Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlado Krauthaker
  • 07.12.2018. 13:30

Vinar Vlado Krauthaker proglašen osobom godine: Moramo kvalitetnije razmišljati o zajedništvu

Vlado Krauthaker, renomirani vinar i vinogradar iz Kutjeva i jedan od najpoznatijih hrvatskih vinara, osvojio je glavnu nagradu osoba godine. Imali smo prilike porazgovarati s njim te saznati što za njega znači ova nagrada.

Foto: Youtube/screenshot
  • 686
  • 268
  • 1

Zagrebačka tvrtka Vinart drugu godinu za redom organizirala je dodjelu Vinart godišnjih postignuća. Vlado Krauthaker, renomirani vinar i vinogradar iz Kutjeva i jedan od najpoznatijih hrvatskih vinara, osvojio je glavnu nagradu osoba godine.

Imali smo prilike porazgovarati s njim te saznati što za njega znači ova nagrada?

Svi sudjelujemo u nekom radu, a netko mora biti i prvi. Hvala im što su mene izabrali, mislim da je to nama dobro priznanje s obzirom na to da radimo 24 godine kao privatna tvrtka.

Promjena tehnologije proizvodnje u zadnjih 40 godina

Možete li se malo vratiti u prošlost i reći nam koliko je tehnologija vina napredovala?

Ja sam u ovom poslu duže, nekih 43 godine. Mogu reći da se u odnosu na prošla vremena značajno promijenila, familijarna gospodarstva su napravila promjenu, pogotovo u ponudi kvalitete i probojnosti na tržištu. Popravila se kvaliteta u restoranima. Restorani su profitirali značajno s malim vinarima. Tehnologija, ujedno i s raznim enološkim strojevima, kvascima, dodatnim aktivnostima u samom vinogradu, smanjenju broja pupova, tehnologija u samom vinogradu pa i uzgojni oblici, donijeli su dosta pomaka u vinarstvu Hrvatske. I novi Zakon o vinu koji je na čitanju donosi još kvalitetnija rješenja pa će se redovno kontrolirati vinograd, grožđe, vino i tržište.

Mnogi vinari govore da je ova godina možda i najbolja u posljednjem desetljeću kada je riječ o urodu i kvaliteti grožđa. Je li i kod vas takav slučaj?

Ova godina je bila malo teža jer je bilo obilnije grožđa, bila je veća ponuda. Mi imamo kooperaciju pa smo imali određenih problema smjestiti to sve. Imali smo prekrasnu jesen koja je nam pomogla da uredno i kvalitetno sve poberemo. Podrumi su puni, trebat će to sve prodati.

Najveći problem je uvoz rinfuznog vina

Kada spominjete tržište, situacija se nešto stabilizirala zadnjih godina kada je riječ o uvozu i izvozu. No, prema određenim podacima, samo smo iz Makedonije uvezli tri puta više vina nego što smo ukupno izvezli. Radi li se po vama dovoljno na brendiranju Hrvatske u EU kao o vinskoj zemlji?

Razni ugovori koji su potpisani za slobodnu trgovinu dozvoljavaju uvoz svakakvog vina. Država teško kontrolira kvalitetu uvoza. Nama je najveći problem uvoza rinfuznog vina koji se onda u nepoznatom pravcu plasira na tržište. Taj uvoz rinfuznog vina (Makedonija, Kosovo, nešto i Hercegovina) je problematičan. Država bi trebala postaviti pravila igre koja se tu možda mogu regulirati kroz praćenje kvalitete odnosno kontrolu proizvoda na tržištu. 30 posto potrošenog vina u Hrvatskoj je uvozno vino. Imamo i drugi problem koji se tiče naših proizvođača, a to je što jedan dio sivog tržišta koji je prisutan, a koji nije mali, zauzima sljedećih 30 posto.

Moramo se organizirati, boriti se za izvoz, kvalitetnije razmišljati o zajedništvu i jedino tako se zajedničkim marketingom regije možemo konkurirati na vanjskom tržištu, pogotovo u nekim zemljama gdje još ima prostora za hrvatska vina koja se mogu plasirati. Nas na vinskoj karti svijeta nema. U Singapuru recimo nemaju pojma da Hrvatska ima vina i to je nužno.

Što je još rekao gospodin Vlado Krauthaker, pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Vlado Krauthaker Vinar Vinarstvo Zakon o vinu Uvoz Izvoz Vinart


Partner