Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina Furjan
  • 28.04.2018. 07:30

Vinska priča OPG-a Furjan: u poljoprivredi nema bogaćenja preko noći, ali s godinama se možete razviti u respektabilno gospodarstvo

Poljoprivreda je djelatnost koja zahtjeva velika odricanja, ulaganja i kontinuirana poboljšanja. U poljoprivredi se nećete obogatiti ''preko noći'', ali uz predani rad, kroz nekoliko godina možete se razviti u respektabilno poljoprivredno gospodarstvo, kaže Tomislav Furjan čija je vinska priča počela prije 15 godina 

Foto: OPG Furjan
  • 2.428
  • 315
  • 0

Vinska priča obitelji Furjan počinje prije petnaestak godina kada se otac Boris iz hobija počinje baviti vinarstvom. Vođen znanjem i željom, a prije svega velikom ljubavlju prema vinu, tradiciju nastavlja sin Tomislav. Obitelj intenzivno ulaže u širenje nasada i modernizaciju proizvodnje da bi danas s ponosom predstavili kvalitetna vina varaždinskog kraja, ali i šire.

Vinogradi obitelji Furjan smješteni su na trasi vinske ceste Klampotic. Odlična ekspozicija, podneblje i suvremeni način proizvodnje omogućili su razvoj i širenje vinogradarstva na brežuljcima Falinić Brega te osigurali vrhunsku kvalitetu grožđa za proizvodnju vina. Najzastupljenije sorte u proizvodnji su graševina, muškat žuti, sauvignon, pinot bijeli te šipon. Vina Furjan pripadaju skupini vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom te nose zaštićenu oznaku izvornosti.

Plan je povećati proizvodnju na 20.000 čokota

"OPG smo osnovali 2003. godine i od tada se aktivno bavimo vinogradarstvom i vinarstvom, ali smo tek u posljednjih nekoliko godina intenzivirali proizvodnju, proširili proizvodne kapacitete i modernizirali proces proizvodnje. Uz nositelja, mene, na OPG su upisana 3 člana – otac, majka i djed. Većinu aktivnosti u vinogradu obavljamo otac, majka i ja, a ostali se intenzivnije uključuju u rad za vrijeme berbe, kada uz bližu obitelj (roditelji, sestre, djed) u pomoć priskoči i rodbina", priča Tomislav.

Vinogradi obitelji Furjan na brežuljcima Falinić brega

Tata Boris, dodaje, se prije nekih 15-ak godina iz hobija počeo baviti vinogradarstvom i vinarstvom i kako mu je Tomislav često pomagao u radu, zavolio je taj posao. Upravo je iz tog razloga upisao je srednju poljoprivrednu školu – smjer bilinogojstvo. Po završetku srednje škole, upisao je i završio bilinogojstvo na Visokom učilištu u Križevcima. Još za vrijeme srednje škole, počeo je intenzivnije raditi u vinogradu, ulagati u kupnju/zakup novih površina, modernizaciju proizvodnje, a po završetku fakulteta u potpunosti se posvetio vinogradarskoj proizvodnji. Otkada se intenzivnije uključio u proizvodnju, proširuje kapacitete, trenutno imaju 12.000 čokota, ali u ovoj godini planiraju uzeti nekoliko vinograda u zakup, a do 2020. godine plan je povećanje proizvodnje na 20.000 čokota, zbog pozitivne reakcije na tržištu i sve veće potražnje za njihovim vinom.

"Naravno, bilo je tu mnogo odricanja, no nakon nekoliko godina muke možemo reči da smo se napokon stabilizirali – da smo uspjeli u potpunosti modernizirati proizvodnju nabavom nove opreme za rad u vinogradu, ali i opreme za preradu grožđa. No, još uvijek nam fali poljoprivrednih površina pod vinogradima te imamo velikih problema s okrupnjavanjem zemljišta.

Trenutno najviše proizvodimo cuvee vina, no želja nam je da već sljedeće godine na tržište plasiramo i sortna vina. U ovoj godini smo s našim vinima prisustvovali na nekoliko lokalnih i regionalnih izložbi te postigli zavidne rezultate (zlatna odličja) za vina Muškat žuti, Sauvignon i Graševina. Izlaganjem na tim izložbama povećao se broj naših kupaca i interesenata za sortna vina. Upravo iz tog razloga planiramo u narednim godinama provesti ulaganje u povećanje vinogradarskih površina kako bismo kupcima ponudili još više te proširili tržišta koliko je moguće s proizvedenim kapacitetima", kaže.

Već 3. godinu za redom snašle su ih prirodne nepogode u vidu mraza i tuče. Bilo je i nepovoljnih vremenskih uvjeta u vrijeme cvatnje i dozrijevanja grožđa, no unatoč tome uspjeli su proizvesti grožđe odlične kvalitete što se na poslijetku odrazilo i na kvalitetu vina.

Nema bogaćenja preko noći

Berba se vrši u ranim jutarnjim satima pri nižim temperaturama te se grožđe u što kraćem vremenskom roku prerađuje kako bi se doprinijelo smanjenju oksidacije, a istovremeno očuvale arome. Kompletna prerada grožđa se vrši u hlađenim prostorima na OPG-u. Većinu vina skladišti se u inox bačvama, dok se manji dio čuva u drvu. Većina vina, cuvee, se prodaje ugostiteljskim objektima na regionalnom području, dok se manji dio prodaje na kućnom pragu OPG-a. Sadni materijal, gnojiva i zaštitna sredstva nabavljaju u poljoprivrednim centrima I apotekama na prostoru EU.

Trenutno najviše proizvode cuvee vina

"Koristimo poticaje, ali nismo jedno od onih poljoprivrednih gospodarstava kojima su poticaji bitan čimbenik u proizvodnji. Svaka pomoć je uvijek dobro došla, a po dobitku sredstava ista obično odmah uložimo u proizvodni proces.

Mladi u današnje vrijeme imaju sve manji interes za bavljenje bilo kojom granom poljoprivrede. Većina mladih u našem području iseljava u susjedne zemlje zbog potrage za bolje plaćenim poslovima i rijetko možete pronaći nekoga tko je isključivo fokusiran na bavljenje poljoprivredom. Mislim da bi država, tj. Županije i Općine, zajedničkim snagama trebale osmisliti mjere poticanja mladih da ostanu na ovom području, ali i mjere koje su namijenjene svim mladima koji se ozbiljno bave poljoprivrednom proizvodnjom, posebice onima kojima je jedini prihod upravo od prodaje poljoprivrednih proizvoda", dodaje Tomislav savjetujući da imate li volju za rad i jasan cilj prema kojemu idete – nemojte odustati.

"Poljoprivreda je djelatnost koja zahtjeva velika odricanja, ulaganja i kontinuirana poboljšanja. U poljoprivredi se nećete obogatiti ''preko noći'', ali uz predani rad, kroz nekoliko godina možete se razviti u respektabilno poljoprivredno gospodarstvo", naglašava. 

Mreža kupaca širi se po preporuci

Prije nekog vremena počeli su s marketinškim aktivnostima kroz društvene mreže. Želja im je da ljudi vide tok proizvodnog procesa na OPG-u, proizvode i priznanja koja dobivaju. Većinu vina plasiraju u lokalne/regionalne ugostiteljske objekte s kojima dnevno surađuju. Do sada se ovaj oblik prodaje pokazao nauspješnijim, no naravno, jedan dio vina proda se i na kućnom pragu. Mreža kupaca se širi pretežno po preporuci, I pohvalno je što do sada nisu primili ni jednu kritiku vezanu uz kvalitetu vina.

Plan im je s 12.000 proširiti proizvodnju na 20.000 čokota

"Očekujemo kako bismo mogli poboljšati proizvodnju i preradu uz pomoć bespovratnih sredstava iz programa ruralnog razvoja te planiramo aplicirati na neke od natječaja. S obzirom kako EU ulaže velika sredstva za pomoć poljoprivrednicima, smatramo da bi trebalo dati veći fokus onima koji se ozbiljno bave poljoprivrednom proizvodnjom i kojima je to jedini izvor prihoda", dodaje.

Neki dan su se prijavili na natječaj LAG-a Sjeverozapad namijenjen malim OPG-ima. Tražili su sredstva za opremu I mehanizaciju u cilju modernizacije gospodarstva.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Furjan Vina Tomislav Furjan


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!