Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.01.2009.

Vupik lani proizveo dva milijuna litara vina

Tvrtka je posljednjih godina mladim vinogradima obnovila 120 hektara svojih površina a i ove godine planira obnoviti dvadesetak hektara

  • 2.022
  • 93
  • 0

VUKOVAR - Blagoslovom vinograda ali i svih drugih plodova vukovarsko-srijemske zemlje koji je na Salašu Goldschmidt kod Vukovara zazvao gvardijan vukovarskog Franjevačkog samostana Gordan Propadalo, u četvrtak je, u sklopu manifestacije »Vinkovo na Vučedolu« obilježen početak vinogradarske godine.
Ovu priredbu utemeljenu na tradicijskim vinogradarskim običajima za blagdan svetog Vinka već desetu godinu organiziraju tvrtka VUPIK i Turistička zajednica Vukovara.

»Danas smo blagoslovili vinograde, a od sutra krećemo s rezidbom naših 320 hektara pod lozom i nadamo se da će ova proizvodna godina biti uspješna kao i prošla 2008. godina«, rekao je direktor VUPIK-a Zoran Mudri, dodavši da je u 2008. godini tvrtka proizvela gotovo dva milijuna litara vina te da je kvalitetom posebno odskakao traminac.

U zadnje četiri godine VUPIK je u potpunosti osuvremenio jedan podrum, uloživši pet milijuna kuna, te stvorio uvjete za proizvodnju kvalitetnih vina. Uz ovo, tvrtka je posljednjih godina mladim vinogradima obnovila 120 hektara svojih površina investiravši u tu svrhu 20 milijuna kuna, a i ove godine planira se obnoviti dvadesetak hektara.
Uz graševinu i traminac pod mladim vinogradima je i frankovka ali i nešto stolnih sorti koje su tržištu sve zanimljivije. Mudri očekuje narednih godina sve veći urod, kako stasaju mladi vinogradi, ali i sve veću kvalitetu vina.
Tvrtka uglavnom vino plasira na domaće tržište, no u ovome se trenutku poduzimaju koraci da se s plasmanom VUPIK-ovih vina krene i u inozemstvo, napose na tržište Austrije, Rusije i - Kine. »Konkurencija je velika, posebno vinara iz Argentine, Čilea, Španjolske i Italije, no odnos cijene i kvalitete naših vina u odnosu na druga daje nam nadu da ćemo se naći i na stranome tržištu«, istaknuo je Mudri.
Inače, na VUPIK-ovu Salašu Goldschmidt u sklopu manifestacije »Vinkovo na Vučedolu« nastupili su i KUD-ovi i tamburaški sastavi iz Vukovara, Županje i Štitara, a brojni gosti, osim vinom, počašćeni su pečenom slaninom i kobasicom.

Goran Čorkalo