Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 08.05.2015. 15:00
  • Virovitičko-podravska

Zaštita vinove loze

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 68
  • 5
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze proteklo je 14 dana. S obzirom na porast mladica i listova, te najavljenih oborina, stvoreni su uvjeti za primarne infekcije gljivicom koja uzrokuje plamenjaču vinove loze (Plasmopara viticola). Osim plamenjače na vinovoj lozi postoji i opasnost od infekcije crnom pjegavosti ( Phomopsis viticola), te pepelnicom (Uncinula necator).

Za zaštitu se preporučaju sistemični fungicidi Mikal flash, Mikal premium F ili Shavit F odnosno neki od kontaktnih fungicida kao što su Polyram DF, Cadillac 80 WP, Polyram DF, Mankozeb, Pinozeb M- 45, Penncozeb 75 DG, Delan 700 WDG, Dithane M 45, Captan 50, Captan 50 WP ili Futura 50 WP.

Potrebna je i primjena pripravaka na osnovi sumpora za zaštitu protiv pepelnice, a neki od njih su Chromosul 80, Thiovit Jet, Kumulus DF, Kossan WG, Cosavet DF ili Karathane gold 350 EC.

Preporučene pripravke koristite sukladno uputama proizvođača.

Redovito ispunjavajte obrazac evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja i zbrinjavajte ambalažu na način propisan pravilnikom.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail: ana.marija.cajkulic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Porast mladica Plamenjača Crna pjegavost Pepelnica Mikal flash Cosavet DF Ana-Marija Čajkulić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰