Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 13.03.2018. 18:00

Vrijeme je da zimskim prskanjem "okupate" voćke i vinovu lozu

Pravovremenim zimskim prskanjem smanjujemo mogućnost zaraza monilijom, pepelnicom, nekim vrstama hrđa, dok vinovu lozu preventivno štitimo od crne pjegavosti.

Foto: Bigstockphoto/Khoroshkov
  • 4.749
  • 363
  • 0

Zimsko ili tzv. plavo prskanje najvažnija je preventivna mjera u zaštiti bilja, koju na voćkama i vinovoj lozi nikako ne bi smjeli preskočiti, jer, osim što bakar suzbija prezimljujuće oblike bolesti i smanjuje njihov potencijal tijekom godine, on djeluje i kao dezinfekcijsko sredstvo nakon oštećenja biljaka.

Zimskim, tj. plavim prskanjem suzbijamo sve vrste uzročnika biljnih bolesti, a ako se bakru doda i neko od dostupnih mineralnih ulja, uspješno će se suzbiti i prezimljujući oblici štetnih kukaca. Pravovremenim zimskim prskanjem smanjujemo mogućnost zaraza monilijom, pepelnicom, nekim vrstama hrđa, dok vinovu lozu preventivno štitimo od crne pjegavosti.

Voćke i vinovu lozu "okupati" otopinom

Poznato je da spomenute štetočine prezimljuju na kori debla i grana, na rozgvi, lišću, na spavajućim pupovima ili u njima pa tretiranje bakrenim pripravcima treba provesti vrlo precizno kako bi sredstvo dospjelo u sva, i najskrovitija mjesta na biljci. Zato kažemo da je voćke i vinovu lozu potrebno dobro oprskati sa svih strana i doslovno ih "okupati" otopinom.

Za zimsko prskanje tvrtka Chromos Agro preporuča suvremeni bakreni proizvod savršene formulacije s poboljšanim svojstvima - Cuprablau Z.

Prije prskanja s Cuprablau Z potrebno je pripremiti stabla, kako bi zimsko prskanje bilo što kvalitetnije izvedeno. S voćaka se moraju ukloniti sve suhe, polomljene i nepotrebne grane, ukloniti staru koru, lišajeve i mahovine, te prorijediti krošnju, kako bi omogućili kvalitetnije pokrivanje i bolje prodiranje sredstva do skrivenih štetnika. Prskati treba po suhom danu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura zraka iznad 5°C.

vdv
Pravovremenim zimskim prskanjem smanjujemo mogućnost zaraza

Preporuke za primjenu proizvoda Cuprablau Z

CUPRABLAU Z namijenjen je za suzbijanje bolesti kod sljedećih kultura:

Koštičavo voće

Cuprablau Z koristi se u koncentraciji 0,8% (80 g u 10 l vode) gdje suzbijamo ekonomski najznačajnije bolesti koštićavih voćaka koje prezimljuju na grančicama, kori ili ispod ljuskica pupova zaraženih voćaka: (kovrčavost lista breskve, šupljikavost lista koštičavih voćaka, krastavost ploda jabuke i kruške, rogač šljive). Preporuča se obaviti prskanje već u jesen nakon opadanja lišća ili dva puta tijekom zime najkasnije do početka vegetacije. Nabrojali smo samo najznačajnije u čitavom nizu bolesti koje se suzbijaju zimskim prskanjem.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod!

Jezgričavo voće

Cuprablau Z suzbija krastavost jabuke i kruške (Venturia spp.). Uzročnik bolesti prezimljuje na kori i otpalom lišću. Preporuča se prskanje od faze mirovanja do pojave mišjih ušiju u koncentraciji od 0,5-0,8%. Cuprablau Z također suzbija bakterijsku pjegavost oraha i ljeske u količini 2 kg/ha uz utrošak vode 350-700 l/ha. Primjenjuje se u proljeće nakon zimske rezidbe, u trenutku pupanja (prije cvatnje).

Vinova loza

Cuprablau Z se primjenjuje u fazi mirovanja vegetacije do faze vunastog pupa u koncentraciji od 0,8-1% za suzbijanje crne pjegavosti vinove loze (Phomopsis viticola). Simptomi ove bolesti mogu se uočiti vrlo lako na zaraženim mladicama vinove loze koje poprimaju sivkastu boju i prekrivene su mnogobrojnim crnim točkicama (plodna tijela gljive). Također se primjenjuje za suzbijanje plamenjače, crvenila lista i crne truleži grožđa primjenom od kretanja vegetacije do cvatnje i nakon cvatnje, u koncentraciji 0,3% (30 g u 10 l vode).

Maslina

Cuprablau Z primjenjuje se u jesen ili u rano proljeće, najkasnije do cvatnje, za suzbijanje paunovog oka (Spilocaea oleagina) u koncentraciji od 0,3% (300 g u 100 l vode). Za istovremeno suzbijanje štetnika koji prezimljuju na i pod korom voćaka i vinove loze (jaja crvenog voćnog pauka, zimska jaja lisnih uši) preparatu Cuprablau Z potrebno je dodati i mineralno ulje. Redovitim provođenjem zimskog prskanja voćaka, vinove loze, masline preparatom Cuprablau Z značajno smanjujemo kasniju jaču pojavu navedenih bolesti u vegetaciji.

Pomozimo našim voćkama da u novu vegetacijsku sezonu uđu bez prisutnosti štetne populacije štetnika i uzročnika bolesti.

Cuprabalau Z dostupan je u pakiranju od 100 g i 1 kg. Proširenje primjene na male kulture te registracijom pakiranja od 100 g za neprofesionalne korisnike, amatere.

Za više informacija o zimskom ili plavom prskanju, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Zimsko prskanje Plavo prskanje Vinova loza Voće Cuprablau Z Bakar Dezinfekcija Masline


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo