• Vinarija Petri
  • 23.04.2019. 12:00
  • Herxheim am Berg

U domovini rizlinga 14. generacija nastavlja tradiciju obitelji Petri

Njihova obitelj bavi se vinogradarstvom gotovo 400 godina, a unazad nekoliko godina mlada braća Petri preuzela su upravljanje vinarijom u domovini Rizlinga

Foto: Vedran Stapić
  • 491
  • 53
  • 0

Vinarija Petri nalazi se na vinskoj cesti Mannheim/Dürkheim u mjestu Herxheim am Berg, Njemačka savezna država Falačko Porajnje - zapad zemlje koji graniči s Francuskom, Luksemburgom i Belgijom.

Ovdašnja vinska regija Pfalz obuhvaća 23.000 hektara i druga je je po veličini u Njemačkoj, a poznata je prije svega po proizvodnji rizlinga, ali i drugih sorti prije svega pinota i chardonnaya. 

Vinariju (Weingut Petri) danas vode dva mladića, braća Philipp (25) i Maximilian (29) Petri. Mlađi brat pokazuje nam podrume, proizvodnju i vodi prezentaciju, a slušajući ga potpuno se gubi pojam o godinama, budući da poznaje brojne detalje čime djeluje vrlo iskusno - što nije odlika prosječnog 25-godišnjaka. 

Slušajući njegovu priču saznali smo i razloge tomu. Naime, njih dvojica unazad nekoliko godina samostalno brinu o proizvodnji vina, ali i plasmanu. Roditelji su se povukli iz posla, ali Philipp dodaje da uvijek rado čuju njihov savjet. Međutim, odgovornost za grožđe, vino i prihod je potpuno njihova.

Gotovo 400 godina tradicije

Ova obitelj ima i iznimno bogatu vinsku prošlost - podaci govore kako od 1625. godine proizvode vino (gotovo 400 godina), a danas su braća Petri 14 generacija vinara u obitelji! Nije česta prilika vidjeti tako mlade ljude koji su preuzeli skrb za proizvodnju i plasman vina s nemalih 23 hektara vinograda. 

Dok Maximilian više brine o prodaji, Philipp skrbi za proizvodnu stranu posla. „Sretni smo da nam je tu otac na pomoći kada ga trebamo. Najviše nam pomaže savjetima, ali uskoči nam i u vinogradu, gdje često nedostaje ruku.“, kaže Philipp.

Saznali smo da na godinu plasiraju oko 150.000 boca vina čija je prosječna cijena na razini 6,00EUR-a. Veći dio proizvodnje plasiraju na domaćem tržištu, a oko 40% izvoze - najčešće u Dansku, Češku, Veliku Britaniju, pa i u daleki Japan. 

Značajan dio prihoda ostvaruju i kroz česte degustacije na njihovom imanju koje naplaćuju od 10,00 do 30,00EUR-a u ovisnosti u broju kušanih vina, a razvijaju i dodatne kanale prodaje pa se njihova vina danas plasiraju i preko njihove Internet trgovine.

Hektar vinograda i 50.000EUR-a

Ističe Philipp kako veliku podršku promociji i podizanju kvalitete imaju i od strane Njemačkog instituta za vino (Deutsche Weininstitut, skraćeno DWI)  kojima članstvo plaćaju po hektaru površine.

Imaju oni i razvojnih ambicija, ponajprije u širenju nasada, koje žele zaokružiti na 30-ak hektara, što je značajna investicija. Naime, cijena hektara vinograda u ovom kraju kreće se od 35.000 do 50.000EUR-a ovisno o mikrolokaciji, strukturi i starosti. 

Ovdašnji vinogradi najčešće imaju sklop od 5.000 loza - međuredni razmak od 2 metra, dok su čokoti međusobno udaljeni jedan.


Fotoprilog


Tagovi

Weingut Petri Vinarija Petri Philipp Petri Maximilian Petri Herxheim am Berg Pfalz


Autor

Vedran Stapić

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi