• Schloss Neuweier
  • 25.04.2019. 09:00
  • Neuweier

Terase i suhozidi drevnih vinograda s pogledom na dvorac za vina veće vrijednosti

Robert Schätzle vlasnik je prestižnog imanja i nesvakidašnje vinske priče. Kombinacija blizine Rajne, nacionalnog parka Schwarzwald, dvorca, tradicije, vrhunskog restorana i strmih vinograda rizlinga na terasama daje nesvakidašnji doživljaj posjetiteljima i stvara podlogu za vina veće vrijednosti

Foto: Vedran Stapić
  • 687
  • 74
  • 0

Poznato je kako dobro pripovijedana emocija čini osnovu cjenovno visoko pozicioniranih vina. Kada u tom kontekstu gledamo imanje koje sačinjava dvorac (čiji početci datiraju od 12. stoljeća) i restoran koji ima Michelinovu zvjezdicu s pogledom na strme vinograde jasno je da riječ o nesvakidašnjoj vinskoj priči.

Vinarija Schloss Neuweier ima sve navedeno i još k tome se nalazi na ulasku u poznati nacionalni park Schwarzwald (prijevod: crna šuma) u mjestašcu Neuweier nedaleko grada Baden-Baden - savezna pokrajina Baden-Württemberg. Riječ je o jugozapadnom dijelu Njemačke koji na zapadu graniči s Francuskom, a na jugu sa Švicarskom.

Vinogradi u ovoj regiji nalaze se na strmim padinama brežuljaka, možda ponajviše usporedivim s našim Zagorjem. Isti datiraju još od rimskih vremena, često su i terasastih struktura, a domovina su čuvenih rizlinga koji su ovdje rašireni zadnjih 400-njak godina. Rijeka Rajna (rajnski rizling, op.a.) udaljena je tek desetak kilometara i čini prirodnu granicu s Francuskom.

Vlasnik imanja i vinar Robert Schätzle (naslovna fotografija) diplomirani je enolog (studirao u Bordeauxu) i inženjer biotehnologije koji zadnjih godina skrbi o proizvodnji vina od grožđa s loza ovih lokaliteta. "Obitelj Schätzle kupila je ovo imanje 2012. godine, a dvorac datira iz 12. stoljeća, dok današnji oblik dobiva u renesansi, krajem 16. stoljeća", priča nam domaćica imanja Christina Graesser dok obilazimo impozantne podrume i vinograd uz dvorac koji danas ima ulogu elitnog hotela.

Jedan dio ovdašnjih vinograda nalazi se na terasama - izgrađenim kamenim suhozidom još prije nekoliko stotina godina. "Danas imamo izazov naći ljude koji ih znaju renovirati i popraviti“, priča Robert pokazujući vinograde na etažama okolnih brda velikih nagiba. Od grožđa ubranog s terasa prave posebne serije vina, a koje ostvaruju i veće cijene. Terase za razliku od strme padine zadržavaju vodu, a kamenje preko dana akumulira toplinu pa to daje drugačije odlike vina, pojašnjava Schätzle i dodaje: "To je posebno došlo do izražaja prošle godine jer smo imali problem sa sušom, gotovo da uopće nismo imali kiše“, dodao je mladi vlasnik imanja.

Uz strujanje s Rajne, noću u ovu dolinu dolazi i hladan zrak s obližnjih šumovitih planina. Klimatski uvjeti ovog lokaliteta kažu da se prosječna godišnja temperatura kreće se od 9,6 do 10,5 °C, dok su oborine na razini od oko 1000 L / m².

U ovom dijelu Njemačke turizam je posebno razvijen. Nacionalni park je nadomak, stoga tu dolaze skijaši, biciklisti, planinari i brojni drugi ljubitelji čistog zraka i netaknute prirode.

Obiljtelj Schätzle obrađuje 15 hektara vinograda koji okružuju imanje, od čega napune 100.000 boca na godinu. Većinu njihove proizvodnje čini rizling (80%), a imaju ponešto i drugih sorata - pinot bijeli i crni, traminac, chardonnay i sauvignon blanc, saznali smo u kratkom razgovoru s domaćinima.

Sve je tu na visokoj razini pa i njihova vina ostvaruju iznadprosječne cijene - većinu prodaju na domaćem tržištu, a izvoz im se bazira uglavnom na zemlje Skandinavije. Kreću se od 10,00 do 65,00EUR-a za butelju ovisno o vrsti, tipu i godini, a imaju i zanimljivu seriju rizlinga posebne ambalaže, koju mogu koristiti vinari samo četiri sela ove regije i to za isključivo za vrhunski tradicionalni rizling (zelena boca u galeriji). 

Njihova paleta vina je prilično raskošna, a za koje su dobili i brojna priznanja. Kušali smo njihove karakteristične etikete, a ovaj mladi vinar posebno je ponosan na crni pinot iz 2015. godine koji se može nabaviti po cijeni od 48,00EUR-a za bocu u vinariji ili naručiti uz jelo u tek nekoliko boljih restorana ove regije.


Fotoprilog


Tagovi

Robert Schätzle Schloss Neuweier Baden-Baden Rizling Baden-Württemberg


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Članovi OptiTech kluba, ostvarite popuste na vrijeme!

Syngenta Agro svake godine nagrađuje vjernost članova OptiTech Kluba. Pošaljite na vrijeme račune za Syngentina sredstva za zaštitu bilja i Syngentino sjeme kukuruza. Bli...

Pročitaj cijelu bilješku