• Obavijest vinogradarima
  • 15.04.2015. 09:00
  • Varaždinska

Zaštita vinograda od crne pjegavosti i lozinih grinja

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 95
  • 6
  • 0

Većina vinove loze u fazi je vunastog pupa fenofaza B, no ima i vinograda u kojima zbog hladnijeg razdoblja, još nije krenulo buđenje vegetacije.

Prognostičari u narednom razdoblju najavljuju više dnevne temperature što će dovesti do značajnijeg bujanja vegetacije vinove loze.

Krajem tjedna planiraju se oborine i nešto niže temperature, pa očekujemo i štete od lozinih grinja, čije intenzivno hranjenje počinje bubrenjem i otvaranjem pupova. Bubrenjem i otvaranjem zimskih pupova može, uz određenu količinu oborina, doći do zaraze crnom pjegavosti (Phomopsis viticola). Slijedom toga, preporučuje se vinogradarima obaviti zaštitu protiv crne pjegavosti i lozinih grinja (Calepitrimerus vitis i Colomerus vitis).

Registrirani preparati za suzbijanje crne pjegavosti:

Djelatna tvar

Sredstvo

koncentracija

Bakar +mineralno ulje

Crveno ulje

2-3% do fenofaze C

Metiram

Polyram DF

0,2%

Bakrov hidroksid

Cuprablau Z

0,3-0,35%

Ditianon

Delan 700 WDG

0,05%

Propineb

Antracol WG 70

0,2%

Mankozeb

Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Dithane DG neotec, Pinozeb, Mankozeb

0,2-,025%

Za lozine grinje u Hrvatskoj registraciju ima jedino Demitan u količini od 0,5 l/ ha ( 0,075 %).

Osim navedenih štetnika i bolesti, u vinogradima koji su prošle godine imali značajniji napad pepelnice, potrebno je obaviti zaštitu nekim od sumpornih preparata kao što su Chromosul 80, Kossasn WG, Cosavet DF, Sumpor SC-80, Thiovet jet, Kalinosul 80 WG, Sulfolac 80 WG u koncentraciji 0,3-0,5%. Osim što suzbijaju pepelnicu, navedeni pripravci pokazuju određeno sporedno djelovanje na lozine grinje šiškarice.

Sumporni preparati i mineralna ulja ne smiju se miješati!

Prijašnjih godina bilo je i napada od lozinih pipa i gusjenica grba korak (Peribathodes rhomboidaria). Preporuča se pratiti nasade i ovisno o intenzitetu napada krenuti u suzbijanje. Prag štetnosti gusjenica grba je 2-3 pojedena pupa po dužnom metru ( po jednom lucnju). Zaštitu provedite prije najavljenih oborina i za mirna vremena.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte. Korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu na propisan način.

Martina Borić dipl.ing.agr
Martina.Boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Vunasti pup Vegetacija Lozine grinje Otvaranje pupova Crna pjegavost Phomopsis viticola Calepitrimerus vitis Colomerus vitis Polyram DF Delan 700 WDG Pinozeb Demitan Kossasn WG Cosdavet DF


Autorica

Sandra Špoljar

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

;)