Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plešivička vina
  • 25.06.2019. 10:30
  • Zagrebačka, Hrastje Plešivičko

Vina u amforama su najbliže biodinamici, a jedna keramička boca košta pet eura 

Trenutno se radi na tome da svi vinari sa Plešivice, počnu raditi vino od četiri stare plešivičke sorte (šipelj, kraljevinu, žuti plavec, te štajersku belinu), te tako podignu svijest o tradiciji Plešivice kao posebne vinske regije.

Foto: Marinko Petković
  • 1.702
  • 113
  • 0

Vinska klet Franje Kolarića smještena je na obroncima Plešivice, Hrastje Plešivičko, nedaleko Jastrebarskog, a tamo je osim vinarije sa 120.000 litara vina godišnje, sa šest hektara vlastitih vinograda i još deset u kooperaciji, smješteno i 16 soba s četiri zvjezdice. Ove godine uslijedit će i planirano proširenje vinskog podruma, svakih deset godina, sada iz nove Vinske omotnice, jer samo stroj za punjenje pjenušaca košta dva milijuna kuna.   

Bijelo, crno i plešivičko  

Na Vinske razgovore u Zagreb, Franjo je donio čak devet vina, a ukupno ima 12 etiketa te još 'neke  u razvoju'. Našla su se tu dva pjenušca, zatim kupaža starih plešivičkih sorata, sivi pinot i rajnski rizling, rose (kupaža crnog i sivog pinota), potom rajnski rizling, chardonnay i sivi pinot napravljene sur-lie metodom. Ipak, vrhunac večeri su bili pinot crni i sivi pinot iz amfore, odnosno iz kvevrija. Kvevri su iz Gruzije, velike 800 do 3500 litara, glinene posude, koje su iznutra obložene pčelinjim voskom, a oblikom podsjećaju na antičke amfore, samo bez ručki, pa im otud  i 'krivi naziv'.

Kolarić  je treći vinar na Plešivici, koji ima vino iz amfora, a prve su se tamo pojavile još 2006. godine, no trebale su proći godine da to vino, nakon nagrada, postane i tržišno prepoznatljivo. Za sve je, kaže on, "kriv Tomislav Tomac, koji nas je sve zarazio amforama, a vino iz amfora je najbliže biodinamici, kojoj težim." Franjo je obiteljsku vinariju preuzeo prije 22 godine, jako mlad, a u to doba bilo su samo tri vina na periferiji Zagreba: bijelo, crno i plešivečko, što je ostalo zabilježeno i u legendarnom filmu 'Tko pjeva zlo ne misli'.    

Kolarić je vinariju preuzeo vrlo mlad

Slonova mast u amforama čuva vino 

Kolarić je prošle godine otvorio i svoju prvu amforu u kojoj čuva i pušta dozrijevati sivi pinot, koji se od zraka, dva i pol metra ispod zemlje, štiti i sa slonovom mašću, jer samo ta nije opasna po vino. U amforu od 1200 litara spremljeno je 2,5 do 3 tone prvoklasnog grožđa sorte sivi pinot gdje dozrijeva na podzemnoj temperaturi dok ne bude spremno za daljnju obradu za dvije godine. Nakon amfore vino ide u drvene bačve, ali ne bilo kakve već oparene, na još godinu do dvije odležavanja, pa tek onda u boce.   

No, nema uspjeha 'preko noći', iza svega stoji veliki trud, ali i složna porodica Kolarić, koja zna 'podmetnuti leđa'  i onda kad ne ide sve po planu. Tu je i šest stalno zaposlenih, koji imaju dosta posla s pjenušcima, iako je sada puno lakše jer je Franjo kupio stroj za zatvaranje boca, koji košta čak 100.000 kuna.    

Vinogradarstvo i vinarstvo je jako 'skup sport'. Samo berba grožđa 2017. godine, kaže Franjo,  stajala je 500.000 kuna. "Svu dobit ulažemo, ali smo uspjeli izaći na tržišta Srbije, BiH i Crne Gore."

Najbolji pjenušac Bregovine Hrvatske       

No, rezulatat je tu jer Kolarić ima najbolje ocjenjeni pjenušac Bregovine Hrvatske. Probali smo Coletti Rose brut pjenušac (60% crni pinot, 20% chardonnay, 20% portugizac). Odlikuje se svježinom i karakterističnom pitkošću. Upravo od portugizca, koji je u Mađarskoj dobio zlatnu medalju, Kolarić namjerava napraviti ozbiljno vino.   

Inače, ime Coletti novi je Kolarićev brand za luksuzna pjenušava vina i za ekskluzivna vina limitirane serije. Ime mu je dao Franjin prijatelj iz Italije prema izvedenici iz njegovog imena – Francesco Coletti. Sivi pinot Coletti 2016. surlie vino je u kojem se vrlo nježno osjećaju drvene note, a metoda surlie daje mu kremoznost. Ovo je novost u njegovoj velikoj paleti vina. Surlie metoda inače znači da vino ostaje u bačvi na svojem talogu na svojim prirodnim kvascima oko godinu dana uz redovito miješanje, bez pretakanja.

Kolarićev brand Coletti

Franjo je posebno ponosan na četiri stare plešivičke sorte: šipelj, kraljevinu, žuti plavec, te štajersku belinu. To je vinograd star 60 godina, na kolcima je još. Te stare sorte su održale vinsku Plešivicu, a Kolarić se trudi spasiti ih od zaborava pa je ta kupaža, osim u pjenušcu, zaživjela i kao mirno vino. Trenutno se radi na tome da svi vinari sa Plešivice, jer ne može sam,  počnu raditi neko takvo vino, te tako podignu svijest o tradiciji Plešivice kao posebne vinske regije. Stare sorte su vrlo ugodno bijelo vino, lijepih kiselina, za koje Franjo drži da su 'kičma dobrog vina za svakodnevnu upotrebu'.

No, da bi Franjo imao dobro vino, a loše mu ne ide u boce, imao je lani šest tisuća litara taloga koje je morao baciti. To rade svi vinari, eksperimentiraju i griješe, ali malo koji će to i priznati.

S druge strane je sivi pinot classic, kao i  sivi pinot selection, 2016., vino tipične boje sivog pinota boje lukovice, koje je podvrgnuto hladnoj maceraciji što znači da se grožđe odnosno mošt hladilo sa suhim ledom, tako ne dozvoljava da se pokrene oksidacija i fermentacija ranije.

I u Ljubav je na selu zbog vina

Inače, Franjo je bio i u prvom serijalu relity showa, još prije desetak godina, Ljubav je na selu, a danas kaže da je bio spreman na sve, samo da i njegova vina 'postanu poznata'. Danas se uz završeni fakultet strojarstva puno ozbiljnije bavi vinom, ali i vinskim turizmom, koji je napravio veliki iskorak na Plešivici, zbog blizine Zagreba i stranih turista, koji rado dolaze na tamošnju vinsku cestu. Franjo spremno kaže, treba probati i druga vina na Plešivici, jer ima se i što probati i vidjeti kod Tomca, Šembera, Kurtalja ...  Ako neko Franjino vino treba izdvojiti, onda je to crni pinot, koji inače na Plešivici daje odlične rezultate.  

Franjo je posebno ponosan na četiri stare plešivičke sorte: šipelj, kraljevinu, žuti plavec, te štajersku belinu. Te stare sorte su održale vinsku Plešivicu, a Kolarić se trudi spasiti ih od zaborava.

Kušali smo kod Franje lani i sivi pinot imena Slatkica 2013 kasna berba, crni pinot 2016 iz bačve, ali i zeleni silvanac, jako dobar, iz 1997. godine, star 22 godine. Njega je ostalo samo još manje od 200 butelja.

Tu je i novost na domaćem tržištu, vino u keramičkim bocama, koje koštaju pet eura u Njemačkoj, a vino iz njih ima poseban okus, te je namijenjeno samo boljim restoranima i hotelima.

Uz enologa u vinariji, koja će dobiti i ozbiljnu arhivu od 100.000 boca, 'neka se nađe onima koji dolaze poslije nas'  Franjo sad ozbiljno razmišlja i o craft pivu, a za mini pivovaru treba izdvojiti  400.000 kuna, ali ako je mogao napraviti vino od višnje maraske, onda ni craft pivo s Plešivice, nećemo dugo čekati.    


Fotoprilog


Tagovi

Plešivica Franjo Kolarić Vinska klet Plešivička vina Brand Coletti Pjenušac Vino iz amfora Keramičke boce


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije