Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvo vino stankovačkog kraja
  • 31.07.2014. 09:15

Troskotov Banjevac kupuju i susjedi

Vino se zove Banjevac bijelo i Banjevac crno. Prodaja je odmah postala bolja kada je vino etiketirano. Vino mu kupuju i mještani koji su oduševljeni etiketom vina iz Banjevaca. Ne kupuju toliko radi vina, jer imaju i svoga kući, nego zato što je to prvo vino u ovom kraju koje je dobilo rješenje za puštanje u promet.

  • 862
  • 60
  • 0

Konačno se o općini Stankovci u Zadarskoj županiji pojavio vinar i vinogradar koji je na tržište izbacio vino s etiketom dobri. Riječ je o Svemiru Troskotu iz Banjevaca koji je prošlog tjedna dobio rješenje Hrvatskog centra za poljoprivredu, hrano i selo Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, za stavljanje u promet 9,60 hektolitara crnog babića i 4,80 hl bijelog ugni blanca. Troskotovo crno i bijelo su za sva vremena srušilu stigmu o dobrim vinogradarima, a lošim vinarima stankovačkog kraja.

Kvasine ni za lik

Tradicija vinogradarstva

Područje općine Stankovci poznato je po svojoj vinogradarskoj tradiciji, a u vinskom kontekstu najpoznatije je po stankovačkoj degustaciji vina koja se već 14 godina za redom organizira u siječnju. Tijekom 14 godina rada sa strukom i degustiranja nekadašnje kvasine, danas su kvalitetna i vrhunska vina, a kvasine više nema ni za lik.

Kvaliteta je postignuta, ali nitko se nije odlučio na posljednji korak, da stavi etiketu na svoje vino i prepusti ga strogom sudu tržišta. Tako je bilo sve dok to nije uradio Svemir Troskot, koji je postao prvi vinogradar i vinar ovog djela Zadarske županije s registriranim vinom.

Banjevac

"Ovo mi puno znači. Vino se zove Banjevac bijelo i Banjevac crno. Prodaja je odmah postala bolja kada je vino etiketirano. Vino mu kupuju i mještani koji su oduševljeni etiketom vina iz Banjevaca. Ne kupuju toliko radi vina, jer imaju i svoga kući, nego zato što je to prvo vino u ovom kraju koje je dobilo rješenje za puštanje u promet, kaže Svemir Troskot.

Troskot se bavi isključivo poljoprivredom. On je znao iskoristiti potencijal blizine Parka prirode Vranskog jezero, a osobito vidikovca Kamenjak. Kroz cestu u Banjevcima prolaze ture biciklista, posljednje dana motorista u kožnim jaknama na harlijima. Većina njih zaustavi se kraj kuće privučeni uređenim ambijentom i cvjetnim koloritom za koji je zaslužna Svemirova supruga Sanja. Uz njih dvoje u domaćinstvu pomaže baka Ika, sinovi Krešimir i Slaven i kćer Valentina. Ona je glavna za komunikaciju s gostima. Završava studij ruskog i talijanskog, zna engleski i služi se francuskim. Desna ruka majci Sanji koja se već sada pita što će kad joj se kćer uda.

Bolje vrabac u ruci...

Troskot je praktičan čovjek koji zna kako zaraditi na selu. U svojoj kuću uredio je podrum, punioci, kušaonicu, etno muzej koji turisti obožavaju. Neizostavna je crna kužina. Uz vino, proizvodi maslinovo ulje, poznati banjevački luk i druge proizvode zemlje. Oslanja se isključivo na prodaju na kućnom pragu kroz seoski turizam.

"Sezona je dobro počela, pa je nastala rupa od dva tjedna zbog lošeg vremena. Sada je krenulo i očekujem da će biti dobra sezona i da će prodaja biti dobra. Kod mene su male količine, ali je zato kvaliteta na nivou", kaže Troskot te završava:

"Prodaja na kućnom pragu je najbolja i najsigurnija. Novac se odmah dobije na ruke. Nema ništa od toga da daš nekome 100 butelja vina pa poslije čekaš kad će ti platiti. Ovako ja prodam na vlastitom pragu, ljudi odmah plate u gotovini i i završena priča."


Tagovi

Svemir Troskot Stankovci Crni babić Vinogradarska tradicija Degustacija vina Kvaliteta vina Vransko jezero Punionica Kušaonica Maslinovo ulje Banjevački luk Etiketirano vino Kvasina


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]