Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 11.02.2009.

Vina Dubrovačkih podruma izlaze na njemačko tržište

VINOGRADARSTVO Vrhunska vina iz Konavala po svjetskim trendovima

Foto: Zvonimir Pandža
  • 1.830
  • 89
  • 0

Dubrovački podrumi počinju s izvozom vina! U vrijeme krize, kada se ni jednoj tvrtki nije jednostavno odlučiti na novi poslovni potez, Dubrovački podrumi predstavit će na njemačkom tržištu vrhunska vina merlotinu, trajectum i plavac mali.

Velik zastoj

- Dubrovački podrumi imali su velik zastoj zbog rata i obnova je dugo trajala. I tehnološka i obnova vinograda pa se tek u 2008. stvorila mogućnost da izađemo na vanjsko tržište. Očekujemo da će u Njemačkoj biti prepoznata kvaliteta u autohtonim sortama, prvenstveno plavca malog - govori direktor Božo Martinović.

Dubrovački podrumi pregovaraju s još nekoliko stranih partnera, Rusima, Šveđanima te Česima i Poljacima. Uz pomoć stručnog suradnika Dubrovačkih podruma nizozemskoga enologa Jana von Lissuma, koji je sudjelovao u razvoju vrhunskih vina Dubrovačkih podruma, namjeravaju izvoziti i u Nizozemsku.

Vinogradarstvo je oduvijek predstavljalo jednu od vodećih privrednih grana u Konavlima, a danas Dubrovački podrumi raspolažu sa 35 hektara svojih obnovljenih vinograda i 70 hektara vinograda u kooperaciji s vinogradarima konavoskog vinogorja. Na položaju Mrčevlje, strmini iznad Cavtata, prije četiri godine počela je sadnja plavca na 12 hektara, a u zadnja se vrijeme osjetno modernizirala i sama vinarija na Grudi.

Nove tehnologije

U stvaranju nove kvalitete vina s područja Konavala Dubrovački podrumi nastoje spojiti tradicionalna znanja i iskustva s novih svjetskim dostignućima jer je to, tvrde, jedini način na koji se može konkurirati na svjetskom tržištu.

- Naša su vina iz Konavala vrlo pitka i time vrlo bliska europskim i svjetskim trendovima, no na tomu treba zahvaliti ne samo našoj klimi i položaju već i novim tehnologijama koje uvodimo u vinariju. Svjesni smo da tvrdoglavi tradicionalni pristup ne prolazi - kaže B. Martinović.

O vinima konavoskog vinogorja kroz povijest brinula se i Dubrovačka Republika.

Tekst: Maja Rilović Koprivec

Foto: Zvonimir Pandža


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎