Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 05.05.2015. 10:00
  • Međimurska

Zaštita međimurskih vinograda

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 351
  • 2
  • 0

Posljednja uputa za zaštitu vinograda upućena je prije 14 dana. Naime, u skraćenim razmacima u razdoblju od 13. do 21. travnja, vinogradarima smo upućivali preporuke za prve dvije preventivne zaštite vinograda. U tim prvim zaštitama suzbijamo opće raširene neželjene organizme kao što su štetne grinje, prvenstveno iz skupine lozinih grinja šiškarica (akarinoza i erinoza) (Calepitrimerus i Eryophies) i crnu pjegavost (Phomopsis).

Lokalno se, u početku vegetacije vinove loze, pojavljuju i štetne gusjenice (Nocutuidae, Boarmia i sl.), ali je njihova pojava ove sezone značajno manja nego protekle 2014. godine. Npr.ove je sezone na 1.000 pokusnih trsova tek desetak oštećenih pupova. Nastavlja se višegodišnji trend pojačane štetnosti lozinih grinja šiškarica. U poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe iz Čakovca na lokalitetu Vučetinec (vinska sorta moslavac bijeli ili šipon,) tijekom jučerašnjeg dana ponovno smo, na netretiranom trsju, zabilježili gotovo 100 postotnu zarazu akarinozom (Calepitrimerus), a bilježimo i daljnji porast populacije erinoze (Eryophies) u odnosu na protekle sezone, naročito na vinskim sortama rajnski rizling i muškat žuti. Na lozine grinje šiškarice (akarinozu), posebno su osjetljive vinske sorte sauvignon, graševina, silvanac zeleni, moslavac bijeli ili šipon, a manje je napadnuta sorta chardonnay. U poljskom su mikro-pokusu, u preporučenim optimalnim rokovima suzbijanja lozinih grinja šiškarica, i ove sezone najbolji rezultati dobiveni primjenom povišene koncentracije sumpornih fungicida (WG i SC) (2 %), biljnog repičinog ulja (2 %), standardnog akaricida (fenazakvin), te novije djelatne tvari tebufenpirad u povišenoj koncentraciji primjene. Ovih dana mladice nekih sorata prelaze dužinu od 25 cm (npr. chardonnay, muškat i moslavac bijeli), ali kod nekih su vinskih sorata još uvijek manje od 10 cm (npr. graševina, silvanac zeleni, sauvignon, sauvignon cabernet i sl.).

Posljednjih su deset dana jutarnje temperature bile relativno niske. Jedino posljednjega dana travnja i prvoga dana svibnja bile su u vinogorju od 5,5 do 6,8°C, a dnevne su vrijednosti bile u širokom rasponu od 15,5° do 23°C. Prvoga svibnja je ponovno zabilježen vrlo jaki vjetar, a kiša je u manjim količinama padala 28. travnja i 02. svibnja 2015. godine, no ukupne količine su bile tek nešto veće od 13 mm. Tijekom naredna dva dana očekujemo temperature zraka veće i od 26°C, a naredne oborine moguće su sredinom ovoga i početkom slijedećeg tjedna.

Na dan 26. travnja, suma prosječnih dnevnih temperatura, mjerena od početka studenog protekle 2014. godine, dosegnula je vrijednost veću od 1.100°C, pa nakon toga dana započinje oslobađanje zimskih spora uzročnika pepelnice iz prezimljujućih plodišta (Erysiphe necator).

Dana 30. travnja suma prosječnih dnevnih temperatura veća od 8°C dosegnula je vrijednost od 160°C, pa naknadne toplije kiše, u količinama većim od 10 mm, pogoduju prvim ili primarnim zarazama uzročnika plamenjače ili peronospore (Plasmopara viticola). Očekujemo ih na vinskim sortama sa mladicama dužim od 10-tak ili više cm, pri temperaturama zraka većim od 11,5°C, uz oborine veće od 10-tak mm.

Stoga u narednom razdoblju preporučujemo planirati i provoditi redovitu preventivnu zaštitu protiv pepelnice (Erysiphe) te crne pjegavosti (Phomopsis) i plamenjače (Plasmopara). Još uvijek je u prvoj polovici ovoga mjeseca moguće koristiti površinske organske fungicide navedene u preporuci od 13. travnja u Tablici 2. Isti daju preventivnu zaštitu protiv mogućih prvih zaraza uzročnikom crne pjegavosti i plamenjače. Na položajima i sortama gdje su mladice duže od 20-tak cm, može se započeti preventivna primjena Al-fosetila, a pogotovo u nasadima gdje se ranijih godina pojavljivala apopleksija ili "eska". Protiv pepelnice vinove loze nastavite primjenu površinskih pripravaka na osnovi sumpora ili koristite organski meptil-dinokap (Karathane Gold EC). Preporučeni razmaci aplikacije navedenim pripravcima iznose 10 do 12 dana.

Propisane doze pripravaka mogu se prilagoditi dužini mladica vinove loze, odnosno umanjiti 30-tak % u odnosu na prosječne dopuštene količine!

Na lokalitetima i sortama gdje se ranijih sezona javljala jača populacija lozinih grinja šiškarica, naročito akarinoze (npr. sauvignon, graševina, silvanac zeleni, moslavac bijeli ili šipon) i erinoze (rajnski rizling) provjeravajte zdravstveno stanje nasada. Samo prema stvarnoj potrebi odnosno u slučaju vrlo jake zaraze, primijenite specifični akaricid prema preporuci od 21. travnja (u integriranoj proizvodnji grožđa primjena akaricida je dopuštena samo jednom tijekom sezone).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Grinje šiškarice Akarinoza Erinoza Celepitrimerus Eryphies Crna pjegavost Phomopsis Gusjenice Nocutuidae Boarmia Čakovec Vučetinec Moslavac bijeli Šipon Rajnski rizling Muškat žuti Sauvignon Grašev


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.