Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sv. Vinko
  • 22.01.2021. 16:30

Vinkovo uz Covid, ali i mjere vinara: Nema priča o politici, problemima i negativnim emocijama!

Epidemiološke mjere obilježit će ovogodišnju proslavu sv. Vinka, no od ove tradicije vinogradari i vinari kontinentalne Hrvatske ipak ne odustaju.

Foto: Renata Prusina
  • 475
  • 69
  • 1

"Upravo oblačim čizme i idem u vinograd da s mojim radnicima, koji već uvelike orezuju lozu, popijem čašu vina. Zalit ćemo i trsove, a ubrat ću i nekoliko grančica da vidim kako će propupati. To je ovogodišnje Vinkovo“, odgovara nam na pitanje kako će ove godine obilježiti tradicionalan blagdan vinogradara i vinara Jasna Antunović Turk i dodaje kako će manja proslava s tradicionalnim ručkom ostati ovaj puta u krugu obitelji.

"Preživjet ćemo i ovo“, kaže ova vinarka iz Dalja nedaleko Osijeka i dodaje kako su prošlu godinu relativno dobro prebrodili jer njihovi najveći prodajni kanali, hoteli, vinoteke i trgovački centri nisu bili zatvoreni.

"Možemo reći da smo se uspješno nosili s Covid krizom i s nestrpljenjem očekujemo otvaranje nove sezone“, kaže nam Jasna jer je, komentira, prošla vinogradarska godina za podunavske vinare bila izuzetno dobra, u rangu s 2011 i 2017. Veseli se i novoj sezoni jer imaju odlična vina. Ona od prije su malo odležala pa su još dobila na kvaliteti, a nova su izvanredna, jer je iza njih velika berba i za crno i za bijelo vino. 

Nakon Vincelova kreću vinogradski radovi 

S radnicima, u obiteljskom krugu, Vincelovo, kako se ovaj blagdan naziva u Požeškoj kotlini, obilježit će i vinar Krunoslav Sontacchi

Kod vinarije će ispeći slanine i, posebno rađene za Vincelovo, kobasice na štapu. "U skladu sa svim mjerama, ništa javno, drugačije ni ne možemo“, kaže Krunoslav kojemu ovaj vinogradarski blagdan označava početak rezidbe. Poslije obilježavanja im kreće sezona radova u vinogradu i s tim neće biti problema bez obzira na sve pandemijske uvjete. Nadaju se i normalnoj prodajnoj sezoni, koja kreće obično oko Uskrsa.

"Vidimo da naši kupci pozitivno razmišljaju i već se pripremaju“, pojašnjava ovaj kutjevački vinar koji vina ponajviše plasira u Zagreb i Dalmaciju.  

Zbog Covida, kod nas se sve mijenja, ali mi ostajemo isti, kaže nam Mihalj Gerštmajer koji ne namjerava prekinuti tradiciju obilježavanja poznate baranjske Vinceške, ali ovoga puta ipak malo drugačije. Prijatelje će, kaže, u manjem broju i shodno epidemiološkim mjerama, okupiti na otvorenom prostoru, u vinogradu. Na lozu će objesiti podužu kobasicu i zaliti vinom. Otići će u vinograd, kao i uvijek, obaviti ceremoniju koju na ovim prostorima obavljaju 'skoro stoljećima'.

Moramo biti pozitivni i nadati se boljem

"Nakon toga ćemo peći kobasice, jesti, piti i veseliti se. Jer, dosta je tužnih ljudi oko nas pa ćemo nastojati da nam gosti koji naiđu budu veseli“, obećao je Gerštmajer.

Vincekovo, Vinkovo, Vinceška, Vincelovo - ako sunce peče, obilno vino u bačve poteče

'Zabranit' će priče o politici, problemima i općenito negativnim emocijama. Moramo biti pozitivni i nadati se boljem, pojašnjava uvjeren da će tako i biti, jer je i prošla godina, unatoč Covidu, bila vrlo dobra. On je, kaže, uvijek zadovoljan i uvijek misli da će sljedeća biti još bolja.

"Moramo biti optimisti, jer ako idemo s negativnom energijom, onda ništa od takvog posla", mantra ovaj baranjski vinar. 


Tagovi

Jasna Antunović Turk Mihalj Gerštmajer Krunoslav Sontacchi Vinkovo Rezidba vinograda Proizvodnja vina


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]