Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svečana komemoracija
  • 19.01.2024. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Split

U čast Miljenku Grgiću: Vinar mora biti jednom nogom u vinogradu, drugom u podrumu, a s obje na tržištu

U Splitu je održana komemoracija u čast velikana ne samo hrvatskog, već svjetskog vinarstva. Ujedno je utemeljena godišnja nagrada "Miljenko Grgić" za poseban doprinos unaprjeđenju vinogradarstva i vinarstva Dalmacije.

Foto: AK grafika*
  • 433
  • 63
  • 0

U organizaciji Vinarije Grgić (Pelješac), Udruženja Vino Dalmacije i Hrvatske gospodarske komore održana je u Splitu komemoracija u čast velikana ne samo hrvatskog, već svjetskog vinarstva.

Ujedno, utemeljena je godišnja nagrada "Miljenko Grgić" za poseban doprinos unaprjeđenju vinogradarstva i vinarstva Dalmacije.

"Vjerujem da je Miljenko pravi primjer cijeloj Dalmaciji i Hrvatskoj da je vinarstvo, osobito kad napustite podrum, poduzetnički posao u kojem je potrebno voditi računa o marketingu, cijenama, plasmanu, ali uvijek i o svojoj regiji te surađivati s kolegama budući da je jedino tako moguć napredak svih", istaknula je Monika Prović, menadžerica Udruženja. 

Dodala je kako Hrvatska danas ima gorući problem opadanja površina pod vinogradima te da je to važna tema oko koje Udruženje intenzivno traži od Ministarstva poljoprivrede da se uključi i zajedno s regionalnim udruženjima, kao predstavnicima svih vinara u Hrvatskoj, nađe rješenje.

Preminuo je legendarni hrvatsko-američki vinar Miljenko "Mike" Grgich

Grgić je, podsjetili su na komemoraciji, rođen u selu Desne u neretvanskoj dolini i sa suvremenicima je stvorio jednu od najpoznatijih vinskih regija na svijetu, dolinu Napa u Kaliforniji. Pariška presuda 1976. događaj je koji je stubokom izmijenio vinsku scenu, kultno slijepo kušanje američkih i francuskih chardonnaya te pinot noira kada je chardonnay, kojem je kaio autor kao enolog, pobijedio.

"Odmah nakon toga utemeljio je vlastitu vinariju s partnerom Austinom Hillsom, a ostalo je povijest", istaknuli su. 

Priznanje Miljenkovom značaju u hrvatskom vinogradarstvu

Navode i da je zahvaljujući poduzetničkom duhu i ljubavi prema domovini, odmah po završetku rata utemeljio vinariju na Pelješcu koja je i danas sinonim za vrhunska vina od grožđa pošip i plavac mali.

Direktor vinarije te inicijator svečanog okupljanja, Krešimir Vučković, istaknuo je kako mu je bilo neopisivo drago učiti od Miljenka i surađivati s njim i to više od pola života čime je preusmjerio život cijele njegove obitelji na čemu je osobito zahvalan.

"U pamćenje mi se urezala njegova rečenica: "Vinar mora biti jednom nogom u vinogradu, jednom u podrumu, a s obje noge na tržištu", rekao je Vučković kojemu je predsjednik udruženja Vino Dalmacije Leo Gracin, dodijelio zahvalnicu za Grgićev značajni obol hrvatskom vinarstvu.

Vinari Andro Tomić i Vedran Kiridžija otkrili su Miljenkov poučak: "Uspjeh jednoga od nas uspjeh je svih, a neuspjeh bilo kojega od nas, neuspjeh je opet svih".

Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK istaknula je da je želja bila odati priznanje Miljenkovom značaju u hrvatskom vinogradarstvu i vinarstvu. Kao poduzetnik, inovator, vinar i povrh svega domoljub, bio je jedan od najznačajnih Hrvata, gospodarstvenika i veleposlanika Hrvatske.

"Vjerujem da će njegova ostavština biti inspiracija i motivacija hrvatskim vinarima za proizvodnju, udruživanje i pozicioniranje vina kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu", rekla je.

Svaki dan daj sve od sebe, nauči nešto novo i stekni prijatelja

O Grgiću i kaštelanskom crljenku su govorili Ante Vuletin i prof.dr.sc. Edi Maletić dok je vinar Jakša Bedalov predstavio inicijativu Ulice kaštelanskog crljenka. Od velikana su se putem videa oprostili američki vinari i učenici.

Video porukom se i Luka Bebić oprostio od svog sumještanina i dugogodišnjeg prijatelja, a Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora se prisjetio kako je sudjelovao u projektu traženja korijena zinfandela.

Kćer Violet Grgich video porukom iz Kalifornije se zahvalila Udruženju Vino Dalmacije na utemeljenju nagrade i svima koji su cijenili rad njenog oca te istaknula ono čemu je otac uvijek učio: "Svaki dan daj sve od sebe, nauči nešto novo i stekni prijatelja."

*Naslovna fotografija: Udruženje Vino Dalmacije, Depositphoto/asdlkjfgh100500.gmail.com


Tagovi

Miljenko Grgić Komemoracija Vinski velikan In memoriam Nagrada


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!