Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 15.05.2015. 15:00
  • Zagrebačka

Zaštita vinove loze nakon tuče

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 38
  • 2
  • 0

Kiša koja je pala tijekom noći i jutra, uzrokovala je prvu primarnu infekciju plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola).

S obzirom na intenzivan porast loze u proteklih osam dana, potrebno je ponoviti zaštitu jednim od pripravaka kao što su Mikal Flash, Mikal Premium, Azimut 80 WG, Curzate F ili Pergado F.

Tijekom jučerašnjega poslijepodneva na području Križa i Ivanić Grada bilo je nevrijeme praćeno tučom, uslijed čega je došlo do većih oštećenja na vinovoj lozi.

Pri udaru leda dolazi do gubitka zelene lisne mase te stvaranja većih i manjih rana. Te su rane idealna mjesta za ulazak patogena, stoga je potrebno napraviti dezinfekciju spomenutim pripravcima što prije, budući da u sebi sadrže folpet koji dobro djelovanje pri sanaciji rana.

Protiv pepelnice (Uncinula necator) koristiti pripravke na osnovi sumpora, primjerice, Stroby, Crystal KS, Postalon 90 ili Talendo EC. Dobro je u oštećenim vinogradima primijeniti tzv. fiziološke biostimulatore koji se na tržištu mogu kupiti u pripravcima Drin, Poly-Amin, Bioplex i Amalgerol.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida.

Aleksandra Radić, dipl.inž.agr.
E-mail: [email protected]


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Plamenjača Vinova loza Mikal Flash Azimut 80 WG Križ Ivanić Grad Nevrijeme Tuča Oštećenja Led Zelena masa Rane Patogeni Dezinfekcija Folpet Pepelnica Sumpor Postalom 90 Fiziološki biostimulatori


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zna neko šta je ovo?