Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 15.05.2015. 12:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Vremenski uvjeti pogoduju bolestima vinove loze

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 51
  • 2
  • 0

Od zadnje preporuke prošlo je četrnaest dana. Vinova loza nalazi se u fazi intenzivnog porasta mladica od 20 do 40 cm, a cvatnja pojedinih sorata očekuje se idući tjedan. U slučaju da padne 10 mm kiše po metru kvadratnom, stvoriti će se uvjeti za primarnu infekciju uzročnikom peronospore ( Plasmopara viticola ). Savjetujemo da, ukoliko je od zadnje zaštite prošlo više od deset dana, napravite tretiranje, kako bi zaštitili novo izrasle dijelove i to pripravkom na osnovi Al -fosetila ( Mikal Flash), cimoksanila (Curzate F) ili benalaksila (Fantic F, Galben F) koji će djelovati i na uzročnika crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Za zaštitu od uzročnika peronospore moguće je koristiti i jedan od pripravaka kao što su Ridomil Gold MZ Pepite, Melody duo, Equation Pro, Antracol combi WP 76 ili Galben M.

Također temperature od 20 do 25⁰C s povišenom relativnom vlagom zraka, pogoduju razvoju pepelnice (Erysiphe necator) na vinovoj lozi. Preventivnu zaštitu od navedenog uzročnika moguće ja napraviti jednim od pripravaka Folicur EW 250, Foliar 250, Mystic EC, Topas 100 ili Fond 12 E kojima je potrebno dodati pripravak na osnovi sumpora.

Na opažačkim mjestima počeo je ulov prve generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana) te preporučujemo u vinogradima, u kojima i inače ima problema s navedenim štetnikom, napraviti zaštitu tokom slijedećega tjedna, jednim od biotehničkih insekticida, primjerice, Runnerom 240 SC ili Insegarom 25 WP.

Zaštitu provedite prije najavljenih oborina i za mirna vremena, prema uputama na etiketi. Svako tretiranje evidentirajte, a ambalažu propisno zbrinite.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
E-mail: ivana.tomac.talajic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Mladice Cvatnja Peronospora Pepelnica Sumpor Pepeljasti grožđani moljac Ivana Tomac Talajić Lobesia botrana


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.