Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 11.06.2015. 15:00
  • Istarska

Zaštita loze od zlatne žutice

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 175
  • 8
  • 0

U Istri je na području Lovrečice i Kaštelira prošle godine potvrđena zlatna žutica vinove loze koju uzrokuje štetni organizam Grapevine flavescens doree MLO. Simptomi postaju vidljivi krajem lipnja, u srpnju i kolovozu.

Kod većine sorata rubovi lišća se uvijaju prema dolje, izuzev kod, primjerice, malvazije, pa listovi u većini slučajeva poprime trokutasti izgled. Kod bijelih sorata, boja lišća je svijetlo zelena do zlatno žuta, a kod tamnih sorti lišće poprimi crvenkastu boju. Oboljelo lišće dozrijeva ranije, a otpada kasnije. Lišće je šuškavo i stiskom u ruci se lomi. Karakteristično je također da mladice ne dozrijevaju ravnomjerno i najčešće ostaju potpuno zelene do kraja vegetacije.

Fitoplazme, sa zaraženih na zdrave biljake, prenose cikade, a bolest se može širiti i zaraženim sadnim materijalom. Direktnih mjera za suzbijanje fitoplazmi nema, pa je potrebno indirektnim mjerama, kao što su sadnja zdravog sadnog materijala i suzbijanje vektora, spriječiti pojavu i njihovo širenje. Cikada, poznata pod nazivom američki cvrčak (Scaphoides titanus), prenosi fitoplazmu Flavescens doree. Na spomenutim područjima potrebno je protiv američkoga crvčka, provoditi usmjerene mjere zaštite. Vinogradare na to obvezuje i Naredba o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze.

Također je donijeta i Odluka o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere sprječavanja širenja i suzbijanja štetnog organizma Grapevine Flavescence DORÉE MLO. Vinogradarima se preporučuje da prvo suzbijanje provedu u slijedećih nekoliko dana, odnosno sada sredinom lipnja, a nakon dva do tri tjedna i drugo tretiranje.

Za tu namjenu u Hrvatskoj su registrirani insekticidi Actara 25 WG, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel D i Decis 2,5 EC. Savjetujemo svim vinogradarima s područja Istre, koji su prošle godine u svojim nasadima imali simptome navedene fitoplazme, da izvrše usmjereno tretiranje svojih nasada protiv američkog cvrčka.

Vinogradare također upozoravamo da se u zaštiti vinograda smiju koristiti samo sredstva za zaštitu bilja koja su registrirana u RH. Podaci o njima vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom ovdje. http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Marina Kocijančić, dipl. ing. agr.

marina.kocijancic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Istra Lovrečica Kaštelir Zlatna žutica Vinova loza Grapevine flavescens doree MLO Malvazija Bijele sorte Tamne sorte Fitoplazme Cikade Američki cvrčak Scaphoides titanus Flavescens doree Demarkirana p


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]