Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 06.09.2013.

Umjesto terana - Terra rossa

Agrolaguna je pronašla rješenje za problem terana - već tjedan dana u prodaji je potpuno novo vino "Terra rossa"

Foto: RGBStock.com
  • 551
  • 48
  • 0

"Grožđe u vinogradima je lijepo, zdravo i kvalitetno, a meteorološke prilike idealne za berbu. Još kad bi sunčano vrijeme potrajalo do kraja mjeseca, moglo bi se već sada govoriti o izvrsnoj godini za vino", kratak je to zaključak proizvođača koji su berbu počeli vrlo rano, početkom ovog tjedna. Ovogodišnja berba grožđa mogla bi biti vrlo dobra, kažu vinari za Glas Istre.

Posjetili su i najvećeg istarskog proizvođača, porečku Agrolagunu, koja je već u ponedjeljak pobrala pinot bijeli i sauvignon bijeli, a sad su na redu muškat bijeli i žuti u Vižinadi i Dajli te crna sorta karminera kod aerodroma u Vrsaru. Gianfranco Kozlović iz Momjana pobrao je početkom tjedna malvaziju Santa Lucia na istoimenom brežuljku pored Buja, dok je Franc Arman iz Narduči kod Vižinade u podrum u ponedjeljak stavio dio uroda chardonnaya za potrebe proizvodnje pjenušca.

"Pinot i sauvignon, pobrani na našoj vinogradskoj cesti u Funtani, imali su šećere od oko 18 posto. Berbu smo počeli nešto kasnije nego lani. Zdravstveno stanje u vinogradima je vrlo dobro, a prema prognozi očekuje nas još desetak lijepih dana", rekao je predsjednik Uprave Agrolagune Goran Kramarić, za Glas Istre.

"Optimist sam, ovo bi mogla biti sjajna berba, naravno ako se vrijeme tijekom rujna bitno ne promijeni", kaže Kozlović. "Cijelu smo godinu posvećivali puno pažnje vinogradima, bolesti nije bilo pa je sada grožđe zdravo".

"Pobrali smo ukupno pet tona, a grožđe je perfektno, sa 16,2 posto šećera i 8,2 grama kiselina", kaže Arman. "Danas krećemo sa sivim pinotom. Jako sam zadovoljan stanjem u vinogradu, iako urod nije prevelik. Idući tjedan brat ćemo muškat i malvaziju, a onda pred kraj rujna startamo sa crnim sortama", objasnio je.

Agrolaguna je pronašla ingeniozno rješenje i za problem terana - naime, već tjedan dana u prodaji je potpuno novo vino "Terra rossa". "Riječ je o novoj, crnoj kupaži tradicionalnih istarskih sorti s crvenice terana, borgonje te merlota, koja ima specifični okus i niže alkohole. U pripremi je još jedna novost, opet kao odgovor na nedaće s teranom za koje u Agrolaguni ne vjeruju da će se brzo razriješiti. Bit će to pjenušac rose' na bazi terana koji će se u prodaji naći dogodine".

Moramo priznati, dovitljivost istarskih vinara je na zavidnoj razini, a kako kažu, sve je to od dobrog vina.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Terra rossa Agrolaguna Santa Lucia Malvazija Gianfranco Kozlović Franc Arman


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?