Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predstavljanje vina
  • 24.02.2014. 08:15

Vina Slavonije i Baranje uz pršut San Daniele

Predstavljanje vinara Slavonije i Baranje te prijateljske autonomne regije Friuli Venezia Giulia uz sljubljivanje s brojnim delicijama oduševilo je prisutne goste

  • 394
  • 31
  • 0

U organizaciji Osječko-baranjske županije, Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (FVG), Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, talijanskog Informesta te 2. Hrvatskog festivala hrane i vina u petak, 22. veljače u Klovićevim dvorima održala se degustacija vina i hrane iz Slavonije i Baranje te talijanske regije Friuli Venezie Giulia.

Predsjednik Sabora Leko i Milan Bandić

Kušanje i sljubljivanje eklektičnih kombinacija vina i hrane prilika je za upoznavanje novih okusa i mirisa te širenje eno-gastro horizonta. Zahvaljujući inicijativi organizatora, umjetnost i vino su povezani na jedan zanimljiv način. Naime, upravo u vrijeme održavanja degustacije u Klovićevim dvorima održala se i izložba 'Ventiperuna', posvećena suvremenoj talijanskoj umjetnosti. Izložba je prikazala radove dvadeset umjetnika iz različitih talijanskih regija.

Brojni posjetitelji na večeri vina i umjetnosti imali su prilike isprobati vina naših vrhunskih vinara iz vinogorja Baranje, Erduta, Đakova, Feričanca i Iloka - poput Vinarije Kalazić, Vinarije Gerstmajer, Vinarije Josić, Vina Belje, Vinarije Pinkert, Vinarije Kolar, Vinarije Antunović, Erdutskih vinograda, Vinarije Iuris, Vinarije Brzica, Vinarije Janečić, Vinarije Siber sa dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji vrhunskih vina, Vinarije Jakovac, Misnih vina, Vinarije Apostol, Feravina, Vinarije Trs, Vinarija Buhač te mnogih drugih - u kombinaciji s profinjenim pršutom San Daniele koji je autohtoni, ali ujedno i svjetski poznati proizvod iz istoimenog mjesta u Friuliju.

M. Bandić, J. Leko, Đ. Protić i V. Šišljagić

Jednako tako, vina poznatih vinara iz Regije FVG - Konzorcija Colli Orientali del Friuli, sljubila su se s tradicionalnim slavonskim kulenom od slavonske autohtone crne svinje i čvarcima. Na vinskom druženju, uz vinare iz Slavonije i Baranje predstavila se i Zadruga Leta, koja je osnovana s ciljem trženja proizvoda članica Zadruge uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, tzv. fajferica.

Nazočne su pozdravili osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Sabora RH Josip Leko, direktorica 2. Hrvatskog festivala hrane i vina Đurđa Protić te Franco Iacop, predsjednik Regionalnog vijeća Friuli Venezia Giulia. Prijateljski odnos ove dvije regije postoji već dugi niz godina zahvaljujući međusobnoj suradnji na različitim programima i projektima koje se baziraju na razvoju vinarstva i promociji tipičnih proizvoda. U zadnje četiri godine kroz program bilateralne suradnje Regije FVG i Osječko-baranjske županije u provedbi su bila tri zajednička projekta - Seenet II, Innowine i Agrowine. Projekt Agrowine imao je za cilj promovirati vino i domaće proizvode Slavonije i Baranje, a sve u cilju brandiranja lokalnih autohtonih proizvoda.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko

Kako je misija i vizija 2. Hrvatskog festivala hrane i vina upravo brandiranje Hrvatske kao nove eno-gastro destinacije, organizatori su odlučili u ambijentu Klovićevih dvora sljubiti eno-gastro ljepote Slavonije i Baranje te Regije FVG i prikazati kako je Hrvatska nova eno-gastro zvijezda na Europskom nebu. Ovo je ujedno bila i prilika za najavu 2. Hrvatskog festivala hrane i vina koji će se održati u Areni Zagreb od 3. do 5. travnja te će na jednom mjestu okupiti brojne proizvođače hrane i vina iz cijele Hrvatske, ali i drugih zemalja s naglaskom na Italiju kao zemlju pokrovitelja.

Ovogodišnji partneri Festivala su grada Zagreb i Hrvatska gospodarska komora, uz pokroviteljstvo zemlje partnera Italije te medijsko pokroviteljstvo Jutarnjeg lista. Festival također podržavaju Osječko-baranjska županija, Brodsko-posavska županija, Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Primorsko-goranska županija, Dubrovačko-neretvanska županija te Turistička zajednica Istre.


Tagovi

Vina Vinari Klovićevi dvori Vladimir Šišljagić Milan Bandić Josip Leko Đurđa Protić Franco Iacop Belje Josić Siber Gerstmajer


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.