Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU oznaka porijekla
  • 18.11.2019. 15:00
  • Utiel, Španjolska

Vera de Estenas vina: Novi u registru zaštićenih oznaka porijekla

Vina "Vera de Estenas" odlikuju se intenzivnom sjajnom bojom, primarnim aromama zrelog voća i lijepim skladom na nepcu. Radi se o crnom, ružičastom i bijelom vinu.

Foto: Facebook/Un Día Entre Viñas
  • 630
  • 35
  • 0

Svakim danom sve je više proizvoda koji nose neku od oznaka zaštićenosti, bilo da se radi o oznaci zemljopisnog porijekla, izvornosti ili zajamčenog tradicionalnog specijaliteta. 

Europska komisija ovih je dana odobrila zahtjev za registraciju vina "Vera de Estenas" u registar zaštićenih oznaka porijekla (ZOP).

Povijesni sporazum: 100 EU proizvoda s oznakom geografskog porijekla zaštićeno u Kini

Geografsko područje "Vera de Estenas" nalazi se na teritoriju općine Utiel, u španjolskoj provinciji Valencija. Vina "Vera de Estenas" odlikuju se intenzivnom sjajnom bojom, primarnim aromama zrelog voća i lijepim skladom na nepcu. Radi se o crnom, ružičastom i bijelom vinu. 

Crna vina starjela u bačvi "Crianza", "Reserva" i "Gran reserva" proizvode se od sorata Bobal, Tempranillo, Cabernet Sauvignon ili Merlot. Proizvodnja se odvija u spremnicima u kojima temperatura ne smije prijeći 28 °C. Starenje se odvija u hrastovim bačvama zapremnine od 225 do 300 litara. Vina koja stare u bačvama u njima se drže kraće od 6 mjeseci, dok se vina "Crianza" tamo drže najmanje 6 mjeseci, vina "Reserva" najmanje 12 mjeseci, a vina "Gran reserva" najmanje 18 mjeseci. Starenje dovršavaju u boci do isteka najkraćeg zakonom predviđenog roka.

Bijela vina Chardonnay fermentiraju u novim hrastovim bačvama od 225 ili 300 litara.

Ružičasta vina izrađuju se uglavnom od crvenog grožđa sorte Bobal. Proizvode se u spremnicima od nehrđajućeg čelika pri temperaturi koja ne prelazi 22 °C.

Ovo novo ime pridružit će se popisu od 1.600 zaštićenih oznaka izvornih vina koji su već registrirana. Popis je dostupan u bazi eAmbrosia. Za više informacija pogledajte i stranice s pravilima o kvaliteti.


Tagovi

Vino Oznaka porijekla Evropska komisija Vera de Estenas


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]