Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kutjevo
  • 05.01.2016. 15:25

Temperature su idealne za ledenu berbu

U kutjevačkim vinogradima ovih se dana obavljaju ledene berbe grožđa.

Foto: D. Mirković
  • 486
  • 76
  • 0

Osim djece koja se vesele snijegu, ovakvo vrijeme veseli i proizvođače vina. Još ako se temperatura spusti desetak i više stupnjeva ispod nule, uvjeti su idealni za ledenu berbu grožđa.

Jedna takva obavljena je na vinogradarskom predjelu Hrnjevac nedaleko od Kutjeva. Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d. i više je nego zadovoljan, jer se preostalo grožđe bere na minus 11 stupnjeva i takvo dehidrirano i smrznuto odlično je za ledeno iscjeđivanje. Samo s grožđa ubranog na ovome dijelu, prenosi portal pozega eu tvrtka očekuje 400 litara ledenoga vina.

Postupak proizvodnje ledenih vina nije jednostavan

Za razliku od prošle godine, kada vremenski uvjeti nisu pogodovali ledenoj berbi, početak ove, proizvođačima vina itekako daje razloga za zadovoljstvo. Naime, za ledenu berbu temperatura mora biti niža od -7 stupnjeva, a grožđe se smrznuto prerađivati. No, to je tek prvi korak u dobivanju vina koje može konkurirati na svjetskim natjecanjima. Jer nakon berbe počinje postupak fermentacije koji traje oko pola godine, nakon čega slijedi još godinu dana vrenja vina i tek tada je ono, pravo.

Enolog Marinclin podsjeća kako je Kutjevo s Tramincem iz ledene berbe 2011. osvojilo zlato na natjecanju u Engleskoj te zaključuje kako je ledena berba vrhunac svih berbi upravo zato što se ne može obavljati svake godine.

Foto: D. Mirković


Tagovi

Proizvođači vina Ledena berba Kutjevo d.d. Fermentacija Vrenje Ivan Marinclin Enolog


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.