Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem Maks
  • 02.04.2015. 14:00

Vodeći insekticid za suzbijanje ličinki i gusjenica

Avaunt EC je nova formulacija koja nadmašuje do sada postavljene standarde u učinkovitosti, selektivnosti, ektoksikološkom i toksikološkom smislu, a karakteristike ovoga insekticida su potpuno usavršene za poljoprivrednu proizvodnju bez velikih utjecaja na okoliš.

Foto: depositphotos, lightpoet
  • 8.632
  • 158
  • 0

U sustavu zaštite bilja valja redovito pratiti nove trendove i nove tehnologije koje iz godine u godinu doprinose boljim mjerama zaštite uz sve više standarde poštivanja prirode. Čini se kao nedavna prošlost vrijeme kada su se različita sredstva za zaštitu bilja primjenjivala neoprezno i ne uvažavajući toksikoške i ekotoksikološke potrebe našeg okruženja.

Treba međutim naglasiti da su takvi pristupi zaštiti ipak iza nas i da je danas ostvaren veliki napredak i iskorak, ne samo u proizvodnji sredstava za zaštitu bilja, nego i u njihoj primjeni, u stručnom pristupu zaštiti bilja i uz vrlo visoke standarde. Mnoga su sredstva stvar davne prošlosti, ukinuta su i zabranjena, a zaštita bilja se okrenula razvoju selektivnih, visoko učinkovitih, nisko toksičnih proizvoda. U tom se pogledu ostvaruje rapidan napredak iz godine u godinu. Praćenje trendova važan je segment kojim svaki poljoprivredni proizvođač doprinosi sustavu zaštite bilja.

Brza, sigurna i učinkovita zaštita kultura

Danas ćemo govoriti o insekticidu koji je godinama razvijan u visokoopremljenim laboratorijima uglednih kemijskih kuća i koji je nakon niza godina razvoja i istraživanja zauzeo zasluženo vodeće mjesto u suzbijanju štetnih ličinki i gusjenica.

AVAUNT EC je kontaktni insekticid, produženog digestivnog, larvicidnog i ovicidnog djelovanja namijenjen suzbijanju savijača, moljaca, sovica i drugih štetnika u vinovoj lozi, voću i povrću. Sadrži aktivnu tvar indoksakarb, posljednji napredak u tehnologiji proizvodnje insekticida širokog spektra djelovanja koja se ubraja u novu kemijsku skupinu, oksadiazine. Aktivna tvar indoksakarb obilježava novi pristup u zaštiti od štetnika jer zbog potpuno drugačijeg mehanizma djelovanja ostvaruje brzu, sigurnu i učinkovitu zaštitu kultura i prinosa bez negativnih posljedica na kulturnu biljku ili korisne organizme, a izuzetno je povoljnog toksikološkog profila.

Avaunt EC je izuzetno otporan na ispiranje kišom. Već 2 sata nakon primjene, kiša ne može umanjiti djelovanje pripravka.

Indoksakarb blokira živčane impulse, spriječavajući prolazak natrijevih iona, kroz membrane, u stanice živčanog sustava, uzrokujući prvo paralizu, a zatim i ugibanje štetnika. Iako u štetan organizam može prodrijeti i kroz kutikulu, dakle kontaktnim putem, primarni put unosa je gutanje. Prvi simptomi u vidu nedostatka koordinacije nastupaju već nakon 2-4 sata, štetnik prestaje s ishranom i nakon 2 dana ugiba. Avaunt EC je izuzetno učinkovit na sve razvojne stadije gusjenica i na odrasle štetnike, ali ostvaruje i ovicidno djelovanje kontaktnim putem jer prije izlaska ličinki i gusjenica iz jaja, one izjedaju ovojnicu preko koje aktivna tvar ulazi u organizam i ostvaruje svoje djelovanje.

Posebna formulacija omogućuje brzu disperziju

Avunt EC je posebnom tehnologijom formuliran u obliku koncentrirane emulzije koja osigurava uniformnu pokrovnost tretiranih biljaka, što rezultira boljom i kompletnijom zaštitom usjeva, a poljoprivrednim proizvođačima olakšava rad. Avaunt EC formulacija je bazirana na uljnoj komponenti koja se, zahvaljujući upotrebi jednistvenog katalizatotra, u spremniku otapa u čestice aktivne tvari. Zbog toga nema izdvajanja površinskog filma u spremniku prskalice, nema sedimentacije i nema izdvajanja pojedinih čestica pa ni konstanto miješanje u spremniku nije potrebno. Ovakva formulacija omogućuje brzu disperziju i potpunu topivost aktivne tvari, a stabilnost se zadržava, neovisno o izloženostima visokim ili niskim temperaturama.

Pogodan u integriranoj zaštiti

S toksikološkog gledišta, Avaunt EC pruža izvrsnu zaštitu tretiranih kultura uz odličan tokiskološki i ekotoksikološki profil. Mala doza primjene smanjuje nakupljanje u okolišu, osobito u usporedbi s drugim insekticidima, pruža veću sigurnost u radu i primjeni, a potpuno je selektivan i siguran za prirodne neprijatelje pa se stoga odlično uklapa u integrirane programe zaštite. Indoksakarb nije pokretan u tlu i nema vertikalnog kretanja ispod površine tla zbog čega se ne ispire u podzemne vode, a razgradnja se odvija isključivo mikrobiloškim aktivnostima u tlu. Avaunt EC sadrži biorazgradivo prirodno ulje i otapala ekstrahirana iz uljnih sjemenki koji pokozuju potpunu kompatibilnost s prirodom.

Avaunt EC je komaptibilan s gotovo svim insekticidima, fungicidima, okvašivačima, regulatorima rasta te folijarnim gnojivima i kratke je karence. Otporan je na ispiranje oborinama i fotorazgradnju, a učinkovit i stabilan u širokom temperaturnom rasponu.
Avaunt EC je nova formulacija koja nadmašuje do sada postavljene standarde u učinkovitosti, selektivnosti, ektoksikološkom i toksikološkom smislu, a karakteristike ovoga insekticida su potpuno usavršene za poljoprivrednu proizvodnju bez velikih utjecaja na okoliš.

Autor: Veronika Radoš, dipl.ing.agr., AgroChem Maks

Foto: depositphotos, lightpoet


Tagovi

Agrochem Maks Avaunt EC Zaštita vinove loze Zaštita voća Zaštita povrća Suzbijanje gusjenica Suzbijanje štetnika Indoksakarb


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.