Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 06.08.2015. 10:00

Vinima prijeti nestanak zbog promjene klime?

Vinari iz južne Australije koriste znanje koje prilagođavaju klimatskim promjenama. U toplijim dijelovima južne Europe tragaju za sortama koje će bolje odgovarati njihovoj klimi budućnosti te s njima eksperimentiraju u svojim vinogradima i vinarijama.

Foto: depositphotos.com, gpagomenos
  • 1.013
  • 130
  • 0

Strah od nestanka vina je ovoga puta potaknulo dodatnu zabrinutost oko klimatskih promjena - koje ne samo da mijenjaju lice poljoprivrede, nego bi mogle uzrokovati i gubitak pojedinih sorata vinove loze.

Ideja da uskoro neće biti u prilici piti najdraže alkoholno piće, zaplašila je mnoge ljubitelje vinske kapljice. Ustvari, veća medijska prašina se podigla oko najave nestanka pojedinih vina nego činjenica o mogućnosti nedostatka hrane uzrokovanom klimatskim promjenama.

S klimatskim promjenama stižu i važne upozoravajuće činjenice za vinogradare jer je visokokvalitetno vino jako podložno hirovitom vremenu, a vinari i vinogradari time postaju osjetljiviji na bilo kakve utjecaje na kvalitetu sorata grožđa. Najsvježiji primjer dolazi iz južne Australije koji svjedoči o tome kako su dugogodišnji vinski proizvođači iskoristili znanje te se jednostavno prilagodili klimatskim promjenama.

Naime, znanstvenici su u McLaren Vale vinskoj regiji, južno od Adelaidea, proučavali promjene koje su vidljivije iz godine u godinu. Riječ je o području čija vina redovito osvajaju nagrade na međunarodnim natjecanjima, posebice Shiraz koji dominira u sortnom izboru. Kao i ostali farmeri, i vinari su uočili kako su im ljeta postala ekstremno vruća s puno vlage, malo kiše i snažnim olujama, a zime su, pak, postale blaže.

Model recikliranja vode

S klimom evoluiraju i vinari.

No, za razliku od drugih kultura, u vinogradarstvu postoji ogroman spektar mogućnosti prilagodbe i sposobnosti primjene različitih tehnologija, a jedna takva je u upravo u tijeku u McLaren Vale.

Proizvođači ove regije su se povezali te organizirali model recikliranja vode kako bi osigurali svoje resurse za navodnjavanje, što u velikoj mjeri odstranjuje rizik osiromašenja podzemnih voda, barem u bližoj budućnosti.

Zajedno s vladom, rade i na jačanju politike planiranja te zaštite poljoprivrednog zemljišta od širenja predgrađa južnog Adelaidea. Rezultat toga je zaštićenije poljoprivredno zemljište nego bilo gdje dalje u područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini velikih australskih gradova. To je važno jer je McLaren Vale jedinstven komad zemlje složene geologije, smješten između južne planine Lofty Rangesa i zaljeva St. Vincent.

Zemlja daje vino posebne geologije

Proizvođači ovdje imaju snažnu mrežu, od službene organizacije McLaren grožđa, vina i turizma do Willunga poljoprivredne tržnice. Njihovo vino je globalno prepoznatljivo i nosi oznaku geografskog porijekla, što je ojačalo ovo jedinstveno tlo, a kod potrošača vina poraslo je znanje o teroaru McLaren Vale.

Tako je i cijeli društveno-ekološki sustav McLaren Vale postao prepoznatljiviji. Čak i prije negoli pojedinačni proizvođač donese odluku o tome koju će vrstu grožđa koristiti ili kojim će se tehnikama koristiti, kao što su malčiranje, obrezivanje, berba i miješanje, svjesni su kako jačaju sustav radeći zajedno na zaštiti prirodnih resursa, kao i tržištu proizvoda kako bi na njemu zadržali svoje jedinstveno mjesto.

Zbog toga su uzgajivači sada u potrazi za sortama iz toplijih južnijih dijelova Europe koje bi bolje odgovarale njihovoj klimi budućnosti i eksperimentiraju s tim na svojim poljima i u vinarijama. Na taj način razvijaju nove načine uzgoja koristeći metode koje štede vodu i povećavaju kvalitetu tla, ali su istovremeno proširili rizik popunjavajući svoj program u drugim granama, posebice turizmu.

Promjena klime - promjena u gospodarenju

No, ovakav razvoj događaja u vinskom svijetu nosi jednu veću poruku.Veću od rizika za kvalitetu vina. Ta poruka treba doći do ljudi koji donose odluke o našoj budućnosti. Kvaliteta vina je samo pokazatelj nadolazećih rizika koji prijete od klimatskih promjena. U ranim smo fazama golemog ekološkog pomaka koji već sada zahtijeva različite vrste razmišljanja o smjeru u kojem ide naš okoliš.

Dok su se neki od najsnalažljivijih, najobrazovanijih, najinformiranijih i najorganiziranijih poljoprivrednika u Australiji uspješno prilagodili - ta prilagodba je kratkoročna, a ono što nam je potrebno je održivo dugoročno rješenje. Toplinski valovi će i dalje paliti grožđe, izazivati bolesti, vlaga će pogodovati razvoju plijesni i uništavati urod. Vruća ljeta će pogodovati požarima koji će iza sebe ostavljati pustoš pa će tako ograničiti i kompleksnost okusa koji nastaju kao proizvod složene tehnologije proizvodnje. Prijeti nam nestanak svega što nam je drago, a sve dolazi - sa zemlje.

Foto: depositphotos.com, gpagomenos


Tagovi

Vinogradi Vinari Grožđe Australija Vinogradari McLaren Vale Južna Europa Klimatske promjene Vlaga Ekstremne vrućine Visokokvalitetno vino Hirovito vrijeme Shiraz Ekologija Geografska oznaka Australija Podneblje Plijesni Gubitak sorti


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)