Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrumi Krešić u Šarengradu
  • 18.07.2013.

Uspješni golman uložio novce u vinograde

Dario Krešić, golman Lokomotiva po svemu je jedinstven. Pa i po tome da je novce zarađene nogometom uložio u rodni kraj i u vinograde i podrum

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.787
  • 405
  • 0

Vinogradi poznatog hrvatskog golmana Darija Krešića bili su naše odredište u Šarengradu. Besprijekorno obrađeni, mladi vinogradi obećavaju i ove godine dobar urod. O podrumu i vinogradima govorila nam je Blanka Štefanek, enolog podruma. Ispričala nam je na koji način koriste sredstvo Mikal u borbi protiv bolesti, a istakla je i pravovremeni rad u samom vinogradu. To je ove godine bilo teško jer je zbog mnogo padalina često bilo vrlo teško ući u vinograd.

Podrumi Krešić obiteljska je tvrtka osnovana prije 7 godina, sa sjedištem u Vukovaru i vinarijom u Šarengradu. Glavna je djelatnost proizvodnja vina kontroliranog podrijetla Srijemskog vinogorja. Podrumi Krešić raspolažu najmodernijom tehnologijom proizvodnje i skladištenja vina. U vlasništvu je oko 16 ha vinograda što čini oko 100 tisuća trsova.

Blanka nas je provela jednim vinogradom veličine jednog hektara gdje su uspješno primjenjivali proizvode tvrtke Bayer. Na prvom mjestu im je dakako graševina. No, imaju i uzgoj ostalih sorti ovoga kraja a to su: traminac, chardonnay, zeleni silvanac, pinot sivi, te crna vina frankovka i cabernet sauvignon.

"Na ovom vinogradu imamo tek drugu berbu, a i inače cilj nam je da sva proizvedena vina budu od naših grožđa. Za sada smo morali i kupovati jer su vinogradi mladi i nisu u punom rodu", riječi su Blanke Štefanek. ujedno ističe da je kapacitet podruma 130 tisuća litara, od čega je inox 100 tisuća litara a ostalo drvo. Posjedujemo kompletnu svoju mehanizaciju, traktor Landini kao i kompletne potrebne priključke.

Štefanek ističe i da nemaju neku veliku prodaju u buteljama jer sve utrže na svojim prodajnim mjestima, u točionicima: u Zagrebu, Samoboru i Koprivnici.

Cijela je priča započela malim vinogradom i starim vinskim podrumom. Baš kao i vinova loza i Podrumi Krešić su se izdigli iz ratom pogođenog područja i svojom djelatnošću doprinose razvoju kraja promovirajući toleranciju, ravnopravnost i multikulturalnost. Stari podrum čini okosnicu postojećeg suvremeno opremljenog pogona i budućeg obiteljskog hotela s restoranom.

Hotel je izgrađen na samoj obali Dunava s veličanstvenim pogledom. Otvaranjem hotela s kušaonicom vina i restoranom cilj je oplemeniti turističku ponudu kraja i ponuditi potpuni doživljaj užitka i ljepote istočnog dijela Hrvatske. Gastro-enološki užitak upotpunit će aktivnosti poput lova i ribolova, izleta ili pak opuštenog uživanja u sadržajima hotela i zelenilu prirode.

"Naši su snovi vezani za razvoj Hrvatske i njen vodeći položaj među turističkim destinacijama Europe sa željom da Podrumi Krešić svojim kvalitetnim sadržajima i proizvodima pridonesu razvoju turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj".

Inače, valja podsjetiti da je Dario Krešić još uvijek aktivni golman. Trenutno brani u moskovskom Lokomotivu, a pamtimo ga i kao golmana Eintrachta, te solunskog PAOK-a. Dio zarađenih novaca uložio je u rodni kraj i proizvodnju grožđa i vina, a prve rezultate upoznali smo upravo u Šarengradu.

Foto: Damir Rukovanjski


Tagovi

Mikal Teldor Bayer Nativo Krešić Ilok Šarengrad Graševina Silvanac Štefanek


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.