Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 20.09.2018. 07:30

Vinogradari iz Pojezerja u problemima, Neretvani trgaju za vlastite potrebe

I dok se u Neretvi grožđe bere u privatnom asortimanu u prilično malim količinama, na području Staševice, Vrgorca, Kobiljače i Otrić Seoca situacija je sasvim drugačija. Prema procjenama proizvođača očekuje se da će se na području od Staševica do Vrgorca ove godine ubrati preko dvije tisuće vagona grožđa!

Foto: Mate Ivić
  • 1.447
  • 88
  • 0

Dok se čeka pravi početak berbe mandarina u dolini Neretve, poljoprivrednici ne miruju. U tijeku je berba grožđa ili popularniji naziv – trganje. Gledajući područje od Metkovića do Ploča jasno se vidi da na svim zemljama prevladava mandarina, ali se može pronaći i nešto vinograda. Međutim, ti vinogradi služe isključivo za vlastite potrebe i riječ je o vrlo malim količinama grožđa.

Iako je davnih godina u dolini Neretve vinova loza bila glavni izvor prihoda, s godinama se to sasvim promijenilo. Mandarine su zagospodarile na neretvanskoj zemlji te su se vinogradi krčili kako bi se dobilo što više zemlje za sadnju mandarina. Ipak, pojedini OPG-ovi ostavili su male vinograde te su nastavili obiteljsku tradiciju uzgoja loze i grožđa i pravljenja vina za vlastite potrebe. Zavisi od godine, ali od količina koje se uberu po pojedinom vinogradu dobije se negdje od 300 do 450 litara vina. Naravno, ima OPG-ova koji imaju i malo veće prinose, a ima i onih sa slabijim prinosima.

Također, u Neretvi ima i ljubitelja vina koji nemaju svoje vinograde već grožđe nabavljaju s Pelješca ili iz Pojezerja gdje se loza uzgaja u velikim količinama i gdje većina stanovništva živi upravo od prodaje grožđa. I dok se u Neretvi grožđe bere u privatnom asortimanu u prilično malim količinama, na području Staševice, Vrgorca, Kobiljače i Otrić Seoca situacija je sasvim drugačija.

Vinogradare iz Pojezerja muči neriješeno tržište i uvoz grožđa

Prema procjenama proizvođača očekuje se da će se na području od Staševica do Vrgorca ove godine ubrati preko dvije tisuće vagona grožđa, a prevladavaju sorte plavka, pošip, vranac, chardonnay, dubrovačka malvasija, merlot i ostale. I dok neretvanski vinogradari nemaju velike brige oko cijene grožđa jer ga uglavnom koriste za vlastite potrebe i proizvodnju vina, vinogradari iz Pojezerja boje se da će i ove godine imati velikih problema oko prodaje grožđa. Naime, problem im je uvijek isti, neriješeno tržište i uvoz jeftinog grožđa iz Makedonije i Crne Gore.

Veliki problem je i što na području Pojezerja više nema vinarija, a jedina koja postoji u Vrgorcu, "Vrgorka“ je u stečaju, a i ona također ima velike količine vlastitog grožđa pa neće imati potrebu otkupljivati grožđe od drugih vinogradara. Većina vinogradara iz Pojezerja krenut će prema splitskoj tržnici TTTS, međutim, upitno će biti po kojoj cijeni će se grožđe prodavati i koje će se količine prodati. Naime, davnih godina na splitskom tržištu moglo se prodati puno toga, ali zadnjih godina situacija je sve lošija.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Grožđe Trgačina Neretva Pojezerje Metković Ploče Staševica Vrgorac Vinova loza


Autor

Mate Ivić

Više [+]

Mate se duži niz godina bavi novinarstvom, a kako je i sam proizvođač, itekako se razumije u problematiku hrvatske poljoprivrede.