AgroKlub.com

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Vinogradarstvo » Vinima prijeti nestanak zbog promjene klime?

Vinima prijeti nestanak zbog promjene klime?

Klimatske promjene

Vinima prijeti nestanak zbog promjene klime?

Datum: 06.08.2015. 10:00

Kategorija:

Vinogradarstvo

Vinari iz južne Australije koriste znanje koje prilagođavaju klimatskim promjenama. U toplijim dijelovima južne Europe tragaju za sortama koje će bolje odgovarati njihovoj klimi budućnosti te s njima eksperimentiraju u svojim vinogradima i vinarijama.

Strah od nestanka vina je ovoga puta potaknulo dodatnu zabrinutost oko klimatskih promjena - koje ne samo da mijenjaju lice poljoprivrede, nego bi mogle uzrokovati i gubitak pojedinih sorata vinove loze.

Ideja da uskoro neće biti u prilici piti najdraže alkoholno piće, zaplašila je mnoge ljubitelje vinske kapljice. Ustvari, veća medijska prašina se podigla oko najave nestanka pojedinih vina nego činjenica o mogućnosti nedostatka hrane uzrokovanom klimatskim promjenama.

S klimatskim promjenama stižu i važne upozoravajuće činjenice za vinogradare jer je visokokvalitetno vino jako podložno hirovitom vremenu, a vinari i vinogradari time postaju osjetljiviji na bilo kakve utjecaje na kvalitetu sorata grožđa. Najsvježiji primjer dolazi iz južne Australije koji svjedoči o tome kako su dugogodišnji vinski proizvođači iskoristili znanje te se jednostavno prilagodili klimatskim promjenama.

Naime, znanstvenici su u McLaren Vale vinskoj regiji, južno od Adelaidea, proučavali promjene koje su vidljivije iz godine u godinu. Riječ je o području čija vina redovito osvajaju nagrade na međunarodnim natjecanjima, posebice Shiraz koji dominira u sortnom izboru. Kao i ostali farmeri, i vinari su uočili kako su im ljeta postala ekstremno vruća s puno vlage, malo kiše i snažnim olujama, a zime su, pak, postale blaže.

Model recikliranja vode

S klimom evoluiraju i vinari.

No, za razliku od drugih kultura, u vinogradarstvu postoji ogroman spektar mogućnosti prilagodbe i sposobnosti primjene različitih tehnologija, a jedna takva je u upravo u tijeku u McLaren Vale.

Proizvođači ove regije su se povezali te organizirali model recikliranja vode kako bi osigurali svoje resurse za navodnjavanje, što u velikoj mjeri odstranjuje rizik osiromašenja podzemnih voda, barem u bližoj budućnosti.

Zajedno s vladom, rade i na jačanju politike planiranja te zaštite poljoprivrednog zemljišta od širenja predgrađa južnog Adelaidea. Rezultat toga je zaštićenije poljoprivredno zemljište nego bilo gdje dalje u područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini velikih australskih gradova. To je važno jer je McLaren Vale jedinstven komad zemlje složene geologije, smješten između južne planine Lofty Rangesa i zaljeva St. Vincent.

Zemlja daje vino posebne geologije

Proizvođači ovdje imaju snažnu mrežu, od službene organizacije McLaren grožđa, vina i turizma do Willunga poljoprivredne tržnice. Njihovo vino je globalno prepoznatljivo i nosi oznaku geografskog porijekla, što je ojačalo ovo jedinstveno tlo, a kod potrošača vina poraslo je znanje o teroaru McLaren Vale.

Tako je i cijeli društveno-ekološki sustav McLaren Vale postao prepoznatljiviji. Čak i prije negoli pojedinačni proizvođač donese odluku o tome koju će vrstu grožđa koristiti ili kojim će se tehnikama koristiti, kao što su malčiranje, obrezivanje, berba i miješanje, svjesni su kako jačaju sustav radeći zajedno na zaštiti prirodnih resursa, kao i tržištu proizvoda kako bi na njemu zadržali svoje jedinstveno mjesto.

Zbog toga su uzgajivači sada u potrazi za sortama iz toplijih južnijih dijelova Europe koje bi bolje odgovarale njihovoj klimi budućnosti i eksperimentiraju s tim na svojim poljima i u vinarijama. Na taj način razvijaju nove načine uzgoja koristeći metode koje štede vodu i povećavaju kvalitetu tla, ali su istovremeno proširili rizik popunjavajući svoj program u drugim granama, posebice turizmu.

Promjena klime - promjena u gospodarenju

No, ovakav razvoj događaja u vinskom svijetu nosi jednu veću poruku.Veću od rizika za kvalitetu vina. Ta poruka treba doći do ljudi koji donose odluke o našoj budućnosti. Kvaliteta vina je samo pokazatelj nadolazećih rizika koji prijete od klimatskih promjena. U ranim smo fazama golemog ekološkog pomaka koji već sada zahtijeva različite vrste razmišljanja o smjeru u kojem ide naš okoliš.

Dok su se neki od najsnalažljivijih, najobrazovanijih, najinformiranijih i najorganiziranijih poljoprivrednika u Australiji uspješno prilagodili - ta prilagodba je kratkoročna, a ono što nam je potrebno je održivo dugoročno rješenje. Toplinski valovi će i dalje paliti grožđe, izazivati bolesti, vlaga će pogodovati razvoju plijesni i uništavati urod. Vruća ljeta će pogodovati požarima koji će iza sebe ostavljati pustoš pa će tako ograničiti i kompleksnost okusa koji nastaju kao proizvod složene tehnologije proizvodnje. Prijeti nam nestanak svega što nam je drago, a sve dolazi - sa zemlje.

Foto: depositphotos.com, gpagomenos

Broj pregleda članka: 965; Uspješnost članka: 107.25

Tagovi: Tržište, Grožđe, Ekologija, Vlaga, Klimatske promjene, Vinogradari, Vinari, , Vinogradi, Australija, Plijesni, Geografska oznaka, Shiraz, McLaren Vale, Južna Europa, Ekstremne vrućine, Visokokvalitetno vino, Hirovito vrijeme, Podneblje, Gubitak sorti, Recikliranje vode, Geologija

Ključne riječi članka: vinima, prijeti, nestanak, zbog, promjene, klime, mclaren, promjena, proizvođači, grožđa, budućnosti, kvalitetu, klimatskim, promjenama, vinari, mclaren vale, klimatskim promjenama


Ivana Barišić

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Barišić

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija :)


Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (37%)

Isuzu D-Max (8%)

Mitsubishi L200 (5%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (21%)

VW Amarok (20%)

Broj glasova: 148

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »