Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 15.05.2015. 15:00
  • Grad Zagreb

Zaštita vinove loze nakon tuče

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 84
  • 3
  • 0

Kiša koja je pala tijekom noći i jutra, uzrokovala je prvu primarnu infekciju plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola).

S obzirom na intenzivan porast loze u proteklih osam dana, potrebno je ponoviti zaštitu jednim od pripravaka kao što su Mikal Flash, Mikal Premium, Azimut 80 WG, Curzate F ili Pergado F.

Tijekom jučerašnjega poslijepodneva na području Križa i Ivanić Grada bilo je nevrijeme praćeno tučom, uslijed čega je došlo do većih oštećenja na vinovoj lozi.

Pri udaru leda dolazi do gubitka zelene lisne mase te stvaranja većih i manjih rana. Te su rane idealna mjesta za ulazak patogena, stoga je potrebno napraviti dezinfekciju spomenutim pripravcima što prije, budući da u sebi sadrže folpet koji dobro djelovanje pri sanaciji rana.

Protiv pepelnice (Uncinula necator) koristiti pripravke na osnovi sumpora, primjerice, Stroby, Crystal KS, Postalon 90 ili Talendo EC.

Dobro je u oštećenim vinogradima primijeniti tzv. fiziološke biostimulatore koji se na tržištu mogu kupiti u pripravcima Drin, Poly-Amin, Bioplex i Amalgerol.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida.

Aleksandra Radić, dipl.inž.agr.
E-mail: aleksandra.radic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Tuča Nevrijeme Vinova loza Led Pepelnica Dezinfekcija Plamenjača Sumpor Savjeti Patogeni Rane Bioplex Savjetodavna služba Preporuke Ivanić Grad Folpet Fiziološki biostimulatori Aleksandra Radić Mikal Flash Oštećenja Azimut 80 WG Križ


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]