Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 02.10.2008.

Urod grožđa prepolovljen

Paul Cota, načelnik općine Promina, tvrdi da župan Goran Pauk ignorira pozive da se proglasi elementarna nepogoda. Ugroženi i stočari koji, da bi spasili stoku od ugibanja, uz velike napore traktorima dovoze vodu iz Krke

  • 1.047
  • 49
  • 0

Prominski kraj skapava od nezapamćene suše. Kiše nije bilo već mjesecima, a štete na poljoprivrednim kulturama su nesagledive. Ozbiljno su ugroženi i stočari. Pogotovo u zaseocima Marasovine, Matasi i Zelići, koji su bez vode, iako su tek stotinjak metara od rijeke Krke.

- Prave kiše nije bilo od 10. lipnja. Ova jedna u rujnu jedva da je površinski natopila zemlju. Urod mladih vinograda stradao je 90, a ponegdje i sto posto, dok su stariji vinogradi, zbog suše, podbacili 40-tak posto. Procjenjujem da je ukupan urod prepolovljen. Stradale su i druge poljoprivredne kulture. U više navrata sam od župana Gorana Pauka tražio da proglasi elementarnu nepogodu i tako barem djelomično poljoprivrednicima naknadi štetu. Nažalost, ti naši vapaji da nam se pomogne ne nailaze na razumijevanje - žali se načelnik Općine Paul Cota.

S načelnikom Cotom u vinogradima provjeravamo posljedice suše. Što reći, prava katastrofa. Načelnik Cota kaže da su štete, za ovaj siromašni kraj u kojem se vinogradarstvo tek ponovo budi, ogromne.

- Nekada je ovdje bilo četiri i pol milijuna loza, a danas je tek oko pola milijuna. Vinograde je trebalo zalijevati, ali nemamo vode, iako nam je Krka tu pred nosom, kaže Cota. Uz vukove, koje im ovo ljeto potamaniše stada ovaca i koza, pa čak i krave, te lisice koje hodočaste kokošinjcima, prominski stočari ove godine muku muče kako napojiti stoku. U iznimno teškoj situaciji je Vlade Zelić, koji sa 30-tak krava, te oko 300 ovaca i koza, hrani svoju deveteročlanu obitelj: šestero malodobne djece, suprugu i oca.

- Bez kiše moje tri gusterne od 1400 kubika već mjesecima su suhe. Otada svakodnevno pola dana gubim da traktorom s Krke dovezem oko 1400 litara vode. Naravno da to „nestane“ za jedan dan. Jutros su mi krave “za doručak“ popile 700 litara vode. Ostatak popiju ovce i koze - kaže nam Zelić, koji se upravo vratio s traktorom nakrcanim bačvama sa 1400 litara vode.

Ovo je tek „pola“ muke Zelićevih. Nema vode ni za ukućane. Općina im je ovoga ljeta darovala pet cisterna. - Upravo sam od Knina kupio još jednu cisternu vode i platio 500 kuna. Što je to za deveteročlanu obitelj - pita se Vlade Zelić i pogledava u nebo.

Oštećenima tek mrvice

Zašto Županija ignorira vapaje iz prominskoga kraja? Župan Goran Pauk nije u prilici odgovoriti na to pitanje jer je službeno odsutan. Neslužbeno, Županija nije sklona, po svaku cijenu, tek formalno proglašavati elementarne nepogode. Naime, posljednjih godina na šibenskom području, što zbog požara, što zbog nevremana, pa i suše, u više navrata proglašavane su elementarne nepogode. Nažalost, država bi rijetko namirila štete. Ili, ako bi ih i namirila, iz Zagreba bi stizale tek mrvice.


Izvori

Slobodna Dalmacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba trešanja #RuralFoto #Selo