• Obavijest vinogradarima
  • 17.04.2015. 18:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Zaštita vinove loze

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 53
  • 3
  • 0

Oborine koje su najavljene u narednim danima pogodovati će razvoju crne pjegavosti (Phomopsis viticola) na vinovoj lozi .

Na položajima i sortama gdje se vinova loza nalazi u razvojnom stadiju pojave i razvoja prvih listića, moguće je provesti drugu usmjerenu zaštitu protiv navedenog uzročnika, pripravcima na osnovi folpeta (Folpan 80 WDG, Folpan 50 WP, Futura 50 WP,Shavit F, Universalis), ditianona (Delan 700 WDG), mankozeba (Dithane M-45, Cadillac 80 WP, Pinozeb M-45, Mankozeb), metirama (Polyram DF) ili propineba (Antracol WG 70). Navedenim pripravcima je moguće dodati neki od sumpornih pripravaka (Chromosul 80, Thiovit Jet, Kumuluds DF, Kossan WG, Kalinosul 80 WG, Cosavet DF ili Sumpor SC) radi smanjenja populacije lozinih grinja, a koji će preventivno djelovati na uzročnika pepelnice (Erysiphe necator).

Na položajima gdje se vinova loza još uvijek nalazi u razvojnom stadiju vunastog pupa, moguća je primjena bakrenih pripravaka .

Preventivnu zaštitu potrebno je napraviti prije najavljenih oborina pridržavajući se uputa na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje evidentirajte, a ambalažu zbrinite na propisani način!

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim sredstvima vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na web adresi:http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ivana Tomac Talajić, dipl.ing.agr.
E-mail:[email protected]


Tagovi

Vinova loza Pepelnica Oborine Sumpor Savjeti Bakar Crna pjegavost Savjetodavna služba Preporuke Vunasti pup Ivana Tomac Talajić Mankozeb Ditianon Metiram Propineb Shavit F Prvi listići Lozine grinje Kossan WG Druga usmjerena zaštita Fo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Crni Petak u Hittneru uz akcije do 30%

Tvrtka Hittner specijalizirana je za proizvodnju šumskih traktora - skiddera, malih poljoprivrednih traktora, priključaka za traktore i svih vrsta rezervnih dijelova za t...

Pročitaj cijelu bilješku