Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter 2020
  • 26.02.2020. 16:30
  • London, Engleska

Zahuktava se Decanter 2020 - u britanska skladišta pristižu vina iz cijelog svijeta

Ocjenjivački tjedan traje od 27. travnja do 1. svibnja, a vrhunski stručnjaci vina ocjenjuju po kategorijama, ovisno iz koje zemlje ili regije dolaze, po boji, sortama, stilu, berbama i cjenovnom rangu. Nepoznata informacija je proizvođač i brend.

Foto: Facebook/Decanter Awards
  • 993
  • 53
  • 0

Decanter World Wine Awards najveće je i najutjecanije svjetsko vinsko natjecanje već 17. godinu zaredom. Sudeći po vrhunskim vinskim stručnjacima iz cijelog svijeta, DWWA uživa veliko povjerenje zbog svog rigoroznog procesa ocjenjivanja. 

Decanter se održava u Londonu, a vrhunac ovoga natjecanje je proglašenje najboljih vina koje će se ove godine održati 7. svibnja. 

Vina u skladišta pristižu od studenog 

No, svakom ovakvom vrhuncu predstoji puno pripreme, posla i dobre organizacije. Prije dvije godine DWWA je uveo novi sustav po principu prvenstva prijave. Već su u studenom prošle godine otvorena skladišta u Velikoj Britaniji, a onda i u drugim zemljama, u koja će vina pristizati do 6. ožujka dok je rok za uplatu kotizacije 28. veljače, o čemu više potražite ovdje

Vina se dijele u pet cjenovnih rangova, ulazne etikete do 7,99 funti, srednji rang od 8 do 14,99 funti, premium vina od 15-29,99 funti, super-premium vina od 30 do 59,99 funti i butikna vina iznad 60 funti.

Ocjenjivački tjedan traje od 27. travnja do 1. svibnja, a vrhunski stručnjaci vina ocjenjuju po kategorijama, ovisno iz koje zemlje ili regije dolaze, po boji, sortama, stilu, berbama i cjenovnom rangu. Nepoznata informacija je proizvođač i brend. Nakon što suci opišu kušana vina, međusobno uspoređuju bilješke te pokušavaju postići konsenzus oko medalja. Kao u svakoj utakmici, ako je rezultat neriješen - igraju se produžeci. Odnosno, sudački panel raspravlja dok ne postigne konsenzus. Ako se ni tada ne mogu složiti, presuđuje predsjedavajući DWWA. 

U ocjenjivanju sudjeluju stručnjaci iz cijelog svijeta

Medalje odgovaraju sistemu bodovanja do 100 bodova. Vina se ocjenjuju individualno, a to znači da vino u jednom ocjenjivanju može dobiti brončanu, srebrnu ili zlatnu medalju.

Ocjenjivanje nakon ocjenjivanja

Platinaste medalje dodjeljuju se na posebnom ocjenjivanju, a broj ovih medalja nema ograničenja. Vina koja dobiju platinastu medalju u rangu cijene niže od 15 funti dobivaju ‘Best Value Platinum’ medalju. Ta vina svake godine imaju poseban medijski publicitet. Kušanje platinastih vina održat će se od 4. do 6. svibnja. 

Vina koja su dobila zlatne medalje dalje se dijele u kategorije prema sortama i stilu i idu na novo ocjenjivanje.

Podsjetimo, prošle su godine hrvatska vina osvojila 7 zlatnih medalja u konkurenciji 17.000 različitih etiketa pristiglih iz 57 zemalja svijeta. 

Hrvatska vina osvojila 7 zlata na ovogodišnjem Decanteru - DWWA 2019

Naš poznati sommelier Siniša Lasan bio je dijelom ocjenjivačkog tima, a po završetku natjecanja naglasio je kako su rezultati naših vina bili sjajni, čak bolji nego u 2018. godini jer su se autohtone sorte još bolje pozicionirale.


Fotoprilog


Tagovi

Decanter DWWA Ocjenjivanje vina Prestižna nagrada Prijava Suci Rok Vino


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.