Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Burin
  • 23.11.2017. 07:30

Svoje prvo vino napravio sa samo 15 godina - Lorenzo Biasiol

Želim da turist u prvom licu osjeti kako se nekada živjelo u Istri.

  • 935
  • 89
  • 0

Da maslina i vinova loza idu ruku pod ruku bilo je vidljivo na svakom koraku i na nedavno održanoj manifestaciji u Vodnjanu. I na samom sajmu predstavili su se ovdašnji vinari, ali smo vrlo često i kod maslinara čuli da imaju hektar ili dva vinograda i žele čuvati/razvijati različite kombinacije terana ili malvazije, buže ili bjelice.

OPG Burin vlasnika Maurizio Biasiol sjajan je primjer upravo toga. Kaže da masline imaju oduvijek, godišnje proizvedu oko 2.000 litara ulja, a nova generacija, točnije sin Lorenzo gaji strast i prema proizvodnji vina. Pri završetku je studija vinarstva i vinogradarstva na fakultetu u Udinama i planira nastaviti očevim stopama.

Da Lorenzo ima urođenu strast prema vinogradarstvu, svjedoči obiteljska priča kako je kao teenager sam napravio svoje prvo vino.

Lorenzo i Maurizio Biasiol

"Sa 15 godina Lorenzo je imao nekakve svoje novce. Radio je neki poslić i dobio prvu plaću. I nama govori kako bi želio kupiti bačvu da napravi vina?! Nije nam bilo jasno ništa, jer mi nismo imali niti vinograd niti grožđa. Ništa, otišli smo nas dvojica i nakon dogovora oko veličine kupili bačvu kapaciteta 400 litara.

Iza toga kaže on da ide u berbu grožđa? Gdje? Kod koga? Pitali smo se supruga i ja", priča nam Maurizio.

"I što se zapravo dogodilo? Uz naš maslinik, nalazio se stari i napušteni vinograd. Zamislite, on je kriomice obrađivao nekoliko redova u sredini, tako da se izvana ništa nije vidjelo. I ubrao možda 200kg grožđa. Naravno, bilo nam je neugodno pa smo kontaktirali vlasnike, ali njima je to bilo simpatično. Nije bilo nikakvih problema niti štete. Tako je naš sin napravio svoje prvo vino. Ono, naravno, nije bilo zavidne kvalitete, zbog lošeg grožđa i manjka znanja. Ali ipak prvo vino sa samo 15 godina".

Slušajući priču, Lorenzo razumljivo nije bio sretan što otac uopće spominje te detalje iz djetinjstva. On želi pričati o budućnosti i vrlo je strastven po pitanju proizvodnje, a vidi se jasno da već danas točno zna što želi sutra.

"Želim da turist u prvom licu osjeti kako se nekada živjelo u Istri", kaže Lorenzo.

Danas obrađuju 10-ak hektara maslina, Peroj je dom gdje se nalazi glavnina, a ostali maslinici su na više lokacija - kod sv. Foške, kod čvorišta Ypsilona (Vodnjan sjever) i u okolici Vodnjana. Imaju maslina starih i po 400 godina, ali i brojne nove nasade. Riječ je o autohtonim sortama buža, bjelica, rošinjola, žižolera i carbonaza.

HEP-ovac u maslinama

Masline su im nekada bile hobi, a danas posao. Maurizio radi u HEP-u kao rukovoditelj službe naplate i kaže da nije bilo jednostavno uz posao raditi masline te ističe presudnu ulogu supruge:

"Nismo išli na nikakve mjere. Sami smo proizvodili sadnice i pomalo ulagali i širili se, unazad 20 godina. Ali ne bi ovo mogli napraviti bez podrške supruge, jer sam svaki dan iza posla u masliniku. Ona je odigrala veliku ulogu."

HEP-ovac u maslinama, Maurizio Biasiol

Kažu da im prodaja ide dobro, najviše plasiraju na kućnom pragu. Prošle godine je bilo nešto teže, jer je na tržištu bilo puno ulja, ali je ova godina po tom pitanju puno bolja, govori nam Maurizio i nastavlja:

"Čekam da sin završi fakultet pa da preuzme i nastavi razvoj. Ja ću mu pomoći raditi dok budem mogao, a on neka odluči u kojem smjeru će ići".


Tagovi

Lorenzo Biasiol Maurizio Biasiol OPG Burin Peroj HEP


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)