Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine
  • 27.11.2019. 07:30
  • Krapinsko-zagorska, Veliko Trgovišće

Talijan učinkovit i pogodan za različite terene i namjene - Arbos 5130

U finalu Hrvatskog izbora traktora godine je i Arbos 5130, ujedno i drugi adut tvrtke Machinna tractoria d.o.o., predstavljen na imanju Dragutina Bišćana u Velikom Trgovišću.

Foto: Ivan Stupnišek
  • 1.422
  • 69
  • 0

U finalu Hrvatskog izbora traktora godine je i Arbos 5130, ujedno i drugi adut tvrtke Machinna tractoria d.o.o., predstavljen na imanju Dragutina Bišćana u Velikom Trgovišću.

"Arbos je novi brend u svijetu traktora koji se počeo razvijati 2011. godine u Bologni, a proizveden u Goldonijevoj tvornici u Modeni 2017. godine. Cilj je bio da se ne pretjeruje u elektronici, već da se dobije učinkovit stroj koji će biti jednostavniji za održavanje", rekao je predstavnik direktnog prodajnog Goldoni centra Hrvatska Alfred Štefančič iz tvrtke Machinna tractoria d.o.o., na početku predstavljanja ovog finalista izbora kojeg prvi put organizira Društvo agrarnih novinara (DANH) .  

Pet tona težak stroj, ali vrlo okretan na terenu

Već se na prvi pogled se može vidjeti robusnost Arbosove serije 5000, što povećava stabilnost, a izveden je u tri bazna modela 110-122-136 KS, pojasnio je Štefančič i najavio demo verzije Arbosa 6000 i 7000 jačine do 260 konjskih snaga. Kako je dodao, već kod serije 5000 mjenjač je mehanički ili Powershift, jer tržište traži nova rješenja, što je složen postupak, a detaljna testiranja nužna.  

"Naime, za seriju 5000 poprečni dizel motor nije bio rješenje već su talijanski stručnjaci stvorili revolucionarni, učinkoviti Kohler 3404 TCR SCR IV, s četiri cilindra od 3.400 kubika, što ga čini bez konkurencije u svom sektoru. Ne čudi stoga njegova nominacija za najbolji dizel motor 2015. godine", dodao je Štefančič.

Jedna od odlika mu je preglednost i pogodnost za sve terene 

Arbos 5130 je pet tona težak stroj, ali i vrlo okretan. Što ga čini pogodnim za različite terene, a i praktična kabina je veliki adut ove serije. Naravno, pazilo se na preglednost, što olakšava uporabu priključaka, bilo prednjih ili zadnjih. Kako to izgleda u praksi, naš žiri agro novinara, imao je prilike vidjeti na zavojitim prometnicama u bregovitom Zagorju. 

Klimatizacija je napravljena tako da omogućava kruženje zraka, bez toplinskih ili hladnih krajnosti, što korisniku olakšava svakodnevni posao.

Čuli smo da je crveni Goldoni razvio tamno zelenkasti Arbos kao premium brend, a ista tvornica je 2004. godine počela raditi prve traktore u bojama New Hollanda. Štefančič ističe da tržište Balkana odnosno Mediterana vidi kao prirodno tržište, od traktora za vinograde i voćnjake do traktora za održavanje prometnica. Samo je "Auto Bišćan" ove godine prodao 17 primjeraka, s čime su jako zadovoljni.

Za kupljeni traktor -100 litara vina gratis 

Dragutin Bišćan kaže da od 2013. godine imaju u svojoj ponudi i široku paletu od 15 traktora, a za svaki prodani traktor, 'Auto Bišćan' časti kupce sa 100 litara vina od grožđa vlastitih vinograda. Ubranih s četiri hektara čokota, na pitomim obroncima Zagorja. Tu je i osigurani mobilni servis, a garancija je tri godine, bez ograničenja radnih sati. Ovlaštena servisna mreža u Hrvatskoj, osim Goldoni centra u Bujama, postoji i u osam mjesta; od Feričanaca, Vrbnika, Splita do Zadra, Vrgorca, Buzeta, Opuzena i Klanjca.

Bišćan spremno ističe i konkurentnu cijenu od 60.000 eura za model 5130 u koju je uključen i PDV, a ova cijena uključuje i kabinu. Prednost je i moderni dizajn, agresivni izgled, koja ovu seriju traktora razlikuje od tradicionalno oblikovanih traktora.  

Naime, Goldoni je prije sedam godina ušao na hrvatsko tržište s namjenom da kupcima ponudi direktan kontakt s tvornicom koja je još 1976. godine osmislila poljoprivredne strojeve visoke kvalitete za obradu zemlje. Iz bogate povijesti tvornice, koja je počela s motokultivatorima, izdvajaju onaj kad je 2011. godine s proizvodne trake izišao traktor s rednim brojem 600.000.

Stroj iz talijanske tvornice koju je spasila kineska investicija 

Svi proizvodi marke Arbos, od najmanjih do najvećih, dizajnirani su i proizvedeni u potpunosti u tvornici Goldoni u Italiji. Istu je jako pogodila globalna gospodarska kriza 2008. godine kad je broj prodanih jedinica pao s 35.000 na 19.000 godišnje. Prije četiri godine u ovoj obiteljskoj tvrtki, koja posluje već tri generacije, je pokrenut predstečajni postupak, no 350 radnih mjesta je spašeno kineskom investicijom od 500 milijuna eura.      


Fotoprilog


Tagovi

Arbos 5130 Traktor godine Hrvatski izbor traktora godine


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Hrvatski izbor traktora godine

Berislavićeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info@danh.hr web: http://www.danh.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]