Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Pinkert
  • 16.10.2016. 15:00

U poljoprivredi odgojene 3 generacije Pinkerta

Obitelj Pinkert iz Suze se generacijama bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Vinogradi su smješteni na Baranjskoj planini, na nadmorskoj visini od 198 metara, na izuzetno povoljnoj lokaciji za uzgoj vinove loze.

  • 2.670
  • 295
  • 0

Obitelj Pinkert iz Suze se generacijama bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Vinogradi su smješteni na Baranjskoj planini, na nadmorskoj visini od 198 metara, na izuzetno povoljnoj lokaciji za uzgoj vinove loze. Nakon povratka iz Mađarske 1998. godine gospodin Zoltan se vratio u Baranju, a otišao je 1991. godine za vrijeme rata.

Već je 30 godina u poljoprivredi i treća je generacija vinara u svojoj obitelji te su se i njegova oba djeda su se bavili vinarstvom. Kada se vratio iz Mađarske vinogradi su bili zapušteni i sve su raskrčili te je krenuo sa 2 hektra graševine da bi došao 2000. godine do današnjih 15 ha.

Može se pohvaliti sa devet sorti vina

Sada se može pohvaliti sa devet različitih sorti vina od koji su četiri bijele sorte: Graševina, Sauvignon, Chardonnay, i muškat žuti, a od crnih sorti ima: crveni portugizac, Cabernet sauvignon i Merlot i Frankovku. Najposebniji je njegov Cuvee koji je kupaža od tri sorte vina: Sauvignon, Merlot i Frankovke.

Veliki uspjeh na vinskom maratonu

Imali su veliki uspjeh na vinskom maratonu gdje je bilo 1.300 maratonaca gdje su bili natjecatelji iz cijele Hrvatske. Maraton se odvijao u 20 podruma, a natjecatelji su morali pogoditi koja je sorta vina u svakom podrumu u koji su bili ušli. Bili su oduševljeni njihovim Rozeom od frankovke. Prodali su gotovo sva vina na maratonu.

Vinogradi poznati po svojoj ljepoti u čitavoj Baranji

Gospodin Zoltan vodi kompletnu proizvodnju, a njegova kćerka Kristina preuzima podrumski dio sa enologom, a marketing im radi jedna gospođa iz Zagreba. Njegov posao je da dovede najbolje grožđe u Hrvatskoj i u cilju mi je da bude najbolji u svome poslu. Njegovi vinogradi su poznati kao najljepši u čitavoj Baranji. U 2014. godini koja je bila iznimno loša za vinogradare, oni su imali najljepše grožđe i 70% uroda, a samo 30% im je podbacilo. Imaju 80 bačava s kapacitetom od 80.000 litara vina.

Vrhunska zaštita vratila plodovima vrhunske kvalitete

Inače imaju vrhunsku zaštitu te im se ulaganje u zaštitu vrati plodovima vrhunske kvalitete. Imaju jedino problema sa zapuštenim vinogradima koji su u njihovoj blizini te se boje da će im prenijeti fitoplazmu zbog koje se kovrča list i opadaju plodovi.

Svako vino donjelo zlatnu medalju

Idu po cijeloj Hrvatskoj već tri godine na razne festivale vina poput onih u Splitu i dva puta godišnje u Hotel Esplanadu. Ove godine su na natjecanja nosili sedam vrsta vina i za svako vino su negdje dobili zlatnu medalju. Osim toga ove godine su dobili i veliku nagradu za Cuvee iz 2014. godine.

Dobili dosada već dva projekta

Prvi projekt je bio nabava mehanizacije i opreme za vinarstvo koja im je stigla ljetos 400.000 kuna su uložili u prvi projekt te još uvijek čekaju da im se vrati polovica sredstava. Drugi projekt za konverziju vinograda su dobili na papiru od Europske unije. Treći projekt završavaju te misle produžiti podrum odnosno duplirati prihvat u podrumu. Iznad podruma planiraju napraviti kušaonu vina, ako se dobije građevinska dozvola. Imaju u planu nakon berbe zasaditi na 2.6 ha novu sortu cabernet frank.

Već 20 godine u Hrvatskoj nema prave poljoprivredne strategije

Zoltan kaže da već 20 godina nema prave poljoprivredne strategije nego se sve vrti oko politike te se time gasi i guši poljoprivreda. Jako dugo se priča da će ljudi imati agrobanku, a od toga se nije ništa realiziralo. Polako ulaze u vinoteke i restorane, a sve uspiju prodati na kućnom pragu.

Recept za vino nam daje obitelj Pinkert:

Potrebno je imati 5 g Radosti, 3,5 mg Snova, 4 mg Zaigranosti i po prstohvat Znanja, Iskustva, Tradicije i puno baranjskog Sunca i Ljubavi!


Fotoprilog


Tagovi

Vina Maraton Grožđe


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!