Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najviši vinogradi
  • 15.09.2017. 07:30

Vreli dani, hladne noći - savršeno vino

Salta je argentinska pokrajina u kojoj se uzgajaju vina na nadmorskoj visini do 3.000 metara. Ondje su dani jako vrući, a noći jako hladne. Što to znači za bobice grožđa, a onda i vino? Provjerite!

Foto: Bigstockphoto/mfrade, Pixabay/samboep
  • 481
  • 45
  • 0

Već smo pisali o tome kako se najviši vinogradi na svijetu nalaze u Argentini, no, u tome prednjači pokrajina Salta gdje su posađeni vinogradi na nevjerojatnih 1.000 do čak 3.000 metara nadmorske visine.

Gdje se nalaze najviši vinogradi na svijetu?

Naime, argentinski su vinogradari otkrili kako su njihova vina puno bogatija okusima ovisno o tome gdje uzgajaju grožđe jer, što je veća visina, više je koncentracije i intenziteta, navode na stranici Tasting Argentina.

Tako je pokrajina Salta postala najviša regija na svijetu koja grožđe uzgaja radi vina. Danas se ova vina smatraju egzotičnim proizvodom, vrlo ekskluzivnim u cijelom svijetu, s jedinstvenom osobnošću koja je stekla sve vrste simpatija kako kod stručnjaka tako i amatera te se smatraju najkvalitetnijima na međunarodnom tržištu vina.

Vreli dani, hladne noći i - fotosinteza

Mnogi će reći kako se radi o marketinškoj strategiji. Naravno, sama činjenica da su tako visoko, pomaže u marketingu. No, stvar nije u tome.

Na višim visinama, uz postizanje veće termalne duljine, s hladnijim noćima, povećanom učestalosti ultraljubičastih zraka, grožđe stvara čvrstu kožu i tamnu boju. Voće se puno više bori za preživljavanjem i koncentrira više okusa koji će nakon toga dati puno aromatičnija vina.

Slučaj temperaturnog raspona (hladne noći i vrelog dana) glavna je atrakcija: razlika u temperaturi olakšava koncentraciju arome, okusa i osnovne boje. O čemu se radi?

Bobice formiraju deblju kožu

Biljka provodi proces fotosinteze samo pri sunčevoj svjetlosti; međutim, potrošnja hranjivih tvari je konstantna, čak i tijekom noći, kada se ne događa fotosinteza. Ako se noću temperatura značajno smanji, vinova loza ulazi u neku vrstu odmora, usporava aktivnost i time konzumira manje hranjivih tvari koje se čuvaju u grožđu i, tijekom vegetativnog ciklusa, one se izvrsno poboljšavaju.

Deblja koža grožđa - jači intenzitet

Intenzitet sunca na ovoj nadmorskoj visini također kožu grožđa čini debljom kako bi se bobice zaštitile od sunčevog zračenja. U koži grožđa dobivamo i glavnu ekstrakciju aromatičnog intenziteta. Zato je Salta najbolja regija za poznato vino Torrontes, njihovo vodeće bijelo vino. Iako se bijela vina fermentiraju vrlo kratko, s kožom grožđa (i još brže bez njega), pri prvom pritisku, sav taj aromatski intenzitet prolazi ravno do soka koji će postati vino. Zato su Salta vina tako aromatična.

Voće se puno više bori za preživljavanjem i koncentrira više okusa koji će nakon toga dati puno aromatičnija vina.

A kada su u pitanju crvena vina, ona su puna tanina! Ovo područje nije poznato samo po Malbec vinu nego ćete ovdje naći i neke od najboljih Cabernet Sauvignona u zemlji koji je ljutkast i strukturiran.

Bogat okus prikriva sadržaj alkohola

A tek kada govorimo o alkoholu, tada visina i sunce igraju vrlo važnu ulogu. Što je veći intenzitet sunca, grožđe je više dehidrirano te ima nisku razinu vode i veću koncentraciju šećera koja se kasnije pretvara u alkohol. Dakle, imate plodove bogate okusima koji prikrivaju sadržaj alkohola.

Tako da, ako vam nakon 1 ili 2 čaše Salta vina, obrazi počinju crvenjeti, samo krivite sunce!

Foto: Bigstockphoto/mfrade, Pixabay/samboep


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.