Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem Maks
  • 23.02.2015. 13:30

Vrijeme je za zimsko prskanje bakrom!

NEORAM WG je kontaktni, preventivni fungicid na osnovi 37,5 bakrenog oksiklorida. Formuliran je u obliku vodotopivih granula, proizvedenih novom fluid bed tehnologijom, koja osigurava bolju topivost u vodi, veću iskoristivost te bolju pokrovnost i učinkovitost.

Foto: depositphotos.com,
  • 5.938
  • 168
  • 0

Bakar je najstarije fungicidno sredstvo koje ni danas nije izgubilo svoj značaj u biljnoj zaštiti. Bakreni su pripravci nezamijenjiv dio zaštitnih programa gotovo svih značajnijih poljoprivrednih kultura diljem svijeta. U Republici Hrvatskoj, bakar se najintenzivnije koristi u vinogradarstvu, voćarstvu te proizvodnji rajčice i krumpira. Upravo se ovih dana voćari i vinogradari pripremaju za jednu od najvažnijih mjera u zaštiti bilja – zimsko prskanje.

Zimsko prskanje voćaka i vinove loze vrlo je značajna i obavezna mjera u proizvodnji voća i grožđa. Provodi se u vrijeme mirovanja vegetacije, odnosno od opadanja lišća u jesen pa do početka vegetacije u proljeće. Međutim, najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama postižu se kada se zimsko tretiranje provodi u drugoj polovini veljače ili početkom ožujka, odnosno krajem zime, dok vegetacija još nije krenula.

Sredstvo za vrhunsku zaštitu

Za zimsko prskanje primjenite pripravak NEORAM WG u koncentraciji 0,5% (500 g na 100 l vode) pred samo kretanje vegetacije na svim koštičavim i jezgričavim voćkama te vinovoj lozi.

NEORAM WG je pripravak s najnižom dozom bakra po jedinici površine koji uz minimalnu dozu osigurava vrhunsku zaštitu. Osim toga, ovaj je pripravak razvijen upravo s ciljem da se zadovolje svi ekološki kriteriji postavljeni od strane europskih komisija pa je dozvoljen i u ekološkim programima zaštite.

Zbog poboljšanih svojstava naročito se koristi u zaštiti kvalitetnih sorata vinove loze, a posebno je važna njegova primjena u maslinarstvu.

NEORAM WG ne praši se pri rukovanju, doziranju i pripremi škropiva, odlične je topivosti što pruža potpunu iskoristivost djelatne tvari, bolje prijanja na kulturnu biljku i bolje je pokrovnosti te osigurava, ne samo učinkovitu, nego i dugotrajnu zaštitu nasada.

Dozvola za široku paletu kultura

Naravno, bakreni pripravci, osim u zimskom prskanju, važnu ulogu imaju i tijekom vegetacije, a od 2015. godine pripravaku NEORAM WG dozvola se proširuje i na brojne druge kulture: na agrume, lijesku, badem, orah, jagodu, češnjak, luk, mladi luk, luk kozjak, poriluk, papriku, patlidžan, dinje, krastavce, male krastavce-kornišone, tikve, tikvice, kupus, artičoku, komorač, celer, lisnato povrće, grah, grašak, uljanu repicu, suncokret, soju, duhan, ukrasno bilje i šećernu repu.

NEORAM WG je bakreni pripravak koji zadovoljava kriterije doze bakra po jedinici površine u ekološkoj proizvodnji na razini EU uz čak tri tretmana tijekom vegetacije.

Naime, u posljednjih je nekoliko godina primjećeno kako konvencionalni zaštitni programi, uslijed sve veće pojave rezistentnosti, ne pružaju adekvatnu kontrolu Cercospore pod iznimno povoljnim uvjetima za razvoj bolesti. Hrvatski su proizvođači stoga primorani slijediti nove tehnologije zaštite šećerne repe od pjegavosti lista, uvođenjem novih komponenti s visokom učinkovitosti na koje nije zabilježena rezistentnost i u kombinaciji s različitim visoko učinkovitim fungicidima primjenjenim u pravo vrijeme.

I za šećernu repu

Bakar je svakako jedna od najznačanijih kontaktnih komponenata višestrukog i inhibirajućeg djelovanja koji u kombinaciji s fungicidima sistemičnog djelovanja ostvaruje željene rezultate u suzbijanju pjegavosti lista šećerne repe, usporavajući pritom razvoj rezistentnosti na ciljene preparate. iz tog razloga je tvrtka AgroChem MAKS d.o.o., na zahtjev hrvatskih proizvođača, proširila dozvoljeni primjenu pripravka NEORAM WG i na šećernu repu.

Novi način proizvodnje za bolja svojstva

NEORAM WG je najbolji bakreni pripravak na tržištu jer su mu svojstva poboljšana u odnosu na ostale bakrene pripravke, a doza značajno smanjena. Naime, kako bi se osigurala vrhunska kvaliteta i smanjena doza bakrenih pripravaka, s NEORAM-om je pokrenut potpuno novi način proizvodnje nazvan fluid bed. Ova zaštićena tehnologija donosi vidljive prednosti u korištenju bakrenih pripravaka.

Autor: Veronika Radoš, dipl.ing.agr.
Foto: depositphotos.com, @mrfotos


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Bakreni fungicid Neoram WG Agrochem Maks Koštičavo voće Jezgričavo voće Zaštita voćaka Zaštita vinove loze Pjegavost lista Šećerna repa Rezistentnost Fluid bed tehnologija


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com