Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Benkovačko vinogorje
  • 11.07.2019. 09:00
  • Zadarska, Benkovac

Tuča nošena orkanskim vjetrom otukla lišće, grožđe i peteljke!

Ova krupa je tukla pod vjetrom, pod kosinom, tako da je otukla grožđe i to ne samo bobice nego i peteljke. Nažalost, ne samo ove godine nego i dogodine ovi će vinogradi ostati bez uroda, kaže agronom Zvonimir Vlatković. Može li se dio uroda spasiti rezidbom na jedan pup?

Foto: Mile Marić/Grad Benkovac
  • 6.160
  • 655
  • 1

Nakon horora u Zadru jako grmljavinsko nevrijeme praćeno orkanskim vjetrom i tučom poharalo je i šire benkovačko područje. Najveće štete bilježe se na potezu od Šopota pa do Bile Vlake na stankovačkom području, te iznad prometnice od Benkovca do Biljana Donjih. Najviše su nastradali vinogradi u Vukšiću i Proviću.

"Šteta je veća od 70 posto", kaže dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, koji s predstavnicima Grada Benkovca obilazi nastradalo područje.

 Kao i većinu vinograda diljem benkovačkog vinogorja tuča ili krupa, kako ovdje kažu, pod okriljem noći, nemilice je  otukla i dva vinograda Dinka Marića.

Tuča ili krupa, kako je zovu na ovom području, potukla je vinograde 

"A, evo vidite. Loza je navečer bila kao pupa, a ujutro sam zatekao samo patrljke. Loze bez lista i grožđa", govori očajni Marić. Ista, ako ne i gora situacija je u vinogradu Duje Perice u Proviću. On je ovu nepogodu usporedio s onom 8. lipnja 1965., nakon koje je  njegova obitelj umjesto 100, ubrala grožđa za samo 3 ekta (hektolitara) vina.

Kao prije 63 godine

"Imao sam tada 15 godina. Blagdan sv. Medarda nazvao sam “svecem od krupe, prisjeća se Duje. Osim vinograda, u kojemu prevladavaju domaće sorte Maraština, Debit, Trbljan, Babić i Plavina, njemu je ovaj put krupa poharala i usjeve kukuruza. "Izgledaju kao da su koze bile u njima", komentira Duje koji gotovo 100-postotne štete ima na povrću - mahunama, tikvicama, pomidorima. Stradala mu je i raž, tritikal, polomljeni su bajami…

"Što se može. Ako smo preživjeli '65. priživit ćemo i ovu vremensku nepogodu", optimistički poručuje popularni Duje.

Klimatske promjene i tuča prijete poljoprivredi, a Hrvatska bez protugradne obrane?

Kao i ostali poljoprivrednici iz krupom poharanog benkovačkog kraja i on je prijavio štetu nadležnima u Gradu Benkovcu, gdje svakodnevno pristižu ljudi i iz Perušića, Lisičića i drugim mjesta uz benkovačko-kožlovačko polje. Nastradali su i vinogradi iznad Nadina, uz cestu od Benkovca do Biljana Donjih.

Hoće li i kada oštećenici dobiti nadoknadu za pretpljene štete, tek će se vidjeti, a što sami poljoprivrednici mogu učiniti na saniranju šteta, upitali smo savjetodavca Zvonimira Vlatkovića.

Upitan urod i dogodine

"Treba pod hitno provesti zaštitu. Nastala oštećenja od tuče čim prije tretirati s pripravcima botriticidima u kombinaciji sa folijarnom prihranom, kako bi zacijelila i kako konačne štete ne bi bile još i veće".

Stradale su i voćke 

U ovom slučaju nastupila je, kaže Vlatković, i defolijacija lista jer su vinogradi bili ampelotehnički dobro obrađeni, površikani i poplijevljeni, kaže Vlatković i dodaje: "Ova krupa je tukla pod vjetrom, pod kosinom, tako da je otukla grožđe i to ne samo bobice nego i peteljke. Nažalost, ne samo ove godine nego i dogodine će ovi vinogradi ostati bez uroda.

Kako oporaviti voćnjak i vinograd nakon tuče?

Da je krupa došla, primjerice, u svibnju kao ono 2011. u Pogradini moglo bi se nešto spasiti. Ja bih Duji Perici rekao ajde reži na dva pupa pa da krenu nove dvije mladice, koje bi u međuvremenu stigle ojačati. Ali ovdje nemate što, nema izbora. Morat će se rizati "u zrelo" na jedan pup, a to znači da će indirektno i sljedeću godinu biti znatno manji urod", pojasnio je Zvonimir Vlatković.

Štete od nevremena na benkovačkom području se zbrajaju, slijedi kontrola “na licu mjesta”, a najave metereologa su takve da su moguće i nove “dežgracije”. Čovjek pomisli da je u krivom godišnjem dobu, kako kaže Duje Perica. Kao da je zima, a ne sredina ljeta.


Fotoprilog


Tagovi

Tuča Benkovačko vinogorje Elementarna nepogoda


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]