Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tursko grožđe
  • 17.11.2019. 09:00

Turska je izvezla grožđe u vrijednosti 120 milijuna USD u 56 zemalja

Manisa, jedan od najvažnijih turskih proizvođača grožđa, nastavlja s berbom i izvozom. Sorte grožđa koje se najviše izvoze su "Sultan", "Imparator" i "Superior". Berba grožđa započela je već 1. lipnja.

Foto: Depositphotos/kiko_jimenez
  • 713
  • 39
  • 0

U prvih 5 mjeseci sezone, Manisa, grad smješten na zapadu Turske, izvezao je grožđa u vrijednosti oko 120 milijuna američkih dolara u 56 zemalja. Prošle godine u istom je razdoblju vrijednost izvoza iznosila 103 milijuna USD. Dakle, u pogledu vrijednosti, izvoz grožđa u Turskoj je porastao za 15%.

Manisa, jedan od najvažnijih turskih proizvođača grožđa, nastavlja s berbom i izvozom. Sorte grožđa koje se najviše izvoze su "Sultan", "Imparator" i "Superior". Berba grožđa započela je već 1. lipnja.

Prema podacima EIB-a (EIB), Turska je u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada izvezla grožđe vrijedno 120 milijuna američkih dolara. Izvoz grožđa obično se nastavlja do prvog mjeseca nove godine. Rusija, Ukrajina i Njemačka su među glavnim izvoznim tržištima. Manisa je prošle godine proizvela 250.000 tona grožđa. Očekuje se da će se ove godine urod udvostručiti i doseći 500.000 tona.
 
Ali Ihsan Ulgen, predsjednik poljoprivredne komore Sarigol rekao je: "Dok se izvoz nastavlja, poljoprivrednici još uvijek beru grožđe. Postoji još 100.000 tona grožđa koje se još treba sakupljati. Većina će biti izvezeno. Do kraja sezone, očekujemo da ćemo dostići vrijednost izvoza od 150 milijuna USD (135 milijuna eura)."

Predsjednik Udruženja izvoznika svježeg voća i povrća Egeja Hayrettin Ucak rekao je da su proizvođači i izvoznici imali dobru sezonu. "Vrijednost izvoza dodatno će se povećati u narednim godinama", dodao je Ucak.


Tagovi

Tursko grožđe Izvoz Manisa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!