2017. 10:30

Zašto je važno ovlaživanje vinskih podruma?

Vinari diljem svijeta imaju značajne gubitke uslijed preniske vlage u vinskim podrumima. Preporuča se korištenje sistema adijabatskog ovlaživanja zraka koje donosi brojne prednosti!

Foto: Vinne/bigstockphoto.com
  • 1.517
  • 130
  • 0

Vinari diljem svijeta imaju značajne gubitke uslijed preniske vlage u vinskim podrumima. Ishlapljivanjem kroz bačve uslijed oscilacija u nivou vlage, gubici vina a samim time i profita, mogu iznositi do 15% u dvogodišnjem periodu.

Hrastove bačve, uskladištene ili u upotrebi, osjetljive su na neadekvatnu relativnu vlažnost zraka i mogu se oštetiti čak i prije korištenja. Optimalna relativna vlažnost zraka kreće se od 65% do 85%. Ispod donje granice do 65% raste rizik od sušenja bačvi, a iznad 85% povećava se mogućnost razvoja gljivica i plijesni.

Tvrtka EMA d.o.o. preporuča sistem adijabatskog ovlaživanja zraka koji donosi brojne prednosti:

  • povećava se produktivnost proizvodnje vina
  • održava se konstantan nivo vlage
  • eliminira se isušivanje bačvi
  • izbjegava se prirodno ishlapljivanje vina
  • doprinosi održavanju idealne temperature
  • niske troškove korištenja

Brzo hlapljenje vodene magle

Proizvedena magla sastoji se od vodenih kapljica mikronske veličine, koje nastaju raspršivanjem vode pod visokim tlakom kroz sitni otvor sapnica a koje su izrađene od mesinga ili INOX-a.

Neophodan pritisak (oko 70 bara) postiže se pomoću visokotlačne pumpe. Voda se distribuira prema sapnicama kroz posebne, fleksibilne ili krute (INOX) visokotlačne cijevi. Jednom kada voda dođe do sapnice pomoću visokog pritiska se pretvara u čestice vodene magle veličine 3µ - 5µ.

Normist sistemi za ovlaživanje zraka

Hlađenje i ovlaživanje zraka vodenom maglom idealno je za vruće prostore kao što su farme krava, svinja i peradi, staklenici, plastenici i vinski podrumi, uz nezahtjevno projektiranje i instaliranje sistema. Troškovi održavanja uređaja su niski, a učin ovlaživanja i hlađenja zraka vrlo visok.

Sistem Normist je dugovječan, jer je jednostavan i sastavljen od kvalitetnih i otpornih materijala i dijelova. Normist je turska tvrtka specijalizirana u proizvodnji sistema adijabatskog hlađenja i ovlaživanja zraka vodenom maglom, koja je u 20ak godina postojanja došla do statusa najvećeg svjetskog proizvođača navedenih sistema.

Za više informacija o sustavu ovlaživanja zraka u vinskim podrumima, obratite se tvrtki EMA na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: Vinne/bigstockphoto.com


Tagovi

EMA Normist Ovlaživanje zraka Vinski podrum Vlaga Kvaliteta Zrak


Partner

EMA d.o.o.

Martićeva 38/2, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 455 2707, e-mail: ema@ema.hr web: http://www.ema.hr/